Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2011-41

RK-11-2011-41.doc  RK-11-2011-41pr01.doc  RK-11-2011-41pr02.doc
Číslo materiálu41
Číslo jednacíRK-11-2011-41
NázevNávrh na uzavření smlouvy o poskytnutí dotace na konání Mezinárodní hokejové školy - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Zastupitelstvo kraje
Zpracoval I. Šteklová
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina dlouhodobě podporuje celou řadu aktivit v oblasti sportu a účelného trávení volného času (např. vyhlášením grantových programů v oblasti sportu, pravidly na podporu pořádání sportovních mistrovství, dotacemi na pořádání sportovních akcí apod.) Jednou z podobných aktivit může být i Mezinárodní hokejová škola, kterou zamýšlí uspořádat krajský svaz ledního hokeje- Českého svazu ledního hokeje Vysočina - ve spolupráci s klubem HC Dukla Jihlava a finským hokejovým partnerem v období od 17. do 24. července 2011, a to konkrétně na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě.
Mezinárodní hokejová škola je projekt, který má za cíl zkombinovat zkušenosti s výchovou sportovní mládeže v ledním hokeji, dát talentovaným jedincům možnost intenzivního tréninku na vyšší úrovni v rovině přímé konfrontace dvou hokejových škol, talentů z různých zemí a prokázat talentovaným jedincům zájem kraje Vysočina o jejich rozvoj. V České republice a na Vysočině nevyjímaje se kluby potýkají s odlivem talentovaných hráčů do zámoří. Přitom zde máme know-how na stejné nebo lepší úrovni. Kraj Vysočina je vnímám v dnešní době jako metodicky dobře fungující a spolupracující oblast. Zájmem je povýšit výchovu talentů v ledním hokeji kraje Vysočina na ještě vyšší úroveň. Prostředkem je spolupráce s finskou hokejovou školou a uspořádání společného soustředění, které pomůže nejtalentovanějším hráčům v jejich dalším rozvoji. Tato aktivita je plánována nejméně na období dvou let, kdy v roce 2012 by stejná mezinárodní hokejová škola proběhla ve Finsku. Partneři se shodly, že by chtěli založit dlouhodobou tradici výměny hokejových zkušeností a výchovy sportovní mládeže v obou regionech. Jedná se o hráče věkové kategorie ročník 98 (letos, příští rok 99) ve složení 23 hráčů z kraje Vysočina (výběr napříč hokejovými kluby na Vysočině) a 23 hráčů z finských hokejových klubů.
Pro finského partnera je podstatné, aby jedním z partnerů a spoluorganizátorů akce byl hokejový klub HC Dukla Jihlava (jde o důvěru a zájem spolupracovat s historicky nejslavnějším českým resp. československým hokejovým klubem), proto se předpokládá uspořádání hokejové školy právě v krajském městě.
Aktivita by měla bezprostředně (max. o jednu sezónu) předcházet vyslání reprezentace kraje Vysočina na hokejový turnaj pořádaný pravidelně v rámci Zimních olympijských her dětí a mládeže příp. na analogický hokejový turnaj pořádaný v sezóně mezi zimními olympiádami. V podstatě by šlo tedy i o letní soustředění a společný trénink (s ověřením výkonnosti) těch mladých hokejistů, kteří by v následujícím období měli náš kraj reprezentovat na mezikrajském turnaji.
K účasti na soustředění se předpokládá přizvat (s ohledem na výše uvedenou přípravnou funkci) nejlepší hráče daného ročníku narození ze všech klubů z území kraje Vysočina. Také v případě trenérů se uvažuje o zastoupení alespoň nejsilnějších hokejových klubů našeho kraje.
Projekt sleduje:
* výměnu nejnovějších poznatků z oblasti tréninkového procesu, coachingu, sportovní metodiky a sportovní psychologie (přednáška pro trenéry z Vysočiny),
* společné tréninky a hru v promíchaných družstvech (pětky a mužstva namíchaná bez ohledu na národnost a řeč - nutnost komunikace v angličtině pro hráče i trenéry),
* konfrontaci výkonnosti hráčů v přímé rovině,
* srovnání herních dovedností a činností jednotlivce v dané věkové kategorii obou zemí,
* navázání spolupráce v oblasti rozvoje mládežnického hokeje,
* propagace kraje Vysočina a příslušného regionu z Finska.
Aktivita může mít významný přínos pro rozvoj turistického ruchu, finský partner avizuje příjezd až cca dvou desítek dospělých, většinou rodičů mladých hráčů. Ti by si pochopitelně hradili veškeré náklady spojené s ubytováním a stravováním příp. s dalšími aktivitami ze svých soukromých prostředků. Dále finský partner deklaroval, že bude aktivně spolupracovat při hledání vhodného finského partnerského regionu pro kraj Vysočina a pomůže také se zprostředkováním kontaktů v oblasti podnikání.
V letošním roce se na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě uskuteční první ročník Mezinárodní hokejové školy a v příštím roce bude recipročně hostitelem finská strana (zastoupená panem Kim Pihlem z finské asociace ledního hokeje).
Bližší informace o akci včetně rozpočtu jsou obsahem materiálu RK-11-2011-41, př. 1.
Návrh řešení Žádost přijal odbor sekretariátu hejtmana. Na základě výše uvedených skutečností odbor sekretariátu hejtmana navrhuje radě kraje poskytnout HC Dukla Jihlava, s. r. o., se sídlem Tolstého 23, 586 01 Jihlava, IČO: 25514750, dotaci ve výši 199 231 Kč na krytí nákladů souvisejících s pořádáním Mezinárodní hokejové školy.
StanoviskaEkonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 23. 3. 2011 je 33 712 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* poskytnout dotaci ve výši 199 231 Kč HC Dukla Jihlava, s .r. o., se sídlem Tolstého 23, 586 01 Jihlava, IČO: 25514750, na krytí nákladů souvisejících s pořádáním Mezinárodní hokejové školy, dle materiálu RK-11-2011-41, př. 2;
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Zastupitelstvo kraje, § 3419 Ostatní tělovýchovná činnost o částku 199 240 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 199 240 Kč.
Odpovědnost OSH, OE
Termín 31. 12. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz