Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2008-32

RK-17-2008-32.doc  RK-17-2008-32pr1.doc  RK-17-2008-32pr2.doc  RK-17-2008-32pr3.tif
Číslo materiálu32
Číslo jednacíRK-17-2008-32
NázevŠkolní statek Humpolec - informace o aktuálním stavu a možnostech vývoje
Zpracoval M. Pech, K. Ubr
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál shrnuje informace o činnosti a hospodaření Školního statku, Humpolec, Dusilov 384 a popisuje varianty možného dalšího vývoje.

Školní statek, Humpolec, Dusilov 384 (dále jen "školní statek") převzal kraj v roce 2001 jako příspěvkovou organizaci v rámci delimitace škol a školských zařízení z MŠMT. V rámci hlavní činnosti poskytuje školní statek zázemí pro praktickou výuku cca 240 žáků České zemědělské akademie v Humpolci, střední škola (dále jen "střední škola"). Rozsah praktické výuky v roce 2007 činil dle údajů školního statku cca 46 tis. žákohodin a zahrnoval praxi pro výuku studijních (Agropodnikání, Chovatelství, Rostlinolékařství) i učebních oborů (Chovatel koní a jezdec, Opravář zemědělských strojů). Na zabezpečení této hlavní činnosti poskytl kraj školnímu statku příspěvek na provoz ve výši 1,82 mil. Kč.
Kromě praxe žáků střední školy vytváří školní statek podmínky pro praxi studentů bakalářského oboru Chov koní. Teoretickou výuku studentů zajišťuje Česká zemědělská univerzita Praha (dále jen "vysoká škola") ve spolupráci se střední školou. Na zajištění praxe obdržel školní statek v roce 2007 od vysoké školy prostředky ve výši 1,15 mil. Kč.
Školní statek se rovněž podílí na praktické části vzdělávacích aktivit pro dospělé, které zajišťuje střední škola (střední škola se zapojila do projektu Adaptabilní školy - další vzdělávání).
Ve školním statku probíhá v rámci doplňkové činnosti rozsáhlá zemědělská a potravinářská výroba. V roce 2007 školní statek hospodařil na 914 ha půdy a měl 89 zaměstnanců (z toho 78 stálých). Výnosy z doplňkové činnosti roce 2007 byly 100,159 mil. Kč a náklady 98,232 mil. Kč. Organizace je dlouhodobě zisková a získané prostředky jsou vkládány do zlepšování podmínek pro hlavní činnost a údržbu technického stavu majetku. Podrobnější informace o aktivitách a hospodaření školního statku jsou uvedeny v materiálech RK-17-2008-32, př. 2 a RK-17-2008-32, př. 3.
V souladu s předchozími koncepčními kroky kraje (např. sloučení blízkých zemědělsky zaměřených středních škol v oblasti Humpolec, Havlíčkův Brod, Světlá nad Sázavou, zrušení 4 školních statků, připravovaný přesun zemědělského vzdělávání z Havlíčkova Brodu s uvolněním areálu) se v Humpolci vytváří centrum zemědělského vzdělávání, které by svým zázemím (největší zemědělsky zaměřená střední škola kraje - v roce 2008 78 zájemců do studijních oborů oproti 47 ve všech třech zbývajících středních školách dohromady, jediný samostatný školní statek v kraji s ekonomicky ziskovou zemědělskou a navazující potravinářskou výrobou) i vazbou na tradiční regionální aktivity (Zlatá podkova) mělo dlouhodobě a perspektivně zajistit soběstačnost kraje při poskytování zemědělského vzdělávání. Takový komplex je v kraji ojedinělý a s ohledem na vývoj v Bystřici nad Pernštejnem není vyloučeno, že se jeho zaměření rozšíří i o aktivity v oblasti nepotravinářského zemědělství. Těchto skutečností rovněž využila vysoká škola při umístění detašovaného pracoviště. Školní statek i střední škola jsou členy agrární komory.
V souvislosti s modernizací technologií (volné ustájení krav, zpracování odpadu) školní statek požádal zřizovatele o podporu při zajištění odpovídajícího technického zázemí. Vzhledem k výši nákladů (25 - 30 milionů Kč) a omezeným možnostem získat účelové prostředky z dotačních programů, je potřebné znovu posoudit možnosti dalšího vývoje školního statku.
Návrh řešení OŠMS předkládá radě kraje informaci o činnosti a hospodaření školního statku (materiály RK-17-2008-32, RK-17-2008-32, př. 2 a RK-17-2008-32, př. 3) a v materiálu RK-17-2008-32, př. 1 předkládá k posouzení možnosti dalšího vývoje. OŠMS navrhuje postupovat dle varianty B. Ze zkušeností středních škol bez školních statků sice vyplývá že školní statek není pro zajištění výuky nezbytný, avšak z pohledu přitažlivosti pro zájemce o zemědělské vzdělávání a zajištění komplexních podmínek pro výuku doporučuje OŠMS zachovat a dále rozvíjet zemědělské vzdělávání v Humpolci založené na spolupráci střední školy, rentabilního školního statku a soukromých zemědělských podniků. Lze předpokládat, že takto uspořádané centrum zajistí podmínky pro všestrannou přípravu středoškolských odborníků i v období významného poklesu počtu žáků. Z hlediska ekonomického OŠMS navrhuje variantu bez dotací z prostředků kraje do obnovy a rozvoje, tedy variantu, kdy školní statek musí hradit rozvojové aktivity z jiných prostředků po dohodě s krajem. Lze předpokládat, že podmínkou bude změna právní formy organizace. Do té doby bude potřebné řešit neodkladnou modernizaci technologií školního statku (volné ustájení krav, odpad).
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje:
Stanovisko bude předloženo na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o činnosti a hospodaření Školního statku, Humpolec, Dusilov 384 dle materiálu RK-17-2008-32;
ukládá
* OŠMS předložit radě kraje návrh na zajištění neodkladné modernizace technologií školního statku;
* krajskému úřadu rozpracovat a předložit radě kraje k projednání variantu B materiálu RK-17-2008-32, př. 1.
Odpovědnost OŠMS, krajský úřad
Termín do konce roku 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz