Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-32-2009-33

RK-32-2009-33.doc  RK-32-2009-33pr1.pdf  RK-32-2009-33pr2.pdf
Číslo materiálu33
Číslo jednacíRK-32-2009-33
NázevPřehled nejdůležitějších aktivit Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu ve třetím čtvrtletí roku 2009
Zpracoval M. Heřmanová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál shrnující aktivity Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu (dále také jen kancelář ) ve třetím čtvrtletí roku 2009.
Aktivity kanceláře ve třetím čtvrtletí roku 2009 byly ve velké míře ovlivněny obdobím hodnocení předsednictví České republiky v Radě Evropské unie, dále přípravou prezentací kultury kraje Vysočina v Bruselu během podzimu 2009 schválených materiály
RK-24-2009-47, zpracováním informací a kontaktů pro předání agendy Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu vzhledem k ukončení pracovního poměru dosavadní zástupkyně kraje Mgr. Markéty Heřmanové.

1. Realizované aktivity Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu ve třetím čtvrtletí roku 2009

Níže jsou popsány hlavní akce realizované kanceláří v období červenec - říjen 2009, uvedeni zástupci z kraje Vysočina, kteří se dotčených akcí spolu s Kanceláří kraje Vysočina v Bruselu účastnili a výstupy, závěry z realizované akce :

* Výstava 32 - sochy a design - práce studentů a učitelů Uměleckoprůmyslové akademie Světlá nad Sázavou v Bruselu (5. 10. - 23. 10. 2009)

Kancelář zprostředkovala realizaci třítýdenní výstavy děl studentů a pedagogů Uměleckoprůmyslové akademie ve Světlé nad Sázavou ve spolupráci s Českým centrem v Bruselu za účelem prezentace kultury kraje Vysočina v Bruselu v termínu tzv. OPEN DAYS - týdne měst a regionů, kdy se do Bruselu sjíždí delegace z celé Evropy.
Vernisáž výstavy s názvem 32 se uskutečnila dne 5. 10. 2009 v Českém centru v Bruselu, Hudební doprovod byl zajištěn jihlavskou hudební skupinou Draga Banda. Vernisáže se zúčastnilo celkem přibližně 130 návštěvníků, včetně velvyslance České republiky v Belgii i několika hejtmanů a poslanců Evropského parlamentu a řada dalších významných osobností. Kraji Vysočina a jeho kultuře se dostalo široké prezentace před mezinárodním publikem.
Kraj Vysočina byl zastoupen RNDr. Marií Kružíkovou, radní pro oblast školství. Dále se zúčastnili ředitel sekce pro rozvoj regionu Martin Černý, Iveta Fryšová (Odbor regionálního rozvoje - dále jen ORR ) a Josef Kodet (ORR). Dále bylo přítomno několik zástupců Uměleckoprůmyslové akademie, včetně jejího ředitele pana Vodičky. Výstava i vernisáž byly velmi kladně hodnoceny jak publikem, tak zástupci Uměleckoprůmyslové akademie.
Podrobnější koncepce výstavy a vernisáže byla popsána v materiálu RK-24-2009-47, př. 2. Pozvánka je uvedena v materiálu RK-32-2009-33, př. 1.
Kromě práce na realizaci výše popsané propagační akce se kancelář ve třetím čtvrtletí roku 2009 věnovala především standardní práci spočívající zejména v monitoringu a poskytování informací, vedení webových stránek kanceláře www.vysocina.eu/Brusel, navazování kontaktů, podpoře spolupráce (byly vyhledány partnerské organizace pro několik krajem připravovaných projektů), zpracování problematiky komunitárních programů. Zástupkyně kraje Vysočina napsala řadu tiskových zpráv i článků zejména ohledně aktivit kraje Vysočina v období Českého předsednictví, ale i dle konkrétních požadavků subjektů z Vysočiny apod. Zúčastnila se několika jednání k přeshraniční spolupráci s partnerským regionem Dolní Rakousko.
Zástupkyně kraje Vysočina se v termínu 2.-4.9. 2009 dále zúčastnila pracovní cesty do partnerského regionu Champagne-Ardenne v rámci delegace kraje vedené hejtmanem kraje MUDr. Jiřím Běhounkem.
Kancelář dále zprostředkovala návštěvu eurokomisaře Vladimíra Špidly na Vysočině, která se uskutečnila dne 2. 10. 2009.
Kancelář zajistila prezentaci komunitárního programu Progress zaměřeného na podporu v oblasti sociálních věcí, zaměstnanosti a rovných příležitostí pro Jihlavský úřad práce dne 12. 10. 2009.
Z dalších aktivit kanceláře v daném období lze rovněž zmínit prezentaci aktivit Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu i spolupráce českých krajů během Českého předsednictví, zejména koncepce tzv. CzechReg Days, pro delegaci maďarského regionu Severní Maďarsko a zástupce švédských, španělských a belgických regionů v Bruselu uspořádanou dne
7. 10. 2009 či přijetí delegace Nitranského samosprávného kraje a představení Českého domu v Bruselu i kraje Vysočina dne 6. 10. 2009.
V uvedeném období rovněž pokračovala spolupráce Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu s Vysokou školou polytechnickou Jihlava v podobě realizace stáží jejich studentů v Kanceláři kraje Vysočina v Bruselu, které jsou financovány evropským programem Erasmus.
Z odborů krajského úřadu kraje Vysočina spolupracovala kancelář v daném období kromě již zmíněného ORR převážně s Odborem sekretariátu hejtmana a Odborem informatiky, a to především na zjišťování informací ohledně řízení o notifikaci podpory v širokopásmovém internetu v regionu Jihovýchod a účasti na souvisejících jednáních, účasti na bruselských jednáních o připravovaném projektu eCrime.

2. Chystané aktivity a příští činnost Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu

* Pozvánka na Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava 2009

Dne 20. 10. 2009 se uskuteční jednovečerní projekce dokumentárních filmů režiséra Radima Procházky ve spolupráci s Českým centrem v Bruselu pod hlavičkou Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava (dále jen MFDF Jihlava ). Jde o termín předcházející letošnímu ročníku MFDF Jihlava za účelem připomenutí této významné kulturní akce v kraji Vysočina v Bruselu a pozvání na ni a zhodnocení již realizovaných Ozvěn MFDF Jihlava v Bruselu v lednu 2009.
Podrobnější koncepce večera byla popsána v materiálu RK-24-2009-47, př. 3. Pozvánka na akci je uvedena v materiálu RK-32-2009-33, př. 2.
Kraj Vysočina bude zastoupen RNDr. Marií Kružíkovou, radní pro oblast školství. Účast paní radní na večeru k pozvání na MFDF Jihlava 2009 je součástí širšího programu v Belgii zaměřeného na oblast školství v rámci spolupráce kanceláře na pracovní cestě delegace Vysočina Education do Belgie v termínu 20. -24. 10. 2009, během programu v Bruselu dojde mimo jiné k pracovní návštěvě Evropské školy Brusel 3 zajištěné kanceláří.
Další aktivity Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu se budou v období do konce října 2009 zcela soustředit na předání agendy a kontaktů novému zástupci kraje Vysočina.
Budoucnost zastoupení kraje Vysočina v Bruselu po 1. 11. 2009 byla stanovena v materiálu RK-29-2009-21, podrobnější výhled aktivit bude připraven samostatným materiálem do konce roku 2009.
Návrh řešení Návrh vyhodnocení plnění základních úkolů kanceláře ve druhém čtvrtletí 2009
Vzhledem k výše popsaným akcím a aktivitám kanceláře se navrhuje vyhodnotit úkoly pro třetí čtvrtletí 2009 jako splněné, neboť z výše uvedeného vyplývá, že došlo k úspěšné realizaci všech zásadních akcí stanovených materiály RK-24-2009-47 pro období třetího čtvrtletí 2009.
StanoviskaOdbor sekretariátu hejtmana (OSH) vnímá pozitivně aktivity Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu (dále jen kancelář ). OSH děkuje Markétě Heřmanové za dobrou spolupráci. Věříme, že dobré vztahy budou pokračovat i s novým zástupcem kraje Vysočina v Bruselu, a že Oddělení vnějších vztahů bude informováno o konkrétních aktivitách, které zástupce v Bruselu rozvíjí s partnerskými regiony kraje Vysočina (např. v předstihu zprávy o připravovaných schůzkách a zápisy z jednání).
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
realizaci aktivit Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu ve třetím čtvrtletí roku 2009 popsaných v části popis problému materiálu RK-32-2009-33.
Odpovědnost ORR, OSH
Termín 31. 10. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz