Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2009-45

RK-13-2009-45.doc
Číslo materiálu45
Číslo jednacíRK-13-2009-45
NázevSíť organizací v oblasti školství
Zpracoval K. Ubr, M. Doleželová
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál obsahuje přehled organizací v oblasti školství a návrhy systémových změn jejich sítě.
Kraj je v současné době zřizovatelem 95 právních subjektů, které vykonávají činnost škol nebo školských zařízení. S výjimkou specializované rozvojové organizace Vysočina Education byly všechny další organizace na kraj převedeny na základě právních předpisů souvisejících se vznikem krajů a převodem některých kompetencí ze státu. Při tomto aktu nebyl vždy zohledňován koncepční přístup. Přestože orgány kraje již v minulých obdobích učinily řadu kroků, dosud přetrvávají v síti některé nesystémové vazby a zřizovatelské kompetence, které neodpovídají přirozené územní působnosti organizací či jejich přirozenému organizačnímu členění.
Návrh řešení OŠMS předkládá radě kraje k předběžnému projednání přehled organizací v oblasti školství a návrhy na další postup směřující k zajištění přirozené územní působnosti organizací či jejich přirozenému organizačnímu členění. V návrzích je zohledňována aktuální situace a systémový přístup. Většina navržených řešení odpovídá Dlouhodobému záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy kraje Vysočina 2008, schváleného zastupitelstvem kraje v březnu 2008.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
přehled sítě organizací v oblasti školství dle materiálu RK-13-2009-45, př. 1;
pověřuje
radní pro školství Marii Kružíkovou jednat s obcemi o příslušných změnách v síti škol a školských zařízení dle materiálu RK-13-2009-45, př. 1;
ukládá
OŠMS postupně předkládat radě kraje k projednání konkretizované návrhy na systémová řešení dle materiálu RK-13-2009-45, př. 1.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz