Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2011-86

RK-09-2011-86.doc  RK-09-2011-86pr01.doc  RK-09-2011-86pr02.pdf
Číslo materiálu86
Číslo jednacíRK-09-2011-86
NázevNávrh na schválení záměru realizace plánovaného projektu pořízení zdravotnických prostředků v rámci 8. výzvy IOP - IKTOVÁ CENTRA
Zpracoval E. Tomášová
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuMinisterstvo zdravotnictví České republiky vyhlásilo dne 17. 1. 2011 8. výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu (IOP) dle materiálu RK-09-2011-86, př. 1. Program je zaměřen na podporu národních, systémových projektů a tento aspekt se promítá i do oblasti intervence 3.2 Služby v oblasti veřejného zdraví. Podporovanou aktivitou je řízená modernizace a obnova přístrojového vybavení (zdravotnických prostředků) národních sítí zdravotnických zařízení včetně technického zázemí.
Proces definování národních sítí a zařazování jednotlivých specializovaných pracovišť je dán platnou legislativou ČR v rámci výběrových procesů, a to především v návaznosti na zákon č. 20/1966 Sb., zákon č.48/1997 Sb., jejich prováděcích předpisů a dalších.

Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace je zařazena ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví České republiky, částka č. 8 z 1. 7. 2010 do seznamu zdravotnických zařízení zařazených do příslušného stupně cerebrovaskulární péče (Iktové centrum) a je tedy oprávněným žadatelem o poskytnutí finančních prostředků v rámci 8. výzvy IOP.
Ukončení příjmu žádostí je stanoveno na 16. 3. 2011, do této doby musí nemocnice (v případě zájmu) připravit relevantní projekt:
V případě organizací zřízených / založených kraji bude nutné spolufinancování dle následující tabulky:

Příjemce
ERDF
Národní veřejné zdroje
Soukromé zdroje



SR
Ostatní národní veřejné zdroje
Prostředky z rozpočtu krajů
Prostředky z rozpočtu obcí

PO MO
85%
15%
-
-

-
PO MZ ČR
85%
-
15%
-

-
Organizace zřízené / založené kraji
85 %
-
-
15%

-
Organizace zřízené / založené obcemi
85 %
-
-
-
15%
-
Právnické osoby
72,25 %
12,75%
-
-
-
15%

85%
-
15%
-
[nj1]Maximální přípustná výše celkových výdajů je v případě Iktového centra 25 mil. Kč.

Příjemce dotace musí zahájit fyzickou realizaci projektu nejpozději do 12 měsíců od schválení Rozhodnutí o poskytnutí dotace. Datum ukončení realizace projektu nesmí přesáhnout datum 30. 6. 2015.
Návrh řešení Žadatelem o podporu z IOP bude tedy nemocnice, která musí doložit souhlas zřizovatele s realizací plánované akce a doložit doklad o zajištění finančního krytí a čestné prohlášení o spolufinancování v požadované výši - jde o závazek profinancovat příslušný projekt.
Nemocnice nyní připravuje projekt na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení Iktového centra podle seznamu přístrojové techniky, která je součástí výzvy. Jde celkem o přístroje za 25 mil. Kč dle materiálu RK-09-2011-86, př. 2.
Protože nemocnice nemá finanční prostředky na zabezpečení financování ex-post, kdy je nutné zajistit pokrytí nákladů na přístrojovou techniku do závěrečného vyúčtování akce, požádala zřizovatele o dotaci ve výši 3 750 000 Kč na pokrytí části nákladů na povinné spolufinancování a zároveň o půjčku ve výši 21 250 000 Kč na financování akce do doby předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného operačního programu.
Radě kraje se navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje schválit závazek kraje Vysočina poskytnout investiční dotaci pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci v maximální výši 15 % celkových způsobilých výdajů projektu tj. 3 750 000 Kč na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení Iktového centra Nemocnice Jihlava.
V případě schválení projektu bude potřeba rozhodnout o způsobu poskytnutí finančních prostředků Nemocnici Jihlava, p. o., a to na předfinancování projektu a poskytnutí investiční dotace a zabezpečit návratnost poskytnutých finančních prostředků po platbách z Integrovaného operačního programu - tato pravomoc je v působnosti zastupitelstva. Je povinností organizací zřízených krajem doložit Ministerstvu zdravotnictví České republiky usnesení zastupitelstva o finančním závazku profinancovat příslušný projekt v jeho celkové výši, včetně závazku průběžné úhrady nákladů projektu.
StanoviskaEkonomický odbor k předloženému materiálu nemá připomínky. Projekt bude předfinancován z rozpočtu kraje poskytnutím půjčky (25 000 tis. Kč) a vlastní financování akce bude kryto z fondů EU (21 250 tis. Kč) a zbývající část pokryta z rozpočtu kraje ve formě poskytnutí dotačního titulu Nemocnici Jihlava ve výši 3 750 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* udělit souhlas s realizací plánovaného projektu modernizace a obnovy přístrojového vybavení Iktového centra Nemocnice Jihlava předkládaného do Integrovaného operačního programu a se spolufinancováním tohoto projektu ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů, tj. celkem ve výši 3 750 000 Kč;
* schválit finanční závazek kraje Vysočina předfinancovat projekt modernizace a obnovy přístrojového vybavení Iktového centra Nemocnice Jihlava předkládaného do Integrovaného operačního programu v celkové jeho výši 25 000 000 Kč, včetně závazku průběžné úhrady nákladů projektu tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektu předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného operačního programu. Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace projektů;
* schválit závazek kraje Vysočina poskytnout investiční dotaci pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci v maximální výši 15 % celkových způsobilých výdajů projektu (25 000 0000 Kč), tj. 3 750 000 Kč na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení Iktového centra Nemocnice Jihlava.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, OZ, EO
Termín 31. 12. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz