Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2006-39

ZK-04-2006-39.doc  ZK-04-2006-39pr1.doc  ZK-04-2006-39pr2.doc
Číslo materiálu39
Číslo jednacíZK-04-2006-39
NázevSloučení příspěvkových organizací Domov důchodců Třebíč - Kubešova a Domov důchodců Třebíč - Koutkova
Zpracoval H. Kolouchová, J. Bína
Předkládá J. Vondráček
Počet příloh
Popis problémuRada kraje svým usnesením č. 0564/12/2006/RK ze dne 18. 4. 2006 schválila záměr sloučení Domova důchodců Třebíč - Kubešova, příspěvkové organizace a Domova důchodců Třebíč - Koutkova, příspěvkové organizace. Současně uložila odboru sociálních věcí a zdravotnictví a oběma příspěvkovým organizacím zajistit realizaci sloučení s účinností k 1. 7. 2006. Termín realizace byl zvolen tak, aby se tato závažná organizační změna časově nekryla s počátkem účinnosti zákona o sociálních službách, k níž má dojít od 1. 1. 2007.
V materiálu RK-12-2006-38 byly popsány výhody, které fúze domovů důchodců Třebíč - Kubešova a Třebíč - Koutkova přinese, včetně zdůvodnění ředitelky k plánované fúzi. Zejména se jedná o skutečnost, že by v zařízení na ulici Kubešova zásluhou tohoto opatření nebyly nutné rozsáhlé investice do obslužných provozů (kuchyň a prádelna), které jsou při samostatném fungování nevyhnutelné. Ve stávající budově bez přístavby nelze dosáhnout nápravy. Napojení na nevyužité kapacity Domova důchodců Třebíč - Koutkova umožňuje řešení této situace s poměrně nízkými náklady s tím, že pod jedním vedením bude přijetí tohoto opatření snáze uskutečnitelné. Současně by případná fúze umožnila po nabytí účinnosti nového zákona o sociálních službách a nastavení procesu standardizace jako předpokladu akreditace snížení celkové kapacity lůžek v DD Kubešova s omezenými dopady do ekonomické efektivity. V DD Kubešova připadá v současné době příliš malá podlahová plocha na pokojích na jednoho klienta, a to snižuje kvalitu života v domově.
Řízení sloučeného domova důchodců složeného ze dvou objektů v rámci jednoho města bude na ředitele klást větší nároky z hlediska nastavení systému předávání informací a organizování provozu. Na základě zkušeností s modelem spojeného domova důchodců provozovaného ve dvou nepříliš vzdálených objektech se společnou kuchyní a prádelenským provozem v rámci jednoho právního subjektu v Humpolci lze konstatovat, že to není překážka dobrého řízení. Sloučení zařízení v jednu organizaci přinese společné zabezpečení ekonomiky a účetnictví.
Návrh řešení Dle ustanovení § 27 odst. 3 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, dochází ke sloučení příspěvkové organizace dnem určeným zřizovatelem v rozhodnutí, jímž též určí, v jakém rozsahu přecházejí práva a závazky na přejímající organizaci. K realizaci záměru sloučení stávajících příspěvkových organizací je proto třeba schválit v zastupitelstvu rozhodnutí o sloučení příspěvkových organizací k požadovanému datu a dodatek ke zřizovací listině přejímající organizace.
Návrh dodatku zřizovací listiny DD Třebíč - Koutkova jako přejímající organizace je součástí materiálu ZK-04-2006-39, př. 1. Smyslem dodatku je změnit název příspěvkové organizace tak, aby odpovídal skutečnosti, že vznikne širší subjekt na základě sloučení. Mění se jím s účinností od 1. 7. 2006 název příspěvkové organizace při zachování její právní subjektivity. Dosud jsme při stanovování názvů postupovali tak, že byl složen ze slovního spojení "Domov důchodců" a názvu obce, ve které se zařízení nachází. Pouze v Třebíči, kde jsou tři domovy důchodců, byl k názvu obce pomlčkou připojen ještě název ulice, v níž se zařízení nachází. Nyní se slučují v domovy na různých ulicích v Třebíči, ale zároveň zůstává zachován jako samostatný Domov důchodců Třebíč - Manž. Curieových, příspěvková organizace.
O budoucím názvu sloučené organizace proběhla diskuse jak přímo v dotčených zařízeních, aby bylo při rozhodování možné přihlédnout k postoji klientů a zaměstnanců, tak při projednávání materiálu RK-17-2006-29 v radě kraje. Závěrem této diskuse byl přijat nový název "Domov pro seniory Třebíč, Koutkova - Kubešova, příspěvková organizace".
Změny týkající se rozsahu svěřeného majetku budou do zřizovací listiny již sloučeného domova důchodců promítnuty jejím dalším dodatkem až následně po sloučení obou domovů důchodců a proběhlé fyzické inventarizaci majetku podle stavu k 1. 7. 2006.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví dále v tomto materiálu radě kraje předkládá návrh rozhodnutí o sloučení DD Třebíč - Koutkova (s novým názvem) s DD Třebíč - Kubešova ke dni 1. 7. 2006, obsažený v materiálu ZK-04-2006-39, př. 2. Sloučením dojde k zániku Domova důchodců Třebíč - Kubešova, přičemž všechna práva a závazky zanikající organizace, včetně práv a závazků z pracovněprávních vztahů a správy majetku ve vlastnictví kraje Vysočina převezme stávající příspěvková organizace Domov důchodců Třebíč - Koutkova. Ten byl zvolen za přejímající organizaci, neboť u něj zůstanou zachovány obslužné provozy v plném rozsahu a má větší lůžkovou kapacitu.
Navrhujeme zastupitelstvu kraje schválení předloženého rozhodnutí o sloučení příspěvkových organizací a předloženého znění dodatku ke Zřizovací listině Domova důchodců Třebíč - Koutkova, příspěvkové organizace.
StanoviskaRada kraje svým usnesením č. 0805/17/2006/RK ze dne 30. 5. 2006 doporučila zastupitelstvu kraje schválit Dodatek č. 2 Zřizovací listiny Domova důchodců Třebíč - Koutkova, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-17-2006-29, př. 1 se změnou názvu příspěvkové organizace na "Domov pro seniory Třebíč, Koutkova - Kubešova, příspěvková organizace", a vydat rozhodnutí o sloučení Domova důchodců Třebíč - Kubešova, příspěvkové organizaci s Domovem důchodců Třebíč - Koutkova, příspěvkovou organizací, dle materiálu RK-17-2006-29, př. 2.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
Dodatek č. 2 Zřizovací listiny Domova důchodců Třebíč - Koutkova, příspěvkové organizace dle materiálu ZK-04-2006-39, př. 1 se změnou názvu příspěvkové organizace na "Domov pro seniory Třebíč, Koutkova - Kubešova, příspěvková organizace" a
vydává
rozhodnutí o sloučení Domova důchodců Třebíč - Kubešova, příspěvkové organizace s Domovem pro seniory Třebíč, Koutkova - Kubešova, příspěvkovou organizací, dle materiálu ZK-04-2006-39, př. 2.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, Domov důchodců Třebíč - Kubešova, příspěvková organizace a Domov důchodců Třebíč - Koutkova, příspěvková organizace
Termín 30. 6. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz