Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2011-17

RK-19-2011-17.doc  RK-19-2011-17pr01.doc
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-19-2011-17
NázevKoupě nemovitostí pro akce Transformace ÚSP Jinošov II , Transformace ÚSP Jinošov III , Transformace ÚSPM Těchobuz I a Transformace ÚSPM Těchobuz II - zahájení jednání s vlastníky
Zpracoval P. Kolář, J. Bína, E. Pausarová
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je zřizovatelem Ústavu sociální péče o mentálně postižené Těchobuz, příspěvkové organizace. Tato organizace zajišťuje v rámci domova pro osoby se zdravotním postižením a v rámci domova se zvláštním režimem pobytové služby pro klienty s mentálním a kombinovaným postižením. Uživatelé nyní žijí nevyhovujícím bariérovém areálu zámku v několikalůžkových pokojích bez sociálního zařízení v počtu, který vytváří spíše nedomácké institucionální prostředí. Na jednání zastupitelstva kraje dne 10. 5. 2011 byl projednán záměr transformace Ústavu sociální péče o mentálně postižené Těchobuz, příspěvkové organizace. Zastupitelstvo kraje schválilo také předfinancování tohoto záměru a majetkový odbor spolu odborem sociálních věcí pokračují v práci na realizaci tohoto záměru přípravou na pořízení nemovitostí vhodných pro výstavbu nových objektů k bydlení klientů z Těchobuzi v šestilůžkových domácnostech. Výstavba objektů k bydlení klientů a k poskytování dalších služeb bude muset být po konzultaci s MPSV rozdělena do čtyř projektů a nyní budeme zahajovat intenzivní práci na přípravě prvních dvou. První projekt bude obsahovat výstavbu čtyř domků pro bydlení klientů v Pelhřimově a Cetorazi a druhý projekt bude obsahovat výstavbu dvou domků pro klienty v Pacově a areálu v Bratřicích, kde bude kombinováno bydlení s objekty terapií se zázemím (farma s pastvinami a s denními stacionáři zooterapie, floristika, zahrada).
Dalším záměrem, který byl již několikrát schválen v zastupitelstvu kraje a jehož první fáze již byla zahájena projektem financovaným z evropských zdrojů, je Transformace ÚSP Jinošov. Již zahájený projekt obsahuje výstavbu zázemí pro vedení organizace se stacionářem a kavárnou (pracovní terapií) a výstavbu čtyř domků pro bydlení 24 klientů. Bude nutné připravit další dva projekty pro výstavbu nebo pořízení a stavební úpravy dalších sedmi objektů k bydlení klientů.
Charakteristika připravované změny: Snížení míry institucionalizace péče o mentálně postižené změnou pravidel a filosofie služby i změnou jejího umístění v objektu a komunitě. Základem je přestěhování obyvatel z původního zařízení do speciálně připravených domácností, v nichž počet obyvatel nepřesáhne šest. Vytvoří se tak sociální skupiny, které odpovídají počtu členů větší rodiny. Tato změna musí být spojena s pečlivou přípravou uživatelů i pečujících pracovníků a s vytvořením odpovídajícího systému pomoci, který bude adresně vycházet z míry podpory, kterou jednotlivci potřebují. Některé domácnosti mohou být zajištěny nepřetržitým provozem, jiné mohou být zajišťovány pouze dohledem ve stanovených časech a pomocí s některými úkony.
Pozemky vytipované pro stavbu transformovaného bydlení jsou ve vlastnictví obcí a dvě nemovitosti jsou ve vlastnictví soukromých osob. Všechny předmětné nemovitosti byly vytipovány v úzké součinnosti s obcemi a vedením příspěvkových organizací.
Návrh řešení Odbor majetkový a odbor sociálních věcí navrhují zahájit jednání s vlastníky nemovitostí o jejich koupi pro zajištění plynulého postupu přípravy a realizace akcí Transformace ÚSP Jinošov II , Transformace ÚSP Jinošov III , Transformace ÚSPM Těchobuz I a Transformace ÚSPM Těchobuz II.
Odbor sociálních věcí odůvodňuje tento návrh jako jeden z dílčích kroků již zahájeného procesu integrace klientů z uvedených dvou ústavů. Podporu lze získat do výše 100% způsobilých výdajů projektu, tyto prostředky budou hrazeny z 85% ze strukturální fondů (ERDF - Evropský fond pro regionální rozvoj) a z 15% ze státního rozpočtu ČR.
Výdaje na koupi nemovitostí budou výdaji způsobilými a budou uhrazeny (přeúčtovány) z IOP a to do výše ceny zjištěné - podle platných oceňovacích předpisů.
Předfinancování projektů Transformace ÚSP Jinošov II a III. bylo schváleno usnesením 0701/15/2011/RK a předfinancování projektů Transformace ÚSPM Těchobuz I. - IV. bylo schváleno usnesením 0703/15/2011/RK.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zahájit jednání s vlastníky o koupi nemovitostí pro akce Transformace ÚSP Jinošov II , Transformace ÚSP Jinošov III , Transformace ÚSPM Těchobuz I a Transformace ÚSPM Těchobuz II v rozsahu dle materiálu RK-19-2011-17, př. 1.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor sociálních věcí
Termín 15. června 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz