Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2006-42

ZK-01-2006-42.doc  ZK-01-2006-42pr1.doc
Číslo materiálu42
Číslo jednacíZK-01-2006-42
NázevInvestiční záměry na krajských silnicích v rámci Společného regionálního operačního programu
Zpracoval R. Handa, H. Strnadová
Předkládá V. Kodet
Počet příloh
Popis problémuPodopatření 2.1.1 Rozvoj regionální dopravní infrastruktury Společného regionálního operačního programu (dále jen "SROP") umožňuje krajům investice do silnic II. a III. třídy. Zbytek alokace po třech kolech výzvy v Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod (Vysočina, Jihomoravský kraj) činí zhruba 72,2 mil. Kč na 75% uznatelných nákladů projektů. Z toho vyplývá, že pokud má dojít k vyčerpání prostředků Evropského fondu regionálního rozvoje (dále jen "ERDF") v rámci alokace podopatření 2.1.1 SROP v NUTS II Jihovýchod, je vhodné podat projekty v celkovém objemu uznatelných nákladů přesahujícím 96,3 mil. Kč. K navýšení disponibilních zdrojů došlo díky úspoře předpokládaných nákladů na projekt "Rekonstrukce silnice II/405 v úseku Jihlava - Třebíč, úsek č. 1 Jihlava - Příseka, km 0,000 - 4,276", který byl registrován do 3. kola výzvy SROP.
Rada kraje svým usnesením 0514/15/2005/RK schválila podání projektu III/03821 Havlíčkův Brod, Lidická-Havířská, 2. stavba, jejíž celkové uznatelné náklady jsou odhadovány na
20 mil. Kč. Závazek předfinancování tohoto projektu krajem Vysočina vznikl usnesením zastupitelstva 0226/03/2005/ZK. Zbývá tedy vybrat projekty v minimální výši celkových uznatelných nákladů 76,3 mil. Kč.
Metodický pokyn č. 23 Řídícího orgánu SROP (ZK-01-2006-42, př.1), článek 7, odstavec 2 říká, že "řídící orgán SROP může přikročit k přehodnocení regionální alokace v úrovni jednotlivých regionů soudržnosti, a to v zájmu zajištění pokud možno stoprocentního čerpání prostředků v rámci ČR."
Z výše uvedeného důvodu rada kraje vybrala vhodné projekty, které v součtu uznatelných nákladů společně s projektem "III/03821 Havlíčkův Brod, Lidická-Havířská,
2. stavba" kompletně vyčerpají zbytek disponibilních zdrojů z ERDF. Všechny tyto projekty musí být podány do 31.3.2006.
Návrh řešení K využití disponibilních zdrojů ERDF odbor dopravy a silničního hospodářství společně s odborem majetkovým vytipovaly vhodné projekty posouzené z hlediska rozpracovanosti projektové dokumentace a podmínek SROP. Další připravené projekty splňující kritéria SROP pro podání do 6. kola výzvy nejsou v současné době k dispozici (pravomocné územní rozhodnutí do 31.3.2006).

Rada kraje dne 24.1.2006 schválila svým usnesením 0095/03/2006/RK podání projektů
* Rekonstrukce silnice II/150 Pavlíkov - Vilémovice
* Rekonstrukce mostu ev.č.152 - 018 v Jaroměřicích
* II/602 Jihlava - Velké Meziříčí, rekonstrukce
do 6. kola výzvy Společného regionálního operačního programu;

souhlasila se zadáním a vypracováním projektové dokumentace a realizací akce II/602 Jihlava - Velké Meziříčí, rekonstrukce;

doporučila zastupitelstvu kraje schválit převod prostředků z Fondu strategických rezerv na zvláštní účty projektů:
* Rekonstrukce silnice II/150 Pavlíkov - Vilémovice do výše 43 mil. Kč;
* Rekonstrukce mostu ev.č.152 - 018 v Jaroměřicích do výše 23 mil. Kč;
* II/602 Jihlava - Velké Meziříčí, rekonstrukce do výše 45 mil. Kč
s tím, že prostředky budou na zvláštní účty uvolňovány v letech 2006 až 2008 průběžně dle potřeby.

VYTIPOVANÉ PROJEKTY

Rekonstrukce silnice II/150 Pavlíkov - Vilémovice
Projekt řeší úpravu směrového vedení trasy, šířkových a výškových poměrů úseku silnice II/150 mezi Ledčí nad Sázavou a Světlou nad Sázavou. Délka úseku je 960 m. Projekt odstraňuje dopravní závadu v tomto úseku silnice a havarijní stav propustku.

Rekonstrukce mostu ev.č.152- 018 v Jaroměřicích
Projekt řeší rekonstrukci mostu včetně přilehlého úseku silnice II/152. Důvodem rekonstrukce je špatný stavební stav stávajícího mostu, špatné směrové a výškové poměry komunikace.

II/602 Jihlava - Velké Meziříčí - rekonstrukce
Projekt řeší rekonstrukci krytu silnice II/602 z Jihlavy do Velkého Meziříčí ve vybraných souvislých úsecích určených dle podkladů firmy Pavex. Rekonstrukce je navrhována v tomto rozsahu s tím, že skutečná délka bude upřesněna po výběrových řízeních na ostatní projekty, aby mohly být účelně proinvestovány alokované finanční prostředky v plném rozsahu.
StanoviskaOdbor ekonomický souhlasí s návrhem usnesení. K financování projektů spolufinancovaných z prostředků Evropské unie je primárně určen Fond strategických rezerv. V případě nedostatku finančních prostředků na tomto fondu bude třeba situaci řešit prostřednictvím cizích zdrojů (přijetím úvěru).

Odbor majetkový
Rekonstrukce silnice II/150 Pavlíkov - Vilémovice - je realizována majetkoprávní příprava.
Rekonstrukce mostu ev.č.152- 018 v Jaroměřicích - probíhá stavební řízení
II/602 Jihlava - Velké Meziříčí, rekonstrukce - bylo zahájeno shromažďování dostupných dat z podkladů od firmy Pavex a SÚS Žďár nad Sázavou, bude zadáno vypracování projektové dokumentace

Odbor regionálního rozvoje
ORR nemá připomínek, akce jsou v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina.

Oddělení Sekretariátu Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod
Základním pravidlem pro uznatelnost nákladů projektů financovaných ze SROP je vynaložení výdajů projektu v souladu s pravidly SROP. Kritériem přijatelnosti pro opatření 2.1.1 SROP je, že projekt řeší výstavbu, rekonstrukci nebo modernizaci regionální silniční sítě (silnice II., III. třídy) nebo bodové stavby (mosty, podjezdy, nadjezdy, kruhové objezdy, apod.) na těchto komunikacích nebo v jejich přímé souvislosti. Zároveň platí, že projekt neřeší cyklostezky, parkoviště, běžné opravy či údržbu ani v přímé souvislosti s regionálními silničními sítěmi. Mezi cíle opatření 2.1.1 patří zkvalitnění propojení jednotlivých měst, zlepšení životního prostředí ve městech, zkrácení jízdních dob, zvýšení bezpečnosti provozu a snížení nehodovosti nebo zvýšení mobility pracovních sil.
V bodovém hodnocení opatření 2.1.1 je kladen důraz zejména na časové úspory, které projekt přinese, délku vybudovaných nebo zrekonstruovaných komunikací a na význam projektu (nejvýše je hodnoceno napojení na dálnici nebo regionální tah).
Základním předpokladem pro doporučení projektu je, že dojde minimálně k takové úpravě majetku, která má obvykle za následek změnu technických parametrů tohoto majetku.
Pro zaručení souladu s opatřením by předložené projekty měly co nejvíce naplňovat operační cíle opatření a být v souladu s typy podporovaných projektů, které jsou vyjmenovány v Programovém dodatku SROP.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
převod prostředků z Fondu strategických rezerv na zvláštní účty projektů:
* Rekonstrukce silnice II/150 Pavlíkov - Vilémovice .......... do výše 43 mil. Kč;
* Rekonstrukce mostu ev.č.152 - 018 v Jaroměřicích......... do výše 23 mil. Kč;
* II/602 Jihlava - Velké Meziříčí, rekonstrukce .................do výše 45 mil. Kč
s tím, že prostředky budou na zvláštní účet/účty uvolňovány v letech 2006 až 2008 průběžně dle potřeby.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz