Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-06-2005-65

ZK-06-2005-65.doc  ZK-06-2005-65pr1.doc  ZK-06-2005-65pr2.doc
Číslo materiálu65
Číslo jednacíZK-06-2005-65
NázevNemocnice Jihlava - žádost o finanční prostředky z grantu EHP/Norsko
Zpracoval S. Měrtlová
Předkládá P. Hájek
Počet příloh
Popis problémuVstupem do EU v roce 2004 získala ČR přístup k čerpání prostředků z Finančního mechanismu Evropského hospodářského prostoru (EHP - Island, Knížectví Lichtenštejnsko, Norské království) a Norského finančního mechanismu. Pomoc je určena pro ekonomicky slabší země v EHP, a to prostřednictvím grantů na investiční a rozvojové projekty ve schválených prioritních oblastech. Finanční mechanismus EHP je určený jako doplňková pomoc pro přijímající stát. Poskytuje doplňkový zdroj financování a nenahrazuje finanční podporu z jiných zdrojů. Jednou ze základních priorit z obou finančních mechanismů je oblast zdravotnictví.
Kompletní žádosti o přidělení finančních prostředků musí být předkládány vždy v době platnosti výzvy vyhlášené pro daný rok, a to až do 31. ledna 2009, kdy tato finanční pomoc zemí EHP/Norska bude ukončena.
Ministerstvo zdravotnictví se pro první rok existence tohoto Finančního mechanismu rozhodlo pro tzv. individuální projekty. Individuální projekty obecně řeší jedinou problematiku týkající se společensko-hospodářských potřeb, a to v rámci některé z prioritních oblastí Finančního mechanismu EHP/Norska.
Dle Programového rámce Finančního mechanismu EHP/Norska, článku 7 Memoranda o porozumění je prioritní oblastí pro ministerstvo zdravotnictví oblast zdravotnictví a péče o dítě. Tato oblast je zaměřena na následující priority:
- systematická a primární prevence drogových závislostí
- prevence přenosných nemocí
- opatření pro zajištění bezpečnosti potravin
- programy podpory dětí se specifickými problémy
Návrh řešení Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, po obdržení informace o možnosti získání prostředků z výše uvedeného fondu, je na základě sdělení v dopise ze dne 12. 7. 2005 připravena vypracovat společně s Regionální rozvojovou agenturou projekt pro oblast zdravotnictví s názvem "Centrum maternofetální medicíny" (viz materiály ZK-06-2005-65, př.1, ZK-06-2005-65, př. 2). Náklady na projekt jsou vyčísleny na hodnotu 8 905 tis. Kč, přičemž podíl nemocnice ve výši 1,2 mil. Kč by představoval nákup dvou kardiotokografů. Nákup přístrojů zapracovala nemocnice již do svého investičního plánu, který byl schválen usnesením rady kraje číslo 0523/15/2005/RK ze dne 19. 4. 2005 a usnesením 0987/24/2005/RK ze dne 26. 7. 2005. Dle těchto usnesení bylo Nemocnici Jihlava na nákup kardiotokografu schváleno poskytnutí investiční dotace ve výši 1,2 mil. Kč
Zastupitelstvu kraje se navrhuje vyčlenit finanční prostředky z rozpočtu kraje na předfinancování projektu Nemocnice Jihlava s názvem "Centrum maternofetální medicíny" ve výši 7 705 tis. Kč, které budou poskytnuty formou půjčky za podmínky, že po vrácení příslušných uznatelných nákladů z EHP/Norska budou tyto prostředky vráceny zpět kraji Vysočina; podmínky poskytnutí finančních prostředků budou upraveny při vydání rozhodnutí příslušného orgánu kraje o poskytnutí půjčky.
StanoviskaRada kraje usnesením č. 1017/25/2005/RK doporučila zastupitelstvu kraje schválit příslib poskytnutí návratných finančních prostředků ve výši 7 705 tis. Kč pro Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci, pro projekt s názvem "Centrum maternofetální medicíny".
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
vyčlenění finančních prostředků z rozpočtu kraje na předfinancování projektu Nemocnice Jihlava s názvem "Centrum maternofetální medicíny" ve výši 7 705 tis. Kč, které budou poskytnuty formou půjčky s tím, že po vrácení příslušných uznatelných nákladů z EHP/Norska budou tyto prostředky vráceny zpět kraji Vysočina; podmínky poskytnutí finančních prostředků budou upraveny při vydání rozhodnutí příslušného orgánu kraje o poskytnutí půjčky.
Odpovědnost Nemocnice Jihlava, odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 31. 12. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz