Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2015-93

ZK-02-2015-93.doc  ZK-02-2015-93pr01.doc
Číslo materiálu93
Číslo jednacíZK-02-2015-93
NázevProjektová žádost Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Komínová
Předkládá M. Kružíková
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvu kraje je předkládán ke vzetí na vědomí předběžný záměr Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace včetně schválení závazku jeho předfinancování a krytí finančních zdrojů spoluúčasti muzea.
Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace zpracovalo předběžný záměr ve formě projektové fiše, viz materiál ZK-02-2015-93, př. 1, na vyhlášené výběrové dotační řízení Ministerstva kultury České republiky v rámci programu Kulturní aktivity - podprogram Podpora výchovně vzdělávacích aktivit v muzejnictví pro rok 2015.
Cílem projektu Rozvoj výchovně vzdělávacích aktivit v Muzeu Vysočiny Jihlava , je posilování výchovných a edukačních činností, a to v části přírodovědné, společenskovědné a na pobočce v Třešti. V rámci realizace projektu dojde k rozšíření nabídky výchovně vzdělávacích aktivit v nově vybudovaných expozicích jihlavského muzea, z nichž mnohé budou navazovat na již dříve realizované programy, a dále i na pobočce v Třešti, kde budou zacíleny na zaniklá odvětví maloprůmyslové výroby a řemesla. A dále budou pořízeny i pomůcky pro tyto programy včetně modelů, replik a nezbytné techniky.
Předpokládaný rozpočet na realizaci tohoto projektu je 686 000 Kč, z toho povinná spoluúčast Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, jako předkladatele projektu, činí 30 % (205 800 Kč). S ohledem na rozpočet organizace požádalo muzeum o krytí finančních zdrojů spoluúčasti muzea ve výši 20 % z celkových výdajů projektu, tj. max. do výše 137 200 Kč z rozpočtu kraje.
Návrh řešení Projekt byl připravován k předložení na Ministerstvo kultury České republiky s termínem podání projektu nejdéle do 27. 2. 2015. Vzhledem ke krátkému časovému úseku nebylo možno předložit materiál orgánům kraje v dřívějším termínu. Z tohoto důvodu navrhuje odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu zastupitelstvu kraje vzít na vědomí informace o projektu a schválit závazek kraje na zabezpečení financování projektu s tím, že v případě neschválení závazku kraje na zabezpečení předfinancování projektu a krytí finanční spoluúčasti Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace zastupitelstvem kraje, bude projektová žádost stažena.
Z posouzení projektu vyplývá, že projektový záměr odpovídá hlavnímu účelu příspěvkové organizace a že veřejné prostředky na zajištění výchovně vzdělávacích aktivit projektu budou vynakládány efektivně.
Odhadované náklady projektu ve výši 686 000 Kč vycházejí z bohatých zkušeností organizace s realizací obdobných akcí a aktivit. V případě schválení připravovaného projektu a jeho následné realizace bude nutné projekt předfinancovat z rozpočtu kraje formou zápůjčky pro příspěvkovou organizaci. Očekávaným přínosem projektu Rozvoj výchovně vzdělávacích aktivit v Muzeu Vysočiny Jihlava bude propagace a prezentace nových expozic v podobě edukačních programů nejen za doprovodu lektora, ale i individuální formou, rozšíření edukačních aktivit o nové formy a přístupy k seznámení se se sbírkovými předměty a poznatky v podobě simulací, velkoplošných holografických projekcí a podlahových videoprojekcí.
Projektový záměr byl projednán s RNDr. Marií Kružíkovou, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, která tento projekt podporuje stejně jako gesční odbor, neboť se jedná o mimořádnou možnost získání dalších finančních zdrojů na podporu a zajištění edukační činnosti v oblasti muzejnictví.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem za předpokladu, že bude zajištěna schopnost předfinancování nákladů projektu.

Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k předloženému projektovému záměru.

Odbor ekonomický bere materiál na vědomí.

Rada kraje na svém zasedání dne 24. 2. 2015 usnesením č. 0365/07/2015/RK schválila předběžný projektový záměr a doporučila zastupitelstvu kraje vzít na vědomí informace o projektu a schválit závazek kraje na zabezpečení předfinancování projektu a zdrojů krytí finanční spoluúčasti Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informace o projektu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace Rozvoj výchovně vzdělávacích aktivit v Muzeu Vysočiny Jihlava dle materiálu ZK-02-2015-93, př. 1;
schvaluje
závazek kraje na zabezpečení:
- předfinancování projektu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace Rozvoj výchovně vzdělávacích aktivit v Muzeu Vysočiny Jihlava do výše 686 000 Kč předpokládaných celkových výdajů projektu;
- krytí finančních zdrojů spoluúčasti Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace ve výši 20 % z celkových výdajů projektu Rozvoj výchovně vzdělávacích aktivit v Muzeu Vysočiny Jihlava , tj. max. do výše 137 200 Kč z rozpočtu kraje.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, odbor ekonomický, ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz