Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2009-34

RK-28-2009-34.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-28-2009-34
NázevNávrh na zařazení nové akce Domov pro seniory Mitrov - havárie, modernizace evakuačního výtahu do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M2
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuInterním dopisem ze dne 10. 8. 2009 se člen rady kraje Mgr., Bc. Petr Krčál obrátil na náměstka hejtmana Ing. Libora Joukla se žádostí o řešení havarijního stavu výtahu v Domově pro seniory Mitrov. Dopis byl doložen Inspekční zprávou Institutu technické inspekce Praha (dále jen ITI). Inspekční zpráva ze dne 14. 4. 2009 posuzuje technický stav a vyhodnocuje bezpečnostní úroveň výtahu v souladu s požadavky příslušné ČSN. Jedná se lůžkový evakuační výtah z roku 1992. Inspekční zpráva shledala celkem 17 neshod s požadavky na provoz a bezpečnost provozu. Ve vyhodnocení konstatuje provozní opotřebovanost a zastaralost mechanických a elektrických částí výtahu, což může způsobovat častější poruchovost. ITI navrhuje provést opatření k minimalizaci zjištěných rizik, která výtah přiblíží bezpečnostní úrovni požadované u výtahu nově uváděného do provozu podle příslušného Nařízení vlády a ČSN. Častá poruchovost skutečně dle sdělení ředitele způsobuje provozní problémy, ekonomickou zátěž za prováděné opravy, nehledě na hlavní problém - bezpečnost klientů domova.
Návrh řešení OM se po předání žádosti a Inspekční zprávy a po projednání s Ing. Liborem Jouklem začal ihned zabývat hledáním řešení. Opravy všech zjištěných závad na stávajícím, morálně i technicky zastaralém zařízení, jsou problematické, pravděpodobně neekonomické a dlouhodobě neperspektivní. OM navrhuje zjištěný stav, který lze s ohledem na prioritní potřebu zajištění bezpečnosti klientů označit za havarijní, řešit kompletní modernizací evakuačního výtahu. OM zajistil zpracování technického návrhu řešení včetně ocenění. Nabídka zpracovaná společností VÝTAHY, s.r.o., se sídlem ve Velkém Meziříčí navrhuje osazení nového výtahu do stávající výtahové šachty s minimálními stavebními úpravami. Nabídková cena je 1 154 tis. Kč včetně DPH (bez náhradního zdroje el. energie, případných dalších požadavků objednatele na nadstandardní vybavení kabiny a zajištění přívodu tel. kabelu k rozvaděči). Termín realizace je možný v měsíci listopadu 2009, pokud bude o realizaci rozhodnuto bezprostředně s ohledem na dodací lhůty výrobce. Cenovou nabídku považuje OM za akceptovatelnou a s ohledem na obdobné, již realizované akce za cenu obvyklou v místě a čase.
OM je schopen výdaje na modernizaci výtahu krýt v rámci stávající výše rozpočtu kapitoly Nemovitý majetek formou vnitřní změny rozpisu rozpočtu.
S ohledem na potřebu řešit odstranění havarijního stavu v souvislosti s potřebou zajištění bezpečnosti klientů domova v co nejkratším termínu je potřebné výtah objednat ihned. Proto OM navrhuje zadat veřejnou zakázku malého rozsahu přímým zadáním společnosti VÝTAHY, s.r.o., se sídlem ve Velkém Meziříčí v souladu s Čl. 2, odst. (6) Pravidel rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina (v daném případě je nutné zadat veřejnou zakázku v krajně naléhavém případě a z časových důvodů není možné zadat veřejnou zakázku obvyklým způsobem - písemnou výzvou nejméně 5-ti dodavatelům). K rozhodnutí o přímém zadání veřejné zakázky malého rozsahu je v daném případě příslušný náměstek hejtmana pro oblast dopravy a majetku Ing. Libor Joukl.
Návrh usnesení navrhuje rozhodnout zařadit novou akci do rozpočtu kraje a tím ještě v letošním roce zajistit odstranění havarijního stavu evakuačního výtahu v objektu, kde jsou ubytováni klienti často nepohybliví nebo s pohybovými obtížemi, jejich případná evakuace je velmi náročná.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky.
Odbor sociálních věcí souhlasí s návrhem OM.
Ředitel Domova pro seniory Mitrov považuje modernizaci evakuačního výtahu za optimální řešení.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit novou akci Domov pro seniory Mitrov - havárie, modernizace evakuačního výtahu do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M2 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v sociálních organizacích.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 8. 9. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz