Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2008-45

RK-27-2008-45.doc
Číslo materiálu45
Číslo jednacíRK-27-2008-45
NázevProjekt Technická pomoc Operačního programu přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika 2007-13 v kraji Vysočina
Zpracoval G. Grycová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuProjekt Technická pomoc Operačního programu přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika 2007-13 v kraji Vysočina (dále jen Technická pomoc v kraji Vysočina ) bude předkládán v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika 2007-13 (dále jen OP AT-CZ ).

Stejně jako v minulém programovacím období je kraj Vysočina zapojen do implementace přeshraniční spolupráce v novém programovacím období. Na krajském úřadě již probíhají konzultace k projektům, projekty zde jsou evidovány a hodnoceny z formálního hlediska i po stránce věcné kvality a dopadu projektu na region kraje Vysočina. Projekty jsou prezentovány zástupci kraje Vysočina na jednání Monitorovacího výboru. Výše uvedené aktivity spojené s rolí kraje Vysočina v rámci OP AT-CZ bude zajišťovat Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina, oddělení regionálního rozvoje (dále jen ORR ). Z projektu Technické pomoci v kraji Vysočina bude moci být hrazena část personálních nákladů a externí výdaje související s rolí kraje Vysočina v rámci implementace OP AT-CZ. Stejnou projektovou žádost budou podávat i kraje Jihomoravský a Jihočeský.

Celkové způsobilé výdaje projektu připadající na kraj Vysočina činí 117.647 EUR (2.823.528 Kč), přičemž 85 % celkových způsobilých výdajů bude hrazeno z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Vzhledem k pravidlům programu OP AT-CZ je používanou měnovou jednotkou Euro. K přepočtu byl použit kurz 24 CZK/EUR. Vzhledem k pohyblivému kurzu bude částka přepočítávána vždy k aktuálnímu datu v den podání žádosti o platbu. Vyúčtování a proplácení nákladů spojených s realizací projektu Technická pomoc v kraji Vysočina bude probíhat v půlročních intervalech a finanční zátěž pro kraj Vysočina spojená s předfinancováním a spolufinancováním projektu by tak měla být eliminována na minimum.

Kraj Vysočina se zavazuje ke kofinancování projektu Technická pomoc v kraji Vysočina ve výši 15 % z celkových způsobilých výdajů, tj. 17.647 EUR (423.528 Kč). Kraj Vysočina požádá o kofinancování ze státního rozpočtu ve výši 5 % celkových způsobilých výdajů, o který by se snížil přispěvek na kofinancování kraje Vysočina. Protože příspěvek ze státního rozpočtu zatím nebyl schválen, není možné jej do současné finanční struktury zahrnout.

Dále, vzhledem ke zpětnému financování projektu, bude nutné ze strany kraje Vysočina předfinancovat projekt Technická pomoc v kraji Vysočina ve výši 10 % celkových způsobilých výdajů, tj. 11.765 EUR (282.360 Kč)
Návrh řešení ORR navrhuje k finančnímu zajištění projektu schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv ve výši 700.000 Kč (odpovídající 25 % celkových způsobilých výdajů projektu, tj. 15 % na kofinancování a 10 % na předfinancování) na zvláštní účet určený pro financování projektu Technická pomoc v kraji Vysočina, z kterých budou kryty výdaje na realizaci prvních dvou etap projektu. Další etapy budou financovány z průběžně proplácených výdajů předchozích etap. Od ukončení etapy projektu a proplacením uznatelných výdajů s ní spojených je stanovena maximální lhůta 7 měsíců.

Partnerství mezi krajem Vysočina a dalšími partnery projektu budou předloženy příslušnému orgánu kraje Vysočina k rozhodnutí, stejně jako projektová žádost technické pomoci v Operačním programu přeshraniční spolupráce Rakousko - ČR 2007-13.
StanoviskaOdbor ekonomický
Uvedený projektový záměr není zahrnut v rozpočtovém výhledu na roky 2009 - 2011, v případě schválení zastupitelstvem kraje bude založen zvláštní účet a podle potřeby převáděny finanční prostředky z Fondu strategických rezerv. Ekonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr podat projektovou žádost technické pomoci v Operačním programu přeshraniční spolupráce Rakousko - ČR 2007-13 pro zajištění administrace tohoto programu;
ukládá
Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina předložit projektovou žádost technické pomoci v Operačním programu přeshraniční spolupráce Rakousko - ČR 2007-13 radě kraje k rozhodnutí;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finanční prostředků z Fondu strategických rezerv ve výši max. 700.000 Kč na zvláštní účet kraje určený na předfinancování projektu Technická pomoc v kraji Vysočina.
Odpovědnost ORR
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz