Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2008-54

RK-19-2008-54.doc  RK-19-2008-54pr1.doc  RK-19-2008-54pr1upr1.doc
Číslo materiálu54
Číslo jednacíRK-19-2008-54
NázevDopis hejtmana kraje Vysočina ministrovi životního prostředí ve věci zajištění řešení dlouhodobé havarijní situace na bývalé skládce nebezpečných odpadů v k. ú. Pozďátky
Zpracoval J. Joneš, J. Mikyna, R. Zvolánek
Předkládá P. Hájek, I. Rohovský
Počet příloh
Popis problémuSkládka nebezpečných odpadů v k. ú. Pozďátky je nejzávažnějším kontaminovaným místem na území kraje Vysočina, kde dlouhodobě dochází ke znečišťování jednotlivých složek životního prostředí zejména podzemních a následně i povrchových vod. Kraj Vysočina společně se svazkem obcí i dotčenými obcemi usiluje o úplnou sanaci této skládky. Její současný vlastník, se kterým Ministerstvo životního prostředí jedná o možnosti prodeje skládky, není původcem znečištění.
Návrh řešení Navrhuje se zaslání dopisu hejtmana kraje Vysočina ministrovi životního prostředí ve věci zajištění řešení dlouhodobé havarijní situace na bývalé skládce nebezpečných odpadů v k.ú. Pozďátky ve znění přílohy č. 1 tohoto materiálu.
Důvodem tohoto kroku je zvýšení aktivity ústředních orgánů zejména Ministerstva životního prostředí v této záležitosti a urychlení kroků k řešení situace. Především je třeba odkoupit skládku do vlastnictví státu nebo některého veřejnoprávního subjektu a zajistit její následnou sanaci. Kraj Vysočina se výše uvedeným dopisem zároveň přihlásí k partnerství s ústředními orgány při řešení této problematiky. Jednou z možností řešení je i převedení skládky do majetku kraje za podmínky, že koupě a sanace nebudou mít přímý dopad na rozpočet kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit dopis hejtmana kraje ministrovi životního prostředí ve věci zajištění řešení dlouhodobé havarijní situace na bývalé skládce nebezpečných odpadů v k. ú. Pozďátky ve znění materiálu RK-19-2008-54, př. 1.
Odpovědnost OŽP a OLVHZ
Termín 30. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz