Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2011-24

RK-17-2011-24.doc  RK-17-2011-24pr01.doc  RK-17-2011-24pr02.doc
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-17-2011-24
NázevNařízení kraje Vysočina o zřízení přírodní památky Obecník
Zpracoval K. Balážová
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o zřízení zvláštní územní ochrany v kategorii přírodní památka evropsky významné lokality s názvem Obecník (kód CZ0612137).
Z ustanovení § 45c odst. 5 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění, vyplývá pro kraje povinnost vyhlášení evropsky významné lokality za zvláště chráněné území nejpozději do 6 let od přijetí lokality do evropského seznamu. V kraji Vysočina byla evropsky významná lokalita Obecník zařazena do evropského seznamu Rozhodnutím Komise ze dne 13. listopadu 2007; zařazení bylo publikováno formou sdělení Ministerstva životního prostředí ve Sbírce zákonů, částka 24, ze dne 5. března 2008.
Návrh řešení Z důvodu uvedeného v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí vydat nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní památky a jeho ochranného pásma, jež ponese název Obecník podle materiálu RK-17-2011-24, př.1.
Navrhovaná přírodní památka Obecník se rozkládá v kraji Vysočina, v okrese Žďár nad Sázavou, v katastrálním území Horní Libochová (viz příloha č. 2 materiálu RK-17-2011-24). Předpokládaná celková výměra navrhované památky je 4,85 ha. Předmětem ochrany navrhované přírodní památky je biotop vegetace letněných rybníků s početnou populací zvláště chráněného druhu puchýřky útlé (Coleanthus subtilis) a zároveň typy přírodních stanovišť a druhy, pro které byla vyhlášena Evropsky významná lokalita Obecník a které se nacházejí na území navrhované přírodní památky.
Dlouhodobým cílem ochrany území bude zajištění optimálních podmínek pro zachování a rozvoj populace puchýřky útlé a celkově společenstev obnažených den v souladu s produkcí ryb. Řízené využití území povede ke zvýšení biodiverzity (zvýšení počtu vyskytujících se druhů organismů) a stupně ekologické stability území. Důležitým cílem je také potlačení nežádoucích, především ruderálních druhů (tj. plevelové vegetace).
Území přírodní památky není v současné době možné ponechat zcela bez lidských zásahů samovolnému vývoji a ani v dlouhodobějším výhledu nelze předpokládat, že by se přírodní památka obešla bez aktivní péče (chráněné společenstvo je existenčně závislé na plůdkovém způsobu hospodaření, tedy letnění rybníku).
Pro přírodní památku Obecník navrhujeme vyhlášení ochranného pásma. Pokud bychom nevyhlásili ochranné pásmo, vzniklo by ze zákona , a bylo by tvořeno územím do vzdálenosti 50 m od hranic zvláště chráněného území. V takovém případě by ale ochranné pásmo zasahovalo až do obytných staveb (nemovitostí). Abychom do budoucna zbytečně zvýšenou administrací nezatěžovali vlastníky nemovitostí, navrhujeme k vyhlášení ochranného pásma pouze ty části pozemků, které jsou nutné pro zabezpečení přírodní památky před rušivými vlivy z okolí, jako jsou splachy půdy, hnojiv a pesticidů z přilehlých zemědělsky obhospodařovaných pozemků (orná půda), které by v budoucnu mohly způsobovat zanášení zdrže rybníka, nežádoucí eutrofizaci území, včetně negativního působení dalších chemických látek, používaných při ochraně zemědělských kultur (pesticidy) přímo na předměty ochrany přírodní památky.
Odbor životního prostředí na základě odborných podkladů (biologické průzkumy, plán péče) vymezil hranice památky a následně nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ), včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částí parcel do operátů na katastrálním úřadě. Podklady nutné k vyhlášení přírodní památky Obecník (včetně geodetických prací) byly pořízeny z finančních prostředků Operačního programu Životní prostředí (plná úhrada nákladů), v rámci projektu Implementace a péče o území soustavy NATURA 2000 v kraji Vysočina.
Návrh na vyhlášení přírodní památky byl dle § 40 zákona č. 114/1992 Sb. řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků a jejich připomínky byly řádně vypořádány ve správním řízení. Proti rozhodnutí se ve lhůtě odvolala majitelka minoritní části pozemků nacházejících se v přírodní památce (0,1 ha z celkové výměry 4,8487 ha, což je 2,2 %) a vyhlášeném ochranném pásmu (0,35 ha z celkové rozlohy 2,41 ha, tj. 14,6 %). Nadřízený správní orgán (ministerstvo životního prostředí) odvolání zamítl a napadené rozhodnutí potvrdil. Rozhodnutí o odvolání nabylo právní moci dne 24. února 2011. Součastně byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly připomínky.

Zřízením přírodní památky vznikne možnost kraje Vysočina zajišťovat péči o dané území. Hospodaření na území přírodní památky by měl dále zajišťovat vlastník nebo nájemce (správce) pozemků (zde převážně Rybářství Velké Meziříčí, a.s.). Zásahy nad rámec běžného obhospodařování pak může zajišťovat kraj (například likvidace náletových dřevin, kosení plevelových porostů ap.). Protože se jedná o evropsky významnou lokalitu, předpokládáme, že finanční prostředky na péči nad rámec běžného hospodaření budou získávány z jiných zdrojů (Operační program Životní prostředí, dotace Ministerstva životního prostředí ap.). Pokud bude třeba některá opatření případně financovat z rozpočtu kraje Vysočina, bude to v řádu 10 až 25 tis. Kč za rok. Tato skutečnost však nepovede k navyšování výdajů z rozpočtu kraje Vysočina a bude řešena z obvyklé výše rozpočtu na paragrafu 3741 - ochrana druhů a stanovišť.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení kraje Vysočina č. 1/2011, o zřízení přírodní památky Obecník, dle materiálu
RK-17-2011-24, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 17. 5. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz