Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2009-48

RK-35-2009-48.doc  RK-35-2009-48pr1.xls  RK-35-2009-48pr2.doc
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-35-2009-48
NázevZajištění povinné výuky řízení motorových vozidel skupiny C ve středních školách
Zpracoval K. Ubr, P. Adam
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál předkládá informaci o zajištění povinné výuky řízení motorových vozidel skupiny C ve středních školách kraje Vysočina.
Povinnou součástí rámcových vzdělávacích programů pro některé středoškolské obory je výuka motorových vozidel skupiny C (nákladní automobily). Výuka se skládá z teorie a praktických jízd. Tuto výuku v současné době zabezpečuje 8 středních škol pro cca 450 žáků ročně. Počet žáků je v jednotlivých školách různý (od cca 25 ročně po cca 100 ročně) a s ohledem na demografický vývoj i podporu jiných neautomobilních učebních oborů formou motivačních stipendií lze očekávat jejich pokles. Teorii zajišťují školy zpravidla vlastními zaměstnanci, jízdy jsou zajišťovány různě: 1 škola (Střední škola Pelhřimov) zajišťuje službou, 1 (Střední škola automobilní Jihlava) pronájmem nákladního automobilu od privátní autoškoly a zbývajících 6 využívá vlastní nákladní automobily přizpůsobené autoškole. Školy, které mají vlastní nákladní automobil, jej v některých případech také využívají pro doplňkovou činnost a pro dopravu materiálu. Přehled oborů, škol a počtu žáků je uveden v materiálu RK-35-2009-48, př. 1.
Novela zákona 247/2000 Sb. zpřísnila podmínky kladené na nákladní automobily používané pro výuku v autoškolách a autoškoly musí splnit požadavky této nové normy od září 2010. Dle neoficiálních informací usiluje sdružení privátních autoškol o odklad účinnosti zákona o 3 roky.
OŠMS projednával situaci se zástupci dotčených škol. Kromě jedné školy všichni přítomní jednoznačně upřednostňují pořízení vlastního automobilu (nového či ojetého) a zajišťování povinné výuky v rámci autoškoly registrované jako součást střední školy. Cena nového vozidla se pohybuje cca v rozmezí 1,2 - 2 mil. Kč bez DPH, cena ojetého samozřejmě závisí na stavu a lze počítat s částkami převyšujícími 0,6 mil. Kč bez DPH. Pro řešení problematiky je v rozpočtu kraje na rok 2010 vyčleněna částka 3 mil. Kč.
Návrh řešení OŠMS se problematikou zabýval oslovil některé školy, privátní autoškolu i orientačně prodejce nových i ojetých nákladních vozidel a předkládá radě kraje k projednání možnosti zajištění povinné výuky řízení motorových vozidel skupiny C ve středních školách.
- Var. A: pořízení nových nebo ojetých nákladních automobilů (nákup mohou zjistit jednotlivé školy nebo kraj může vyhlásit společné výběrové řízení);
- Var. B: zajištění výuky službou (kompletně teorie i jízdy, případně jenom jízdy; službu mohou nasmlouvat jednotlivé školy nebo kraj může vyhlásit společné výběrové řízení);
- Var. C: kombinace předchozích variant např. pronájem nákladního vozidla a zajištění jízd vlastními zaměstnanci;
- Var. D: ponechání řešení na rozhodnutí jednotlivých škol;
- Var. E: kombinace služby a pořízení vozidla např. podle počtu žáků, pro které je v jednotlivých školách výuka zajišťována.
Podrobnější informace - klady a zápory jednotlivých variant jsou uvedeny v materiálu
RK-35-2009-48, př. 2
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o možnostech řešení povinné výuky řízení motorových vozidel skupiny C ve středních školách dle materiálu RK-35-2009-48.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín červen 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz