Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-34-2010-13

RK-34-2010-13.doc  RK-34-2010-13pr01.pdf
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-34-2010-13
NázevŽádost města Havlíčkův Brod o poskytnutí finančních prostředků ze ZBÚ - podzemní vody kraje Vysočina
Zpracoval J. Mikyna, R. Zvolánek
Předkládá P. Bureš
Počet příloh
Popis problémuDne 8. 9. 2010 byla na Krajský úřad kraje Vysočina, odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství (dále jen OLVHZ ) doručena žádost města Havlíčkův Brod (viz příloha č. 1 tohoto materiálu) o poskytnutí finančních prostředků ze zvláštního účtu vod (ZBÚ - podzemní vody) kraje Vysočina (zřízeného podle § 42 odst. 4 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů /vodní zákon/, ve znění pozdějších předpisů, úplné znění publikované pod č. 273/2010 Sb. - dále jen vodní zákon ) na úhradu provedených opatření k nápravě závadného stavu na vodním toku Žabinec. Žádost byla podána podle Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina k odstranění následků dlouhodobých havárií s dopadem na jakost podzemních nebo povrchových vod č. 2/05 ze dne 15. 2. 2005.
Závadný stav byl způsoben dne 20. 7. 2010 únikem cca 15 litrů ropných látek (nafty) z kontaminovaného břehového pozemku p. č. 2437/2 v k. ú. Havlíčkův Brod v ulici Na Žabinci do vodního toku Žabinec v ř. km 0,850. Došlo ke znečištění povrchové vody ve vodním toku a ke znečištění nesaturované zóny horninového prostředí v prostoru břehu toku o ploše cca 2 m2. Proto přivolaná jednotka Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina provedla bezprostřední nápravná opatření spočívající v zasypání místa úniku sorbentem zachycujícím ropné látky a instalaci záchytné norné stěny. Jelikož na místě nebyl zjištěn viník a bylo třeba zabránit dalšímu znečišťování vodního toku, zajistil Městský úřad Havlíčkův Brod, odbor životního prostředí jako příslušný vodoprávní úřad odstranění znečištěných zemin, k čemuž vydal podle § 42 odst. 4 vodního zákona rozhodnutí ze dne 21. 7. 2010 pod č.j. OZP/2131/2010/RU o uložení opatření k nápravě závadného stavu, která provedla odborná sanační firma ENVIREX HOLDING, a.s., Nové Město na Moravě. Sanační práce spočívaly v odtěžení 1,6 tuny kontaminované zeminy, jejím následném odvezení na skládku nebezpečného odpadu do Čáslavi, laboratorních rozborech kontaminované zeminy, uvedení pozemku do původního stavu a zpracování závěrečné zprávy sanačního zásahu. Celkové náklady těchto sanačních prací byly vyčísleny na 17 660 Kč včetně DPH.
Návrh řešení Podle § 40 odst. 1 vodního zákona se havárií rozumí mimořádné závažné zhoršení nebo mimořádné závažné ohrožení jakosti povrchových nebo podzemních vod. Podle § 42 odst. 4 vodního zákona nelze-li opatření k nápravě uložit původci havárie a hrozí-li závažné ohrožení nebo znečištění povrchových nebo podzemních vod, zabezpečí nezbytná opatření k nápravě příslušný vodoprávní úřad z vlastního podnětu nebo z podnětu České inspekce životního prostředí. Může k tomuto účelu uložit provedení opatření k nápravě právnické osobě nebo fyzické osobě podnikající podle zvláštních právních předpisů, která je k provedení opatření k nápravě odborně a technicky způsobilá. Účastníkem řízení o uložení opatření je jen tato osoba; odvolání proti tomuto rozhodnutí nemá odkladný účinek. K tomuto účelu zřizuje kraj v rámci svého rozpočtu zvláštní účet ročně doplňovaný do výše 10 000 000 Kč.
K podávání žádostí o tyto finanční prostředky má kraj Vysočina schválené Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina k odstranění následků mimořádných havárií na území kraje Vysočina s dopadem na jakost povrchových nebo podzemních vod č. 4/04 ze dne 26. 10. 2004. V čl. 1 odst. 2 těchto zásad je uvedeno, že mimořádnou havárií se rozumí mimořádné závažné zhoršení nebo mimořádné závažné ohrožení jakosti povrchových nebo podzemních vod. Podle čl. 5 odst. 3 těchto zásad není na poskytnutí finančních prostředků právní nárok.
Pro zřízení a doplňování zvláštního účtu vod (ZBÚ - podzemní vody) jsou podle § 88 odst. 15 vodního zákona určeny poplatky za odběr podzemní vody, které jsou ve výši 50 % příjmem rozpočtu kraje, na jehož území se odběr podzemní vody uskutečňuje. Tyto poplatky mohou být dále použity a také se používají na podporu výstavby a obnovy vodohospodářské infrastruktury.
OLVHZ posoudil žádost města Havlíčkův Brod z hlediska věcné správnosti a úplnosti dokladů. Podle OLVHZ se jednalo o havárii velmi malého rozsahu (v podstatě drobný omezený únik závadných látek), tudíž se nejednalo o mimořádné závažné zhoršení ani mimořádné závažné ohrožení jakosti povrchových nebo podzemních vod ve smyslu výše uvedených zásad. Dále žádost byla podána na nesprávném formuláři, jelikož byla podána podle Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina k odstranění následků dlouhodobých havárií s dopadem na jakost podzemních nebo povrchových vod č. 2/05 ze dne 15. 2. 2005, které jsou určeny na úhradu nákladů havárie s přetrvávajícím závažným zhoršením nebo přetrvávajícím závažným ohrožením jakosti povrchových nebo podzemních vod, u níž nebyl zjištěn původce a nelze uložit opatření k nápravě.
Z výše uvedených důvodů OLVHZ doporučuje rozhodnout neposkytnout finanční prostředky městu Havlíčkův Brod ze ZBÚ - podzemní vody kraje Vysočina.
StanoviskaMateriál byl projednán s příslušným složkovým radním Ing. Josefem Matějkem.
Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k navrhovanému usnesení připomínky.
Ekonomický odbor nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout neposkytnout finanční prostředky městu Havlíčkův Brod ze ZBÚ - podzemní vody kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 9. 11. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz