Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2010-61

RK-04-2010-61.doc  RK-04-2010-61pr1.xls  RK-04-2010-61pr2.doc
Číslo materiálu61
Číslo jednacíRK-04-2010-61
NázevTransformace Ústavu sociální péče Jinošov, příspěvkové organizace, záměr prodeje nemovitostí v k. ú. Jinošov
Zpracoval J. Bína, R. Sýkora, P. Kolář
Předkládá V. Švarcová, P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o záměr dalšího fungování Ústavu sociální péče Jinošov, příspěvkové organizace.
Kraj Vysočina zřizuje Ústav sociální péče Jinošov, příspěvkovou organizaci. ÚSP sídlí v areálu v těsné blízkosti obce Jinošov. Jedná se o bývalý zámecký areál skládající se z budovy zámku, bývalé hospodářské budovy a dalších objektů na pozemcích o celkové výměře 3,767 ha. Historicky k zámeckému areálu patřily další rozsáhlé pozemky, které jsou v současné době ve vlastnictví státního podniku Lesy České republiky - tzv. Obora Jinošov.
Budova zámku je ve špatném stavebnětechnickém stavu, v únoru roku 2008 zde došlo k havárii části stropních konstrukcí a budova není z důvodů statiky vodorovných nosných konstrukcí již 2 roky využívána. Vedlejší provozní objekt slouží k činnosti ÚSP, ale ani ten není v dobrém stavebně technickém stavu. Náklady na rekonstrukci celého ÚSP odhadl OM na cca 100 mil. Kč, přičemž je zřejmé, že budova zámku plně nevyhovuje potřebám ÚSP a nelze zde zajistit požadavky na ubytování klientů v maximálně dvoulůžkových pokojích při zachování ekonomického provozu a další požadavky na optimální provoz. Část klientů je v současné době s ohledem na havarijní stav budovy zámku umístěna mimo areál ÚSP.
Resort sociálních věcí se zabývá transformací ústavů sociální péče. ÚSP Jinošov se jeví jako vhodné zařízení k transformaci s ohledem na stávající provozní podmínky. Využitím prostředků z Integrovaného operačního programu by bylo možné zajistit integraci klientů do společnosti ubytováním v nově postavených domcích včetně souběžné výstavby objektu se zázemím pro sociální služby a denní aktivity klientů. Vytipovány jsou lokality ve Velké Bíteši a Náměšti nad Oslavou pro výstavbu objektů pro bydlení a zázemí v Náměšti nad Oslavou v první etapě a další výstavbu objektů pro bydlení v Kralicích nad Oslavou, Třebíči, Jaroměřicích nad Rokytnou, Hrotovicích a Mohelně.
Rada kraje se již transformací ÚSP Jinošov zabývala a uložila odborům krajského úřadu pokračovat v přípravě transformace, jednat o pořízení nemovitostí vhodných k realizaci záměru transformace a prověřit možnost prodeje areálu ÚSP Jinošov.
Jednání o umístění objektů bydlení a získání pozemků pro výstavbu s městy a obcemi probíhají a rovněž jsou prověřovány možnosti prodeje nemovitostí v areálu ÚSP Jinošov. OM zadal prověření podmínek pro výstavbu objektů bydlení a objektu zázemí pro realizaci transformace ÚSP Jinošov a ve spolupráci s projektanty připravuje návrhy stavebního řešení těchto objektů.
Návrh řešení OM společně s OSV navrhují zveřejnit záměr prodeje nemovitostí tvořících areál ÚSP Jinošov na úřední desce krajského úřadu. Zveřejněním záměru prodeje bude zajištěna základní podmínka pro další jednání o způsobu a podmínkách případného prodeje nemovitostí. Dále je navrhováno předložit záměr transformace Ústavu sociální péče Jinošov k projednání zastupitelstvu kraje k projednání a návrhem na schválení záměru a uložení zajištění přípravy realizace záměru.
StanoviskaRada kraje usnesením 1808/37/2009/RK vzala na vědomí informace o dalším možném využití areálu Ústavu sociální péče Jinošov, příspěvkové organizace, dle materiálu
RK-37-2009-71, př. 1 a o záměru řešení zabezpečení péče o klienty Ústavu sociální péče Jinošov, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-37-2009-71, př. 2 a uložila odboru sociálních věcí, majetkovému odboru a ředitelce Ústavu sociální péče Jinošov, příspěvkové organizace, pokračovat v přípravě transformace Ústavu sociální péče Jinošov, příspěvkové organizace a dále jednat o pořízení nemovitostí vhodných k realizaci záměru transformace, majetkovému odboru prověřit možnost prodeje areálu Ústavu sociální péče Jinošov, příspěvkové organizace.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zveřejnit záměr prodeje nemovitosti dle materiálu RK-04-2010-61, př. 1 na úřední desce;
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit záměr transformace Ústavu sociální péče Jinošov, příspěvkové organizace v rámci Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytované v přirozené komunitě uživatele a podporující sociální začlenění uživatele do společnosti schválené usnesením vlády č. 127 ze dne 21. 2. 2007;
* uložit radě kraje připravovat záměr k realizaci v rámci materiálu RK-04-2010-61, př. 2.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor majetkový
Termín 2. 2. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz