Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-32-2008-54

RK-32-2008-54.doc
Číslo materiálu54
Číslo jednacíRK-32-2008-54
NázevÚSP Jinošov - řešení odstranění příčin a následků havarijního stavu budov, záměr transformace ÚSP Jinošov
Zpracoval P. Čermák, J. Bína
Předkládá P. Kolář, V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuRada kraje se zabývala návrhem na řešení odstranění příčin havárie v ÚSP Jinošov na svém 29. zasedání a přijala k němu následující usnesení.
Usnesení 1320/29/2008/RK
Rada kraje
schvaluje
záměr odstranění příčin a následků havárie a obnovu provozu v zámečku a rekonstrukci provozního objektu ÚSP Jinošov dle materiálu RK-29-2008-14;
rozhoduje
zařadit akci ÚSP Jinošov - odstranění příčin a následků havarijního stavu budov do rozpočtu kraje Vysočina, kapitoly Nemovitý majetek, položka Investice v sociálních věcech;
ukládá
odboru majetkovému neprodleně zahájit projektovou přípravu akce ÚSP Jinošov - odstranění příčin a následků havarijního stavu budov včetně prověření možnosti lepšího přizpůsobení existující stavby plánovanému účelu.

Při svém rozhodnutí rada kraje vycházela z následujících skutečností. Objekt zámečku se nachází v k.ú. Jinošov, na stavební parcele č. 63 a je hlavním ubytovacím objektem ústavu. Dne 22. 2. 2008 došlo ke zřícení části stropu nad 2.NP.
Na základě usnesení rady kraje 0230/07/2008/RK ze dne 26.2.2008 zrealizoval odbor majetkový zakázku na posouzení statických poruch zámečku. Současně rada kraje tímto usnesením rozhodla zrušit zadávací řízení na podlimitní veřejnou zakázku ÚSP Jinošov, rekonstrukce kuchyně , uvažovanou k realizaci v roce 2008, na kterou byl schválen, usnesením 0992/23/2007/RK, stavební záměr Rekonstrukce stravovacího zařízení ÚSP Jinošov , umístěného v provozní budově, na stavební parcele č. 62, v k.ú. Jinošov, o předpokládaných nákladech cca 15 mil. Kč s DPH. O tuto částku byl snížen rozpočet kraje.
Ze zjištění v budově zámečku vyplývá, že k odstranění příčin a následků havárie bude nutná sanace krovu a střešního pláště zámečku, kompletní rekonstrukce půdních stropních konstrukcí, kde byla po odkrytí pochozích vrstev zjištěna dřevokazná houba a napadení dřevokazným hmyzem. Silně napadena je i nosná konstrukce nad 1.NP. Objekt zámku má v současné době na hranici své životnosti okna a rozvody elektroinstalace. Vnější plášť objektu vykazuje značnou míru zavlhčení a zasolení působením zemní vlhkosti a venkovní omítka na řadě míst odpadává.
V souvislosti s havárií v zámečku byla prověřena provozní budova ústavu a bylo zjištěno značné poškození hnilobou u části vodorovné nosné konstrukce nad 1.NP, v prostorách sociálního zařízení. Tuto část konstrukce je nutno sanovat současně s budovou zámečku.
V současné době je již připraveno řešení odstranění příčin a následků havárie. Řešení vzniklo na základě průzkumů a posudků statických, stavu a napadení dřevěných konstrukcí stanovisek a konzultací orgánů památkové péče a dalších. Odhadované ceny uvedené níže vycházejí z úrovně cen ve stavebníctví v roce 2008 a nepředpokládá se zásadní zvýšení realizační ceny dle zvolené technologie sanace konstrukcí zodpovědným projektantem.
Návrh řešení předpokládal odstranění příčin a následků havárie a obnovu provozu v zámečku a rekonstrukci provozního objektu ÚSP Jinošov, rozloženou do více akcí, s ohledem na potřebu obnovení provozu zámečku.

ÚSP Jinošov - odstranění příčin a následků havarijního stavu budov
Předpokládaná doba realizace 6/2009 - 6/2010
Předpokládané náklady 40 mil. Kč s DPH
* rekonstrukce střechy zámečku (krov, krytina, klempířské prvky, hromosvod),
* rekonstrukce nosných stropních konstrukcí nad 2.NP zámečku (nosná konstrukce, podlaha a osvětlení půdy).
* rekonstrukce stropních konstrukcí a případná drobná změna dispozic nad 1.NP zámečku (nosné konstrukce, podlahy),
* rekonstrukce elektroinstalace zámečku (silnoproudá, slaboproudá),
* rekonstrukce havarijních části stropů a dispozic sociálních zařízení v provozním objektu.

ÚSP Jinošov - rekonstrukce provozní budovy a venkovních sítí
Předpokládaná doba realizace 6/2011 - 11/2011
Předpokládané náklady 25 mil. Kč s DPH
* rekonstrukce stravovacího provozu v provozní budově,
* rekonstrukce vytápění, elektroinstalace, zdravotechnických instalací a vzduchotechniky provozního objektu (kotelna, komíny, rozvody, otopná tělesa, zařizovací předměty, lapák tuku, plynoinstalace),
* rekonstrukce venkovních sítí (plynovod, kanalizace, přípojka vody ze studny, osvětlení vnitřní komunikace.

ÚSP Jinošov - oprava oken a fasády
Předpokládaná doba realizace 4/2012 - 6/2013
Předpokládané náklady 25-30 mil. Kč s DPH
* výměna oken zámečku,
* sanace vlhkého zdiva,
* oprava fasády.

Následně dne 8. 10. 2008 proběhlo jednání se zástupkyní MPSV Mgr. Terezou Kloučkovou ve vztahu k projektu transformace a humanizace vybraných zařízení ústavní péče. Z tohoto jednání vyplynulo, že MPSV v případě jakéhokoliv podílu na financování objektu k bydlení pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením bude trvat na tom, aby se jednalo o jednolůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením. Naplnění tohoto požadavku bude v objektu zámku v Jinošově ze stavebního hlediska prakticky nereálné a přiblížení se tomuto stavu znamená velmi nízký počet lůžek v budově (dle odhadu majetkového odboru 10 lůžek ve druhém nadzemním podlaží).
Veškeré výše uvedené náklady na rekonstrukci v areálu ÚSP Jinošov by tedy kraj Vysočina musel hradit za svého rozpočtu. Při volbě jiného řešení by bylo možné snáze získat alespoň část financí z cizích zdrojů (Integrovaný operační program) a pravděpodobně by se dosáhlo také nižších nákladů na pořízení jednoho místa k bydlení. Zároveň by byly naplněny požadavky MPSV na bydlení klientů s uvedeným druhem postižení. Rozhodnutí o zastavení realizace již schváleného záměru bude pravděpodobně znamenat, že objekt se stane pro kraj nepotřebným. Bude tedy nutné hledat další řešení problému využití areálu.
Návrh řešení Navrhujeme zrušit schválené usnesení č. 1320/29/2008/RK a uložit odboru sociálních věcí a zdravotnictví zpracovat koncepci dalšího umístění obyvatel ÚSP Jinošov v sociálních službách, které pro svůj život potřebují. Záměr bude zpracován na základě spolupráce s MPSV s možností získání prostředků na jeho realizaci.
Než situace vyřešena na základě takto zpracované koncepce, bude nutné užívat k zabezpečení péče o klienty stávající provozní budovu, v níž je část klientů ubytována a kde se nachází i stravovací provoz a ředitelství organizace. K zabezpečení jejího plného užívání navrhujeme realizovat alespoň sanaci části vodorovné nosné konstrukce nad 1.NP, v prostorách sociálního zařízení provozní budovy.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ruší
usnesení č. 1320/29/2008/RK;
ukládá
* odboru sociálních věcí a zdravotnictví zpracovat koncepci dalšího umístění obyvatel ÚSP Jinošov v sociálních službách, které pro svůj život potřebují;
* odboru majetkovému zajistit provedení sanace části vodorovné nosné konstrukce nad 1.NP, v prostorách sociálního zařízení provozní budovy.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor majetkový
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz