Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2008-37

RK-23-2008-37.doc  RK-23-2008-37pr1.tif
Číslo materiálu37
Číslo jednacíRK-23-2008-37
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Školství, mládeže a sportu - Školní jídelna při Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické Jihlava
Zpracoval K. Ubr
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál navrhuje řešení nevyhovujícího stavu jedné z budov ve správě Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Jihlava (dále jen SZŠ ) pro zajištění školního stravování.

V souladu s postupem projednaným v radě kraje č. 20/2008 dne 17. 6. 2008 zadala ředitelka školy zpracování odborného posudku s cílem navrhnout řešení nevyhovujícího hygienického stavu školní jídelny. Školní stravování je zajišťováno v suterénu budovy (vila s průčelím do ulice J. Masaryka) a jedná se zejména o přetrvávající vlhkost zdiva. Odhad nákladů na trvalé řešení, tedy na provedení vodorovné svislé izolace zdiva v suterénu, činí 875 tis. Kč bez DPH. Odhad nákladů na nezbytná technická opatření pro setrvání ve stávajících prostorách do 30. 6. 2009, tedy na pořízení 12 vysoušečů, opravu omítek a speciální výmalbu, činí 107 tis. Kč bez DPH. Kromě toho bude potřebné zajistit realizaci provozních opatření. Odhad nákladů na pořízení posudku činí do 5 tis. Kč včetně DPH. Posudek je přiložen v materiálu RK-23-2008-37, př. 1.
Školní jídelna má stavebně technickou kapacitu 280 a dle statistických výkazů zajišťuje stravování pro 160 žáků a studentů, 31 učitelů a 31 cizích strávníků - učitelé z okolních škol. Z právních předpisů (§§ 181 a 122 Školského zákona) vyplývá kraji povinnost zajistit stravování pro nezletilé žáky škol, které zřizuje. Dle vyjádření ředitelky Domova mládeže a Školní jídelny Jihlava je možné zajistit stravování v jí řízené organizaci.
Kromě školního stravování využívá SZŠ budovu v menším rozsahu k zajištění výuky (2 učebny) a k uložení materiálu. S ohledem na demografický vývoj v kohortě žáků středních škol a očekávaný pokles počtu studentů VOŠ (nabídka bakalářských oborů se stejným zaměřením) předpokládá OŠMS, že budova nebude nezbytně potřebná pro zajištění výuky SZŠ. Dle vyjádření MO je budova ve špatném technickém stavu a v případě dalšího užívání by vyžadovala kompletní rekonstrukci. MO navrhuje rekonstrukci neprovádět a budovu opustit. O další využití budovy projevilo zájem Občanské sdružení pro podporu zdraví 21, rovněž je možné uvážit využití budovy pro jiné krajské účely (např. dlouhodobé umístění Vysočina Education).
Návrh řešení S ohledem na očekávaný vývoj počtu žáků školy (pokles), stanovisko majetkového odboru a možnost zajištění stravování v Domově mládeže a Školní jídelně Jihlava navrhuje OŠMS ukončení školního stravování dnem 1. 7. 2009 a provedení nezbytných technických a provozních opatření dle předloženého posudku. V souladu s předběžným projednáním v radě kraje č. 20/2008 dne 17. 6. 2008 navrhuje OŠMS posílit rozpočet školy za účelem provedení nezbytných opatření a úhrady odborného posudku.
StanoviskaOdbor ekonomický:
Ekonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření. Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni
16. 7. 2008 je 7 059 tis. Kč.


Odbor majetkový:
Stanovisko ke stavu jídelny a stavebně technickému stavu domu s průčelím do ulice J. Masaryka ve SZŠ, VZŠ a SŠ v Jihlavě.

Pokud bychom provedli odstranění plísní v jídelně, tak je to pouze dočasné řešení, které by pouze oddálilo nezbytně nutnou celkovou rekonstrukci výše uvedeného domu. Odvlhčení prostor v 1. PP by bylo možné provést cca do 1 mil. Kč.
Pokud by nám tento objekt zůstal i nadále ve správě, tak je nezbytně nutné počítat s těmi pracemi:
- nová střecha vč. krovu (jedná se o značně členitou střechu s různými věžičkami) 3 mil. Kč
- oprava oken formou výměny 1,5 mil. Kč
- rekonstrukce el.instalace (cena by se odvíjela od toho k jakému účelu by budova byla využívána) 1-2 mil. Kč
- statické posouzení stropů (na základě tohoto posouzení by bylo rozhodnuto, zda mohou stropy zůstat, nebo je nutná jejich výměna)
- další stavební práce, které by byly stanoveny na základě využití budovy

OM vzhledem k technickému stavu doporučuje opuštění budovy.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se záměrem ukončit školní stravování v budově s průčelím do ulice J. Masaryka ve správě Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Jihlava dnem 1. 7. 2009;
rozhoduje
poskytnout neinvestiční dotaci pro Střední zdravotnickou školu a Vyšší odbornou školu zdravotnickou Jihlava, IČ 00638056 ve výši 150 tis. Kč na úhradu provedení nezbytných technických a provozních opatření dle posudku (materiál RK-23-2008-37, př. 1) a na úhradu zpracování posudku;
schvaluje
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3122 Střední odborné školy o částku 150 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 150 tis. Kč s určením pro Střední zdravotnickou školu a Vyšší odbornou školu zdravotnickou Jihlava, IČ 00638056 na úhradu provedení nezbytných technických a provozních opatření dle posudku (materiál RK-23-2008-37, př. 1) a na úhradu zpracování posudku;
* zvýšení závazného ukazatele příspěvku na provoz pro Střední zdravotnickou školu a Vyšší odbornou školu zdravotnickou Jihlava, IČ 00638056 o částku 150 tis. Kč na úhradu provedení nezbytných technických a provozních opatření dle posudku (materiál RK-23-2008-37, př. 1) a na úhradu zpracování posudku.
Odpovědnost OŠMS, OE
Termín do 31. 8. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz