Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-08-2006-42

ZK-08-2006-42.doc  ZK-08-2006-42pr1.doc
Číslo materiálu42
Číslo jednacíZK-08-2006-42
NázevNemocnice Jihlava - žádost o finanční prostředky z grantu EHP/Norsko
Zpracoval V. Švarcová
Předkládá P. Hájek
Počet příloh
Popis problémuVstupem do EU v roce 2004 získala ČR přístup k čerpání prostředků z Finančního mechanismu Evropského hospodářského prostoru (EHP - Island, Knížectví Lichtenštejnsko, Norské království) a Norského finančního mechanismu. Pomoc je určena pro ekonomicky slabší země v EHP, a to prostřednictvím grantů na investiční a rozvojové projekty ve schválených prioritních oblastech. Finanční mechanismus EHP je určený jako doplňková pomoc pro přijímající stát. Poskytuje doplňkový zdroj financování a nenahrazuje finanční podporu z jiných zdrojů. Jednou ze základních priorit z obou finančních mechanismů je oblast zdravotnictví.
Ministerstvo financí - Centrum pro zahraniční pomoc vyhlásilo dne 24. 7. 2006 2. výzvu k předkládání žádostí o grant pro kompletní individuální projekty z Finančních mechanismů. Individuální projekty obecně řeší jedinou problematiku týkající se společensko-hospodářských potřeb, a to v rámci některé z prioritních oblastí Finančního mechanismu EHP/Norska.
Alokace pro 2. výzvu je indikativně rozdělena pro jednotlivé prioritní oblasti následovně:
1. Uchování evropského kulturního dědictví 30%
2 Ochrana životního prostředí 20%
3. Rozvoj lidských zdrojů 20%
4. Zdravotnictví a péče o dítě 23%
5. Udržitelný rozvoj 5%
7. Implementace Schengenského acquis a posilování justice 2%
Výše grantu pro projekt z FM EHP a/nebo FM Norska může dosáhnout:

a. Výše grantu do 60% s výjimkou projektů, kterých se týkají níže uvedené body, výše grantu nepřekročí 60% projektových nákladů.
b. Výše grantu do 85% - v případě, že 15% nebo více projektových nákladů je spolufinancováno z centrálních, regionálních nebo místních rozpočtů. Finanční mechanismus EHP může poskytnout grant na zbylou částku projektových nákladů.
c. Výše grantu vyšší než 85% - na grantovou pomoc určenou pro podporu činností NNO (včetně sociálních partnerů). Finanční mechanismus EHP a Finanční mechanismus Norska mohou být kombinovaně využity, tak aby výše podpory mohla být vyšší než ta popsána v bodech (a) a (b) tohoto odstavce, nepřekročí však 90% celkových výdajů. Domácí spolufinancování bude normálně požadováno.
Návrh řešení Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace vypracovává společně s Regionální rozvojovou agenturou projekt pro oblast zdravotnictví s názvem "Centrum maternofetální medicíny. Náklady na projekt jsou vyčísleny na hodnotu 8 905 tis. Kč, přičemž podíl nemocnice je ve výši 1,4 mil. Kč. Termín pro podání je stanoven na 26. 10. 2006.
Zastupitelstvo kraje usneseném č. 0413/06/2005/ZK již schválilo vyčlenění finančních prostředků z rozpočtu kraje na předfinancování tohoto projektu Nemocnice Jihlava ve výši 7 705 tis. Kč, které budou poskytnuty formou půjčky s tím, že po vrácení příslušných uznatelných nákladů z EHP/Norska budou tyto prostředky vráceny zpět kraji Vysočina. Podmínky poskytnutí finančních prostředků budou upraveny při vydání rozhodnutí příslušného orgánu kraje o poskytnutí půjčky.
Dále je nutné zabezpečit finanční krytí vlastního podílu žadatele ve výši 1 359 706 Kč, proto se radě kraje doporučuje schválit závazek zajistit prostředky spolufinancování projektu "Centrum maternofetální medicíny" předkládaného do Finančního mechanismu EHP/Norska ve výši 1 359 706,- Kč jako vlastní podíl žadatele. Tyto finanční prostředky spolu se schválenými finančními prostředky dle usnesení zastupitelstva č. 0413/06/2005/ZK ze dne 20. 9. 2006 budou sloužit k financování projektu na počátku a v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektu předtím, než proběhnou jednotlivé platby z FM EHP/Norsko. Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace projektu.
StanoviskaRada kraje usnesením č. 1482/30/2006/RK doporučila zastupitelstvu kraje schválit závazek zajistit prostředky spolufinancování projektu "Centrum maternofetální medicíny" předkládaného do Finančního mechanismu EHP/Norska ve výši 1 359 706 Kč jako vlastní podíl žadatele v připravovaném investičním plánu. Tyto finanční prostředky spolu se schválenými finančními prostředky dle usnesení zastupitelstva č. 0413/06/2005/ZK ze dne 20. 9. 2005 budou sloužit k financování projektu na počátku a v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektu předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Finančního mechanismu EHP/Norsko. Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace projektu.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
závazek zajistit prostředky spolufinancování projektu "Centrum maternofetální medicíny" předkládaného do Finančního mechanismu EHP/Norska ve výši 1 359 706 Kč jako vlastní podíl žadatele v připravovaném investičním plánu. Tyto finanční prostředky spolu se schválenými finančními prostředky dle usnesení zastupitelstva č. 0413/06/2005/ZK ze dne 20. 9. 2005 budou sloužit k financování projektu na počátku a v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektu předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Finančního mechanismu EHP/Norsko. Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace projektu.
Odpovědnost Nemocnice Jihlava, odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 7.11.2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz