Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2008-78

RK-27-2008-78.doc  RK-27-2008-78pr1.doc  RK-27-2008-78pr2.doc  RK-27-2008-78pr3.doc
Číslo materiálu78
Číslo jednacíRK-27-2008-78
NázevPříhraniční spolupráce v oblasti cestovního ruchu - společný česko-rakouský projekt v rámci Operačního programu Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika
Zpracoval Z. Kasalová, I. Mahelová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o společný česko-rakouský projekt nazvaný Přeshraniční rozvíjení komunikace s cílovými trhy v České republice a v Rakousku pro turistické regiony Vysočina, Jižní Morava a Dolní Rakousko předkládaný do Operačního programu Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 (dále jen OP AT-CZ ). Jedním ze čtyř partnerů projektu je Vysočina Tourism, příspěvková organizace.

1) východiska projektu
Projekt navazuje na česko-rakouskou spolupráci při realizaci Dolnorakouské zemské výstavy 2009, v podobě rozsáhlého přeshraničního projektu Regionální impuls Zemská výstava 2009 , na němž se kraj Vysočina, prostřednictvím Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, podílí jak partner. Zemské výstavy jsou vnímány jako významný impuls k hospodářskému a turistickému oživení celého regionu. Vzhledem k mimořádnosti tématu výstavy konané v roce 2009 a jejímu rozsahu se předpokládá, že výstava přitáhne zvýšenou pozornost publika na obou stranách hranice. Cílem předkládaného projektu je proto maximálně využít potenciál návštěvníků výstavy a aktivit v jejím průběhu pro oblast cestovního ruchu.

2) partneři projektu
Vedoucím partnerem projektu je společnost Niederösterreich Werbung, GmbH. Partnery projektu jsou: na rakouské straně společnost Schallaburg Kulturbetriebsges.m.b.H, na české straně Centrála cestovního ruchu - Jižní Morava, zájmové sdružení právnických osob a Vysočina Tourism, příspěvková organizace.

3) příprava projektu
Obsah projektu byl postupně formulován v úzké spolupráci jednotlivých partnerů. Po konzultaci s institucí pro implementaci programu byly dne 22. 8. 2008 upraveny aktivity partnerů a dohodnut časový harmonogram realizace projektu a zároveň časový harmonogram závěrečných prací na přípravě projektové žádosti. Dne 28. 8. 2008 se do projektu jako další partner na české straně zapojila Centrála cestovního ruchu - Jižní Morava. Během 1. 9. 2008 byly konzultacemi s vedoucím partnerem a zpracovatelem projektové žádosti zahrnuty aktivity nového partnera do popisu projektu a provedeny změny v rozpočtu projektu. Do 8. 9. 2008 zajistí vedoucí partner projektu finální znění žádosti o podporu projektu v německém jazyce, česká strana ji do 16. 9. 2008 přeloží do češtiny. Po kompletaci příloh všech partnerů bude žádost o podporu projektu odevzdána dne 26. 9. 2008.

4) popis projektu
Projekt využívá příležitosti konání Dolnorakouské zemské výstavy v roce 2009 k uskutečnění intenzivní a cílené marketingové kampaně. Spoluprací partnerů - regionálních organizací cestovního ruchu - bude usnadněna identifikace cílových trhů, předány znalosti kontaktů na média, touroperátory a klíčové instituce cestovního ruchu.
Komplexní kampaň Vysočina Tourism bude zaměřena v první fázi na návštěvníky Zemské výstavy ve snaze motivovat je prezentací zajímavostí kraje v aktualizovaných i nově koncipovaných tiskovinách k opakované návštěvě pod heslem přijeďte znovu . V dalších fázích pak propagačně-informační kampaň osloví potenciální návštěvníky pestrou a provázanou nabídkou služeb prostřednictvím inzertní kampaně, přípravou a distribucí souboru tiskovin pod heslem na skok k sousedům a rozšířenou německou jazykovou mutací turistického portálu. Jednou z forem oslovení návštěvníků a přilákání tradičních i nových cílových skupin k návštěvě je vyhledání a navázání kontaktů s cestovními kancelářemi a představení různorodé nabídky regionu prostřednictvím poznávacích cest pro jejich zástupce. K podpoře prodeje nabídky regionu bude částečně využito koordinované a sjednocené propagace společného prostoru území Vysočiny a jižní Moravy, vč. prezentace na veletrzích ve Vídni a v Linzi.
Podrobný popis projektu je obsahem materiálu RK-26-2008-78, př.1.

5) trvání projektu
Od 1/10 2008 do 31/12 2011. Ve vazbě na střídání letní a zimní sezóny je projekt rozdělen na šest šestiměsičních etap.

6) rozpočet projektu a financování
Celkové způsobilé výdaje projektu jsou 1 660 000 EUR, z toho na české straně 160 tis EUR (9,64 % celkových způsobilých výdajů projektu). Část připadající na Vysočina Tourism, příspěvkovou organizaci, činí 80 000 EUR (1 840 000 Kč), přičemž 85 % celkových způsobilých výdajů bude hrazeno z Evropského fondu regionálního rozvoje (dále jen ERDF ) prostřednictvím OP AT-CZ, 5 % činí příspěvek ze státního rozpočtu a 10 % z celkových způsobilých výdajů projektu musí být kofinancováno ze strany partnera (184 000 Kč). V rámci operačního programu je používanou měnovou jednotkou EUR, k přepočtu byl použit kurz 23,00 CZK/EUR. Vzhledem k pohyblivému kurzu bude částka přepočítávána vždy k datu dne předložení žádosti o platbu. Vyúčtování a proplácení nákladů spojených s realizací projektu bude probíhat v půlročních intervalech. Žádost o platbu bude předkládat Vedoucí partner ve spolupráci s partnery. Finanční prostředky budou Vedoucím partnerem propláceny jednotlivým partnerům po obdržení platby.
Návrh řešení Předpokladem pro financování projektu z prostředků ERDF prostřednictvím OP AT-CZ je kladné rozhodnutí Monitorovacího výboru. Spolu se žádostí o podporu je nutné doložit povinné přílohy žádosti a rovněž doložit, že partneři mají zajištěny finanční prostředky na spolufinancování výdajů své části projektu.

Vysočina Tourism, příspěvková organizace, bude v rámci celého projektu vystupovat jako jeden z partnerů. K zajištění spolupráce na realizaci projektu je nutné uzavřít Dohodu o spolupráci mezi Vedoucím partnerem a projektovými partnery v rámci projektu v Programu Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 , která bude tvořit jednu z povinných příloh projektové žádosti (materiál RK-26-2008-78, př. 3). Další povinnou přílohou žádosti je Čestné prohlášení partnera projektu (materiál RK-26-2008-78, př. 2), kterým spolupracující partner dokládá zabezpečení spolufinancování způsobilých výdajů své části projektu ve výši rozdílu mezi způsobilými výdaji a dotací z ERDF a státního rozpočtu.

Odbor regionálního rozvoje navrhuje radě kraje schválit uzavření Dohody o spolupráci mezi Vedoucím partnerem a projektovými partnery v rámci projektu v Programu Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 , vzít na vědomí obsah projektu a doporučit zastupitelstvu kraje vzít na vědomí uzavření uvedené dohody a obsah projektu.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje:
Odbor regionálního rozvoje souhlasí s návrhem usnesení. Připravovaný projekt Přeshraniční rozvíjení komunikace s cílovými trhy v České republice a v Rakousku pro turistické regiony Vysočina, Jižní Morava a Dolní Rakousko je v souladu s oblastí podpory 1.2 - Cestovní ruch, kultura a ekonomika volného času Operačního programu Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013. Projekt bude předložen 26. 9. 2008, tak, aby mohl být projednán Monitorovacím výborem programu OP AT-CZ dne 15. 12. 2008, tj. na prvním zasedání, které bude rozhodovat o podpoře projektů.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
uzavření Dohody o spolupráci mezi vedoucím partnerem a projektovými partnery (Vysočina Tourism, příspěvková organizace - projektový partner 2) předkládaného s žádostí o podporu v Programu Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 dle materiálu RK-26-2008-78, př. 3;
bere na vědomí
obsah projektu Přeshraniční rozvíjení komunikace s cílovými trhy v České republice
a v Rakousku pro turistické regiony Vysočina, Jižní Morava a Dolní Rakousko v Operačním programu Cíl Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 v prioritní ose 1 Socioekonomický rozvoj, cestovní ruch a transfer know-how, oblast podpory - Cestovní ruch, kultura a ekonomika volného času, dle materiálu RK-26-2008-78, př. 1, a
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vzít na vědomí
* uzavření Dohody o spolupráci mezi vedoucím partnerem a projektovými partnery (Vysočina Tourism, příspěvková organizace - projektový partner 2) v rámci projektu předkládaného s žádostí o podporu v Programu Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 dle materiálu RK-26-2008-78, př. 3;
* obsah projektu Přeshraniční rozvíjení komunikace s cílovými trhy v České republice a v Rakousku pro turistické regiony Vysočina, Jižní Morava a Dolní Rakousko v Operačním programu Cíl Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 v prioritní ose 1 Socioekonomický rozvoj, cestovní ruch a transfer know-how, oblast podpory - Cestovní ruch, kultura a ekonomika volného času, dle materiálu RK-26-2008-78, př. 1.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín 30. 9. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz