Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2007-57

ZK-02-2007-57.doc  ZK-02-2007-57pr1.doc  ZK-02-2007-57pr2.doc  ZK-02-2007-57pr3.doc  ZK-02-2007-57pr4.doc
Číslo materiálu57
Číslo jednacíZK-02-2007-57
NázevProjekt Legese - návrh na účast Vysočiny v projektu
Zpracoval V. Jáchim, P. Pavlinec
Předkládá J. Hulák
Počet příloh
Popis problémuV lednu 2007 byl odbor informatiky osloven s žádostí o vstup do projektového konsorcia projektu Legese, projekt je přímo financovaný Evropskou komisí a je realizovaný v rámci evropské iniciativy pro elektronizaci státní administrativy "eParticipation". Iniciativa eParticipation slouží k financování projektů podporujících přiblížení implementace evropské legislativy na regionální úrovni v členských státech EU. Tato iniciativa vznikla v roce 2006 a podpořeno bylo 6 projektů, mezi nimi i projekt Legese. Vybrané projekty jsou velmi podrobně monitorovány a očekávány Evropským parlamentem, neboť by měly občanům členských států přiblížit činnost Evropského parlamentu a Komise v návaznosti na aktivity regionů.
V projektu Legese je zapojeno 6 partnerů ze 4 zemí EU: Irska, Velké Británie, Francie a České Republiky.
Projektový partner:
Mapa:
The National Microelectronics Applications Centre Ltd.
Irsko
Servisní organizace pro veřejnou správu sídlící v Limericku


Public-I Group Ltd
Velká Británie
Soukromá společnost - dodavatel technologie, sídlí v Brightonu (jižní Anglie)


Software 602 a.s.
Česká republika
sídlí v Praze

Bristolská okresní rada
Velká Británie
jedná se v o bristolský magistrát (jihozápad Anglie)



Mairie DElancourt
Francie
magistrát města Elancourt (severozápadní Francie)


Vysočina
Česká republika (CZ)


Vysočina je v projektu navrhována jako jeden ze 3 testujících regionů - veřejnoprávních korporací (spolu s francouzským regionem Mairie dElancourt a Městským úřadem Bristol ve Velké Británii). Vedle toho v projektu působí privátní partneři veřejnoprávních subjektů zodpovědní za technologické záležitosti v projektu.

Cíl projektu - společně se samosprávami ve Velké Británii a Francii ověřit moderní internetové technologie při procesu implementace legislativy EU v prostředí regionů členských státu. Prakticky to znamená pilotně testovat tyto technologie:
* Webové videopřenosy workshopů, jednání, či konferencí s možností zobrazení doplňkových informací (program jednání, životopis přednášejících apod.)
* Interaktivní formuláře umožňující zpětnou vazbu na přenášená jednání
* Technologie elektronických peticí bristolské samosprávy - v podstatě moderovaná webová diskuse s možností vložení dokumentu a vyjádření souhlasu či nesouhlasu s dokumentem elektronickou cestou.
Tyto 3 technologie by měly napomoci účinněji předávat informace cílovým skupinám. V rámci projektu bude vybrána konkrétní evropská směrnice a cílem bude zajistit předávání informací výše zmíněnými nástroji o aplikaci této směrnice na regionální úrovni. Zatím se v rámci projektu vedou diskuse směrem k oblasti životního prostředí, tedy oblasti, která velmi zajímá jak občany regionu, tak se přímo dotýká ostatních "zákazníků" regionální veřejné správy - soukromého sektoru, NNO či státních institucí.

Celkový rozpočet projektu pro Vysočinu činí 46 500 € při 75% kofinancování ze strany EU. Znamená to tedy, že EU fondy přispějí projektu částkou 34 875 € a podíl Vysočiny by měl tvořit 11 625 €, tedy 325 500 Kč při kurzu 28 Kč/€. Předfinancování projektu ze strany EU fondů činí 26 156 €, tuto částku dostane Vysočina na zvláštní účet projektu po případném schválení vstupu do projektu zastupitelstvem kraje. Projekt je naplánován od začátku roku 2007 do června 2008. Vzhledem k tomu, že projekt byl již schválen Komisí a Vysočina byla oslovena ke vstupu do projektu přímo projektovým konsorciem z důvodu odmítnutí jednoho z veřejnoprávních partnerů, některé projektové přípravné aktivity již byly zahájeny.


%
Kč (kurz 28 Kč/€)
EUR
Vysočina - celkový rozpočet
100
1 302 000 Kč
46 500 €
Z toho:



Podíl kraje Vysočina
25%
325 500 Kč
11 625 €
Podíl EU
75%
976 500 Kč
34 875 €
Záloha z podílu EU
75%
732 368 Kč
26 156 €


Odbor informatiky je přesvědčen, že tento projekt má pro Vysočinu velký význam ve dvou oblastech. Budeme mít možnost otestovat a spolupracovat na moderních metodách předávání informací mezi veřejnou správou a občany, na straně druhé pak se Vysočina velmi zviditelní na úrovni Evropské komise a Evropského parlamentu jako region, který intenzivně podporuje evropskou problematiku. Tento aspekt by kraji mohl pomoci v dalších evropských aktivitách.
Přílohou č. 1 materiálu je dohoda o spolupráci upravující vztah v projektovém konsorciu v anglické verzi, přílohou č. 2 pak tato dohoda v českém překladu. Přímý vztah s Evropskou komisí - poskytovatelem dotace má pak řídící partner projektu (servisní organizace MAC, Irsko). Přílohou č. 3 materiálu je dokument nazvaný "Certified declaration" - prohlášení nutné pro vstup do projektu a přílohou č. 4 je rozpočet projektu.
Návrh řešení Podle ustanovení § 28 odst. 2 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o krajích"), podléhá předchozímu schválení zastupitelstva smlouva o spolupráci s územními samosprávnými celky jiných států.
Podle ustanovení § 35 odst. 2 písm. i) zákona o krajích je zastupitelstvu kraje vyhrazeno rozhodovat o spolupráci kraje s jinými kraji a o mezinárodní spolupráci.
Podle ustanovení § 23 odst. 2 zákona o krajích "právní úkony, které vyžadují schválení zastupitelstva, popřípadě rady, lze učinit jen po jejich předchozím schválení, jinak jsou tyto právní úkony kraje od počátku neplatné".
Z uvedených ustanovení zákona o krajích vyplývá, že každá smlouva o spolupráci mezi krajem Vysočina, jinými územními samosprávnými celky nebo subjekty, spolupráce s nimiž je mezinárodní spoluprací ve smyslu § 35 odst. 2 písm. i) zákona o krajích, podléhá předchozímu schválení zastupitelstva.

Předkládáme zastupitelstvu kraje informace o projektu s žádostí schválit dohodu o spolupráci a převést z Fondu strategických rezerv kraje částku nutnou na financování projektu (celkový rozpočet projektu mínus záloha na začátku projektu), tj. celkově 20 344 € (46 500 € - 26 156 €), v přepočtu 570 000 Kč. Tato částka je kryta na straně příjmů závěrečným příspěvkem EU po dokončení projektu v roce 2008 ve výši 8 719 EUR (t.j. 244 132 Kč).
Radu kraje jsme dále požádali o prohlášení skutečností uvedených v příloze č. 3 materiálu. Celý materiál byl schválen dne 13.3.2007 usnesením č. 0354/10/2007/RK.
StanoviskaOdbor ekonomický:
Nemá připomínky.

Odbor sekretariátu ředitelky a KŽÚ:
Návrh usnesení bez připomínek
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
* uzavřít smlouvu o spolupráci na projektu Legese dle materiálu ZK-02-2007-57, př. 1;
* schválit převod finančních prostředků do výše 570 000 Kč z Fondu strategických rezerv na zvláštní bankovní účet kraje za účelem kofinancování projektu Legese (převod finančních prostředků bude prováděn postupně podle potřeby);
prohlašuje
skutečnosti uvedené v materiálu ZK-02-2007-57, př. 2 - Certified Declaration (čestné prohlášení).
Odpovědnost odbor informatiky, odbor ekonomický
Termín duben 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz