Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2006-51

ZK-03-2006-51.doc  ZK-03-2006-51pr1.tif  ZK-03-2006-51pr2.tif  ZK-03-2006-51pr3.doc
Číslo materiálu51
Číslo jednacíZK-03-2006-51
NázevProjekt Vědeckotechnologický park Jihlava
Zpracoval1 Projekt Vědeckotechnologický park Jihlava pro: jednání zastupitelstva kraje č. 03/2006 dne 16. 5. 2006 zpracovali: M. Černý, M. Kršňáková, V. Kotrbová, T. Čihák
Předkládá M. Černá
Počet příloh
Popis problémuV poslední době se podnikatelské aktivity čím dál tím více orientují na výzkum, vývoj a inovace. Bez znalostí a prostředí, ve kterém lze tyto znalosti efektivně prohlubovat, bude do budoucna velice těžké obstát na stále ostřejším poli konkurence.
Jednou z možností, jak vytvářet a rozvíjet podmínky pro inovační podnikání, je budování podnikatelských inkubátorů, technologických parků a center pro transfer technologií. Ne náhodou jsou tyto aktivity podporovány z evropských strukturálních fondů, v případě České republiky prostřednictvím programu Prosperita v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání.
Na základě pozitivních ohlasů z podnikatelského prostředí v kraji Vysočina se zaměstnanci Odboru regionálního rozvoje (dále jen "ORR") Krajského úřadu kraje Vysočina rozhodli iniciovat vznik projektu Vědeckotechnologický park Jihlava (dále jen "VTP Jihlava"), a to v úzké spolupráci s Vysokou školou polytechnickou Jihlava (dále jen "VŠPJ") a Statutárním městem Jihlava. Na úvodních jednáních ohledně konceptu celého projektu bylo rozhodnuto, že nositelem projektu bude VŠPJ, přičemž kraj Vysočina bude zajišťovat finančně a svými lidskými zdroji celou přípravnou fázi projektu.
Jako ideální lokalita pro projekt se od samého počátku jevila budova urologie staré nemocnice v Jihlavě na rohu ulic Tolstého a Legionářů, v bezprostřední blízkosti VŠPJ, v místě s velmi dobrou dopravní dostupností. Tento objekt byl v nedávné době převeden z majetku kraje Vysočina do majetku Statutárního města Jihlava. Rozhodnutím Zastupitelstva města Jihlavy ze dne 21. 2. 2006 byl objekt s přilehlými pozemky v celkové hodnotě 14 400 000 Kč nabídnut jako dar VŠPJ pro projekt VTP Jihlava. Zástupce VŠPJ Ladislav Jirků i náměstek primátora Statutárního města Jihlavy František Zelníček již tuto darovací smlouvu podepsali a zmíněná budova s přilehlými pozemky je v současné době v majetku VŠPJ s podmínkou Statutárního města Jihlavy na její využití pro potřeby VTP Jihlava.
Zástupcům ORR a VŠPJ se podařilo domluvit s dalšími významnými institucemi na případné spolupráci při realizaci projektu, a to s Vysokým učením technickým v Brně, Akademií věd České republiky a společností EURONEST s.r.o.

Zaměstnanci ORR dělají všechny kroky k tomu, aby se podařilo získat pro celý projekt dotaci z Ministerstva průmyslu a obchodu. Požadavek zní na maximální možnou výši dotace 75 % uznatelných nákladů projektu - 126 717 tis. Kč.
Dne 31. 3. 2006 byla na regionální kanceláři CzechInvestu zaregistrována projektová žádost do programu Prosperita v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání (viz materiál ZK-03-2006-51, př. 1) a některé její přílohy, čímž byla v podstatě provedena blokace finančních prostředků pro projekt a jejich obdržení v případě, že se podaří VŠPJ zajistit všechny požadované přílohy projektové žádosti. Dne 21. 4. obdržela VŠPJ od regionální kanceláře CzechInvestu Výzvu k odstranění formálních nedostatků s termínem do 21. 5. 2006 (viz materiál ZK-03-2006-51, př. 2).
Návrh řešení Zaměstnanci ORR i nadále spolupracují se zástupci VŠPJ a dalšími partnery projektu na doložení chybějící dokumentace pro projekt VTP Jihlava. Jednou z chybějících částí dokumentace je příloha projektové žádosti č. 12 - Doklady pro spolupráci s vysokou školou, čímž se v případě projektu VTP Jihlava má na mysli doložení Smluv o partnerství pro projekt.
Pokud se má stát kraj Vysočina jedním z partnerů projektu, je třeba, aby zastupitelstvo kraje schválilo Smlouvu o partnerství. Pozn. dle § 24 odst. 4 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, schvaluje smlouvu o spolupráci zastupitelstvo kraje. Smlouva měla být projednávána na předešlém zastupitelstvu kraje č. 02/2006, ale celý materiál musel být z důvodu připomínek Akademie věd České republiky ke smlouvě stažen z jednání. Upravené znění smlouvy bylo projednáno na úrovni všech zainteresovaných partnerů projektu, a to na jednání na krajském úřadě dne 14. 4. 2006. Tento návrh Smlouvy o partnerství pro projekt VTP Jihlava (ze strany partnerů definitivní) je uveden v materiálu ZK-03-2006-51, př. 3, byl projednán na zasedaní rady kraje č. 14/2006 dne 2. 5. 2006 a doporučen zastupitelstvu kraje ke schválení usnesením 0644/14/2006/RK - viz Stanoviska. Obdobná samostatná Smlouva o partnerství bude uzavřena ještě mezi VŠPJ a společností EURONEST s.r.o.
Projektem Vědeckotechnologický park Jihlava je možno podpořit jak budoucí absolventy bakalářských oborů Vysoké školy polytechnické Jihlava, tak současné i budoucí zejména malé a střední podnikatele tím, že jim umožníme vstoupit do podnikatelského inkubátoru či technologického parku s nezbytným zázemím poradenských služeb a napomůžeme vzniku výzkumným projektům, jejichž výsledkem bude inovativní produkt konkurenceschopný na celosvětovém trhu. Pokud by byl Vědeckotechnologický park v Jihlavě vybudován a do budoucna úspěšně fungoval, mohl by jednoznačně přispět k atraktivitě kraje, města Jihlavy, stejně jako i Vysoké školy polytechnické Jihlava ze strany podnikatelské sféry, potenciálních studentů VŠPJ i široké veřejnosti.

Odbor regionálního rozvoje si uvědomuje jedinečnou a možná neopakovatelnou možnost, jak na Vysočině podpořit prostředí pro provádění výzkumu, vývoje a inovací, a proto je tento materiál předkládán Zastupitelstvu kraje Vysočina.
StanoviskaUsnesení č. 0644/14/2006/RK:
Rada kraje
bere na vědomí
dopracovávání projektové dokumentace pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava, předkládaný do programu Prosperita v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání a
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Smlouvu o partnerství pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava mezi Vysokou školou polytechnickou Jihlava a krajem Vysočina, Statutárním městem Jihlava, Vysokým učením technickým v Brně a Akademií věd České republiky dle materiálu RK-14-2006-48, upr. 1, př. 3.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
Smlouvu o partnerství pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava mezi Vysokou školou polytechnickou Jihlava a krajem Vysočina, Statutárním městem Jihlava, Vysokým učením technickým v Brně a Akademií věd České republiky dle materiálu ZK-03-2006-51, př. 3.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín 16. května 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz