Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2008-33

RK-28-2008-33.doc  RK-28-2008-33pr1.tif
Číslo materiálu33
Číslo jednacíRK-28-2008-33
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Zdravotnictví - navýšení finančních prostředků na sběr a svoz nebezpečného odpadu - nepoužitelných léčiv
Zpracoval J. Šenková, S.Měrtlová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV souladu s ust. zákona č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů, přešla mimo jiné na krajský úřad i činnost související s úhradou nákladů za likvidaci nepoužitelných léčiv. Parlamentem ČR byl v prosinci 2007 schválen zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), kterým byl zrušen dosavadní zákon o léčivech. V § 89 zákona č. 378/2007 Sb. je nově stanoveno, že náklady vzniklé lékárně s odevzdáním nepoužitelných léčiv ... a s jejich zneškodněním ... hradí příslušný kraj v přenesené působnosti. (Původní text v zákoně č. 79/1997 Sb., o léčivech, bylo uvedeno, že náklady vzniklé lékárně s odevzdáním nepoužitelných léčiv ... a s jejich zneškodněním ... hradí stát prostřednictvím krajského úřadu.)

Na pravidelných setkáních krajských úřadů na ministerstvu zdravotnictví bylo opakovaně ujišťováno, že nově uvedený text je chybou, která bude v nejbližší době odstraněna a dočasně zastavené platby z Ministerstva financí budou opět obnoveny.
Situace se ani do června 2008 nezměnila a finanční prostředky, které byly v rozpočtu na rok 2008 schváleny na úhradu likvidace nepoužitelných léčiv pro případ, že by se zavedené způsoby úhrad ze strany Ministerstva financí z nějakého důvodu opozdily, jsou vyčerpány. Z tohoto důvodu byl v červnu 2008 zaslán dotaz na Ministerstvo zdravotnictví se žádostí o vyjádření k uvedené situaci. (Materiál RK-28-2008-33, př. 1)
Dle vyjádření ředitele odboru farmacie, z korespondence mezi Ministerstvem financí ČR /MF/ a Ministerstvem zdravotnictví ČR /MZ/ týkající se urychleného řešení současného stavu vyplývá, že MF nehodlá uvolnit prostředky na likvidaci nepoužitelných léčiv do doby, než bude opět existovat právní opora pro uvolnění těchto prostředků.
V současné době jsou předloženy MZ dva návrhy na řešení:
- pozměňovací návrh, který by byl přednesen při druhém čtení novely zákona č. 167/98 Sb., o návykových látkách, který předkládá MZ a jehož projednání v Poslanecké sněmovně se očekává na přelomu září a října
- samostatná novela zákona o léčivech ve zkráceném řízení 5 dnů a zúžení připomínkových míst pokud toto zkrácené řízení bude povoleno Legislativní radou vlády.
Návrh řešení Kraj Vysočina dosud hradil doložené náklady spojené s likvidací léčiv z vlastních rozpočtových prostředků - k 31. 7. 2008 představuje čerpání na 93 %. Nyní jsou již finanční prostředky na likvidaci nepoužitelných léčiv v rozpočtu kapitoly Zdravotnictví vyčerpány. Do doby než bude celá záležitost právně vyřešena, doporučuje se radě kraje schválit zvýšení kapitoly Zdravotnictví, § 3721- Sběr a svoz nebezpečných odpadů - o částku 250 tis. Kč.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření. Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje po jednání rady kraje č. 27/2008 dne 2. 9. 2008 je 2 828 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Zdravotnictví, § 3721 - Sběr a svoz nebezpečných odpadů o částku 250 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 250 tis. Kč na úhradu nákladů za svoz a likvidaci nepoužitelných léčiv.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor ekonomický
Termín 30. 9. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz