Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2008-31

RK-10-2008-31.doc
Číslo materiálu31
Číslo jednacíRK-10-2008-31
NázevStanovení počtu zaměstnanců kraje
Zpracoval1 Stanovení počtu zaměstnanců kraje pro: jednání rady kraje č. 10/2008 dne 18. 3. 2008 zpracoval/a: M. Černý, E. Janoušková
Předkládá S. Zikmundová
Počet příloh
Popis problémuUsnesením č. 1351/29/2007/RK stanovila rada kraje 398 zaměstnanců k 1. lednu 2008. Předkládaný materiál navrhuje navýšení počtu zaměstnanců k 1. dubnu 2008 o 4 funkční místa (2 funkční místa na odboru majetkovém, 1 funkční místo na odboru analýz, 1 funkční místo na oddělení hospodářské správy).

Ředitel Sekce pro rozvoj regionu navrhuje navýšit odbor majetkový o dvě funkční místa, a to oddělení majetkoprávní o jedno funkční místo a oddělení správy realit o jedno funkční místo.

K aktuálním úkolům majetkového odboru majetkoprávního oddělení patří v oblasti staveb dopravní infrastruktury příprava akcí financovaných z ROPu. Jde o rozsáhlý a složitý úkol a personální posílení se jeví v oblasti majetkoprávní přípravy staveb dopravní infrastruktury jako nezbytné. V časovém souběhu s tímto úkolem je i další mimořádný úkol, a to využití prostředků státního rozpočtu pro výkup pozemků pod silnicemi II. a III. třídy. Dá se předpokládat, že řešení vypořádání vlastnických vztahů pod silnicemi je úkol dlouhodobý a není reálné předpokládat jeho rychlé vyřešení.
Oddělení správy realit majetkového odboru řeší radikální nárůst investiční aktivity kraje v oblasti pozemního stavitelství. Jde zejména o investice v oblasti zdravotnictví (infrastruktura nemocnic), sociální oblasti (domovy pro seniory a ústavy sociální péče), školství a další investice s předpokládaným spolufinancováním z operačních programů (krajská knihovna, vědeckotechnologický park, hvězdárna, muzeum Třebíč ad.). Současné personální zajištění oddělení správy realit neodpovídá tomuto rozsahu úkolů.

Ředitelka Sekce pro ekonomiku a podporu navrhuje navýšit odbor analýz o jedno funkční místo.

V souvislosti se zabezpečením portálu strategického řízení, datové a analytické podpory krajské samosprávě a krajskému úřadu je třeba tuto agendu řídit z jednoho centra. Dotčená oblast je úzce spojena se zpracováním dat, ať už z oblasti vyhodnocování strategických cílů, benchmarkingu krajů či řízení nákladů krajského úřadu, a pokročilou on-line průběžnou prezentací a vyhodnocováním výsledků, je organizačně vhodné umístit agendu na odboru analýz.

Ředitelka Sekce pro ekonomiku a podporu navrhuje navýšit oddělení hospodářské správy o jedno funkční místo.

S účinností od 1. ledna 2008 je kraj povinen zajistit vydávání ověřených výstupů z informačních systémů veřejné správy zřízením kontaktního místo Czech POINT. Tuto agendu v současnosti zajišťuje odbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu střídáním pracovníků oddělení správních činností a oddělení právního a krajského živnostenského úřadu, což se nejeví jako udržitelné z hlediska komfortu klientů. Nadto je avizováno, že v průběhu roku dojde k rozšíření činností kontaktního místa Czech POINT (např. v souvislosti s novelou živnostenského zákona). Vzhledem k tomu, že poskytování ověřených výstupů je spojeno s poplatkovou povinností, je organizačně vhodné spojit tuto činnost se zajištěním pokladní činnosti, případně s agendou ověřování listin a podpisů. Byla by tím zajištěna zástupnost pokladních a současně vytvořeny podmínky pro rozšíření pokladních hodin i mimo úřední hodiny.
Návrh řešení Ředitelka krajského úřadu navrhuje krajské radě stanovit počet zaměstnanců kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 1. 4. 2008 na 402 zaměstnanců, a to v této struktuře:
- v souladu s požadavkem ředitele Sekce pro rozvoj regionu navýšení organizační struktury o jedno funkční místo na odboru majetkovém, oddělení majetkoprávní s touto obsahovou náplní funkčního místa:
Pracovník zajišťuje a organizuje majetkoprávní přípravu pozemků staveb na pozemních komunikacích, geometrické oddělovací plány pro stavby na pozemních komunikacích, podklady pro trvalé a dočasné odnětí půdy ze ZPF a lesů z LPF včetně souhlasů, odsouhlasuje geometrické plány realizovaných staveb na pozemních komunikacích, zajišťuje majetkoprávní vypořádání pozemků u dokončených staveb na pozemních komunikacích a předání pozemků do správy majetkového správce
- v souladu s požadavkem ředitel Sekce pro rozvoj regionu navýšení organizační struktury o jedno funkční místo na odboru majetkovém, oddělení správy realit s touto obsahovou náplní funkčního místa:
Pracovník zajišťuje koordinaci přípravy a realizace veřejných investic a rekonstrukcí v oblasti zdravotnictví a sociální, zajišťuje komplexně průběh investiční výstavby, přejímání dokončených prací, uplatňování reklamací, jedná o odstraňování závad a nedodělků investiční výstavbu kraje, zajišťuje uvedení konkrétních staveb do provozu včetně všech potřebných dokladů a rozhodnutí správních orgánů
- v souladu s požadavkem ředitelky Sekce pro ekonomiku a podporu navýšení organizační struktury o jedno funkční místo na odboru analýz s touto obsahovou náplní funkčního místa:
Pracovník zajišťuje fungování analytického týmu úřadu, koordinuje projekty analytických nástrojů, zejména datová tržitě datového skladu, administruje datová tržiště datového skladu po obsahové stránce, provádí systémové analýzy uživatelských požadavků, včetně návrhů multidimenzionálních databází a jejich ochrany a údržby, udržuje a administruje "Portál strategického řízení" na intranetu krajského úřadu.
- v souladu s požadavkem ředitelky Sekce pro ekonomiku a podporu navýšení organizační struktury o jedno funkční místo na oddělení hospodářské správy s touto obsahovou náplní funkčního místa:
Pracovník zajišťuje vydávání ověřené výstupy z informačních systémů veřejné správy dle zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné a zajišťuje pokladní službu.

O počtu zaměstnanců kraje zařazených do krajského úřadu rozhoduje dle § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada kraje.
StanoviskaStanovisko OSŘKŽÚ
Osobní náklady vzniklé se zvýšením počtu zaměstnanců bude možné hradit z rozpočtu kapitoly Krajský úřad. S přesunem agendy Czech Point do oddělení hospodářské správy souhlasíme.

Stanovisko oddělení hospodářské správy
Technicko provozní opatření související se zvýšením počtu zaměstnanců jsou řešitelná v rámci prostor užívaných oborem majetkovým, odborem analýz a oddělením hospodářské správy.
Návrh usneseníRada kraje
stanoví
v souladu s ustanovení § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, počet zaměstnanců kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 1. 4. 2008 na 402 zaměstnanců.
Odpovědnost ředitelka krajského úřadu
Termín 1. 4. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz