Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2008-13

RK-10-2008-13.doc  RK-10-2008-13pr1.doc
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-10-2008-13
NázevVyhlášení veřejné sbírky
Zpracoval J. Svatošová
Předkládá M. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuDne 28. 5. 2008 bude probíhat v prostorách sídla kraje tradiční Den otevřených dveří sídla kraje Vysočina. Jako vhodné a tradiční doplnění této akce má být také její charitativní zaměření. V průběhu celého dne bude k dispozici pokladnička, do které budou moci návštěvníci akce přispět konkrétnímu zařízení na konkrétní účel. Do pokladničky budou rovněž moci přispět radní a zastupitelé kraje, popřípadě další zájemci, kteří se zúčastní hry v kostky.
Návrh řešení Dle zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách, je třeba k oznámení o vyhlášení veřejné sbírky připojit usnesení příslušného orgánu o souhlasu s konáním sbírky. Příslušným orgánem je v tomto případě rada kraje.
Kromě samotného souhlasu s vyhlášením veřejné sbírky je třeba současně vybrat konkrétní zařízení, v jehož prospěch bude sbírka organizována. Na základě kritérií a po dohodě s kompetentními odbory krajského úřadu doporučujeme radě kraje schválit jako příjemce sbírky Pěstounské rodiny kraje Vysočina o. s. Výtěžek sbírky bude použit na pořízení ochranných pomůcek, výstroje, výzbroje určené pro vodní sporty, nebo na pořízení stanů a vodních pytlů a dalších potřeb pro táboření. Charakteristika zařízení je obsahem přílohy
RK-10-2007-13, př. 1.


Zařízení bylo vybráno dle následujících kritérií:
- organizace funguje na území kraje a pracuje pro občany kraje v oblasti sociální
- podstatná část činnosti organizace je zajišťována na dobrovolnické či jiné bázi
- většina zdrojů financování pochází z darů, členských příspěvků
- nejedná se o příspěvkovou organizaci kraje
- podporu zařízení doporučil příslušný rezortní odbor krajského úřadu (odbor sociálních věcí a zdravotnictví, popřípadě pracovník pro oblast neziskového sektoru).
StanoviskaORR: Sdružení zastřešuje aktivity pěstounských rodin v rámci celého kraje; pěstounské rodiny vytvářejí rodinné prostředí pro děti, které by jinak vyrůstaly v ústavní péči, a touto činností mají dlouhodobý pozitivní vliv na život obyvatel Vysočiny nejenom v současné generaci. Rodiče pěstouni si tuto práci vybírají často na úkor vlastní profesní kariéry; jsou proto ve svých aktivitách odkázáni na podporu z jiných než vlastních zdrojů, a proto navrhujeme toto sdružení podpořit.
OSVZ: Odbor sociálních věcí a zdravotnictví dlouhodobě s uvedeným občanským sdružením spolupracuje a jeho vznik dokonce navazoval na akce, které kraj Vysočina pro pěstounské rodiny pořádal. OSVZ souhlasí se zacílením finanční podpory. Kraj na činnost Pěstounských rodin kraje Vysočina, o. s. přímo ze svého rozpočtu přímo nepřispívá.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s vyhlášením veřejné sbírky dne 28. 5. 2008 ve prospěch Pěstounských rodin kraje Vysočina, o. s.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 28. 5. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz