Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2008-26

RK-09-2008-26.doc
Číslo materiálu26
Číslo jednacíRK-09-2008-26
NázevProjekt Vědeckotechnologický park Jihlava - postup prací a návrh na provedení rozpočtového opatření
Zpracoval M. Černý, T. Čihák, S. Lemperová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o informování o postupu prací na projektu VTP Jihlava, který má být realizován v rámci programu Prosperita Operačního programu podnikání a inovace (dále jen OPPI). Dále se jedná o převod peněžních prostředků do kapitoly Regionální rozvoj. Prostředky budou použity na vypracování studií potřebných pro formulaci projektu.

Historie projektu
Kraj Vysočina jako jeden z mála krajů v ČR nemá vybudovánu infrastrukturu pro rozvoj vědy a výzkumu. Tato problematika se aktivně začala řešit v roce 2005, kdy započaly práce na projektové dokumentaci k projektu Vědeckotechnologický park Jihlava (dále jen "VTP Jihlava"). Projekt měl být předložen do programu Prosperita Operačního programu průmysl a podnikání 2004 - 2006. Projekt, jehož nositelem byla Vysoká škola polytechnická Jihlava (dále jen "VŠPJ"), byl připravován ve spolupráci s pracovníky Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "ORR"). Projekt však nemohl být podle plánu zrealizován, protože VŠPJ, jako nositel projektu, nezajistila nutné finanční zdroje pro realizaci projektu. Po stažení projektové žádosti, předložené na Regionální kancelář CzechInvestu v Jihlavě, bylo nutné rozdiskutovat podmínky, za kterých by bylo možné tento projekt předložit v rámci nového plánovacího období tak, abychom na Vysočině vybudovali infrastrukturu pro výzkum a vývoj. Řešením je příprava nového projektu, kde nositelem projektu bude kraj Vysočina.

Současný stav
I přestože nebyl původní projekt realizován, záměr vybudovat v kraji Vysočina infrastrukturu pro vědu, výzkum a inovace zůstal zachován. K dispozici jsou v současné době základní dokumenty, které souvisely s podáním základní projektové žádosti (projektová žádost, prvotní studie proveditelnosti, hrubý rozpočet nákladů, partnerské smlouvy). Tyto dokumenty však v současné době mohou sloužit jako vodítko.

Majetkoprávní vztahy:
Dne 2. 5. 2007 byl Radě kraje Vysočina předložen materiál, kde byl záměr vybudování VTP v kraji představen a hejtmanovi kraje bylo usnesením č.0645/16/2007/RK uloženo jednat s primátorem Statutárního města Jihlavy o využití budovy urologie staré nemocnice (dále jen "urologie") a o blokaci pozemků o celkové rozloze cca 30 ha pro další rozvoj VTP Jihlava (Rada kraje ukládá hejtmanovi kraje Vysočina jednat s primátorem Statutárního města Jihlavy o využití budovy urologie staré nemocnice a o blokaci pozemků o celkové rozloze cca 30 ha pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava).
Usnesením Zastupitelstva kraje Vysočina č. 0267/04/2007/ZK ze dne 26. 6. 2007 byla vzata na vědomí informace o přípravě projektu Vědeckotechnologický park Jihlava, kde nositelem projektu by měl být kraj Vysočina (Zastupitelstvo kraje bere na vědomí informaci o přípravě projektu Vědeckotechnologický park Jihlava, kde nositelem projektu bude kraj Vysočina; ukládá Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina a Odboru majetkovému Krajského úřadu kraje Vysočina pracovat na dokumentaci pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava). Na základě usnesení započala jednání o převodu nemovitosti bývalé budovy urologie určené k realizaci projektu.
Usnesením č. 0342/05/2007/ZK ze dne 18. 9. 2007 rozhodlo Zastupitelstvo kraje Vysočina nabýt budovu a pozemky v areálu urologie (Zastupitelstvo kraje rozhoduje nabýt bezúplatným převodem objekt bez č.p./č.e. v Jihlavě, na pozemku par.č. 3010 - zastavěná plocha a nádvoří a pozemky par.č. 3010, par.č. 3007/1, par.č. 3007/4 a par.č. 3011/2, včetně příslušenství vše v k.ú. a obci Jihlava z vlastnictví Vysoké školy polytechnické Jihlava do vlastnictví kraje Vysočina za podmínek stanovených ve smlouvě o bezúplatném převodu dle materiálu ZK-05-2007-46, př. 1; nabýt bezúplatným převodem pozemek par.č. 3011/1 v k. ú. a obci Jihlava z vlastnictví Statutárního města Jihlava do vlastnictví kraje Vysočina s předkupním právem ve prospěch Statutárního města Jihlavy za cenu 1.000,- Kč do doby zahájení výstavby Vědeckotechnologického parku Jihlava, s podmínkou odstoupení od smlouvy v případě, že kraj Vysočina do termínu 31.12.2012 nezahájí výstavbu Vědeckotechnologického parku Jihlava v objektu bez č .p./č. e. v Jihlavě, na pozemku p.č. 3010 a současně nebude uzavřena smlouva o přidělení dotace kraji Vysočina na vybudování Vědeckotechnologického parku Jihlava).
V současné době je budova bývalé urologie ve vlastnictví kraje. Budova bývalé urologie má tvořit jádro VTP Jihlava, tzn. v počáteční fázi zde budou poskytovány prostory jednak pro administrativní zázemí a jednak zde budou vyhrazeny prostory pro laboratoře a podnikatelský inkubátor. Aby byl naplněn vlastní cíl projektu, tzn. vybudování funkčního VTP, kde budou vznikat takové "produkty", které budou nejen inovacemi v různých oborech, ale které pomohou dále rozvíjet region, je nutné dále uvažovat o prostorovém rozvoji VTP, protože pouze budovou bývalé urologie jsou kapacity značně omezeny. V návrhu územního plánu Statutárního města Jihlavy je nyní vymezena plocha o rozloze cca 23 ha, kde by bylo možné v budoucnu vybudovat "infrastrukturní" zázemí VTP. Budova urologie by pak zůstala organizačním a řídícím zázemím pro vlastní vědecko technickou infrastrukturu (viz oddíl časový horizont budování VTP).

Věcné zaměření a organizační uspořádání VTP Jihlava
I když nebyl původní projekt realizován, je k dispozici studie proveditelnosti, kterou vypracovala společnost MEPCO ve spolupráci s RRAV.
V rámci přípravy nového projektu VTP Jihlava bylo nutné posoudit a aktualizovat do té doby zpracované podklady a dokumentaci. Z tohoto důvodu bylo zadáno 3 nezávislým zpracovatelům-oponentům vypracovat materiál, který měl obsahovat jednak posouzení existující studie proveditelnosti z hlediska formálního a věcného (zejména tedy z hlediska zaměření VTP Jihlava, jeho produktů, formy řízení, ekonomických toků) a jednak navrhnout vlastní možnou vizi fungování VTP Jihlava formou provozního modelu VTP Jihlava se zachováním využití budovy bývalé urologie a s vizí rozvojových ploch, které by k VTP Jihlava náležely.
Z vypracovaných posudků vyplynulo nejen to, že je třeba studii proveditelnosti zaktualizovat a při dalším zpracování kvalitně zpracovat finanční analýzu projektu, ale hlavně to, že je třeba vážně se zamyslet nad zaměřením VTP Jihlava (tzn. jaké subjekty a z jakých oborů budou využívat služeb VTP Jihlava) a jak bude VTP Jihlava řízeno a spravováno. V rámci posudků jsou tyto otázky řešeny formou návrhů, které však nejsou podloženy analýzami či podrobnějšími rozbory.

Operační program Podnikání a inovace 2007-2013 (OPPI)
Problematika výstavby VTP je řešena v programu Prosperita OPPI. Tento program nebyl ještě vyhlášen. Podle informací Ministerstva průmyslu a obchodu (dále jen MPO) by měl být tento program vyhlášen v polovině března 2008, kdy budou podávány a zaregistrovány pouze zjednodušené žádosti. Forma žádosti by měla být jen stručný popis projektu a odhadované náklady. Od data registrace žádosti by mělo být možné uplatňovat uznatelné náklady. Náklady na přípravu stavebně technické dokumentace by měly být uznatelné do výše 10 % celkových uznatelných nákladů projektu. Plnou verzi žádosti je třeba doložit, dle informací MPO, do konce roku 2009.
Časový horizont budování VTP Jihlava a služby poskytované v jednotlivých obdobích
Vybudování funkčního VTP v Jihlavě je dlouhodobou záležitostí. V první fázi se předpokládá vytvoření administrativně technického zázemí v budově bývalé urologie, kde by mělo být vybudováno administrativní zázemí, prostory pro laboratoře a prostory vyhrazené pro podnikatelský inkubátor. V tomto zázemí by měly být poskytovány poradenské služby pro zasídlené firmy, měly by být postupně budovány partnerské sítě a realizovány projekty směřující k dalšímu rozvoji VTP a měla by probíhat intenzivní příprava pro další rozvoj VTP.
V delším časovém horizontu, kdy budou připraveny další rozvojové plochy, by mělo dojít k rozšíření VTP tak, že v budově bývalé urologie zůstane zachováno především administrativní zázemí a rozvojová plocha bude sloužit firmám zabývajícím se výzkumem, vývojem a inovacemi, a to jak těm, které budou opouštět podnikatelský inkubátor v budově bývalé urologie, tak těm větším, pro které bude budova urologie kapacitně nevyhovující.
Finanční rámec projektu
Dle již vypracovaných materiálů budou v první fázi budování VTP v budově bývalé urologie náklady činit cca 300 mil. Kč. Pokud bude projekt realizován v rámci programu Prosperita, dotace z ERDF může činit max. 75 % z celkových uznatelných nákladů projektu
Návrh řešení Majetkoprávní vztahy.
Převod budovy urologie do vlastnictví kraje je již vyřešen. Co se týká další plochy pro rozvoj VTP, proběhlo jednání s úřadem územního plánování Magistrátu města Jihlavy, kdy byla v rámci územního plánu pro VTP vytipována lokalita o rozloze cca 23 ha na území města Jihlavy. Nyní je třeba zahájit jednání s majiteli o možnosti výkupu dotčených pozemků. Pokud dotčené pozemky nebude možné získat do vlastnictví kraje, je nutné hledat další možnosti pro rozšíření VTP.

Věcné zaměření
Zaměření VTP Jihlava je klíčovým faktorem pro relevantnost celého projektu. Z tohoto důvodu navrhuje ORR vybrat v rámci výběrového řízení zpracovatele studie, která by podrobně analyzovala makroekonomické trendy v oblasti výzkumu, vývoje, inovací, porovnala by tyto trendy se sektorovým složením ekonomiky v kraji, určila sektory, které jsou v kraji zastoupeny a jejich inovační potenciál a dále vytyčila charakteristiky subjektu (oborové, ekonomické, personální), který může být reálným klientem VTP Jihlava a který má dostatečné kapacity pro vlastní rozvoj v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Z výsledků studie by měla vyplynout ucelená představa pro koho je VTP Jihlava budován.

Organizační uspořádání
V souvislosti s otázkou jaká forma organizačního uspořádání bude VTP Jihlava v budoucnosti zvolena, je nutné rozhodnout, zda tato infrastruktura bude poskytnuta externímu subjektu, který bude zajišťovat správu a produkty nabízené VTP Jihlava ve vztahu k vnějšímu prostředí s důrazem na inovace a výzkum, či zda bude založena například akciová společnost kraje Vysočina zajišťující tyto služby a správu VTP.
Pracovníci ORR do dnešní doby navštívili několik VTP v ČR i v zahraničí. Existuje mnoho modelů fungování VTP, ale není žádné univerzální řešení, které by se dalo pro VTP Jihlava použít. Proto navrhuje ORR zadat (na základě výběrového řízení) studii, která by podrobně analyzovala možnosti zajištění řízení a správy VTP. Studie by se měla zabývat tím, zda bude v rámci kraje vytvořena organizace, která bude zajišťovat správu VTP a produkty nabízené VTP Jihlava ve vztahu k vnějšímu prostředí s důrazem na výzkum, vývoj, inovace či zda bude za tímto účelem vybrán externí subjekt, který bude tyto služby zajišťovat tzn. provozovatel VTP Jihlava s tím, že bude založen subjekt, který bude VTP řídit. Zadaná studie by měla řešit nejen jak a s jakou právní formou bude VTP řízen a provozován, ale také kdy mají jednotlivé subjekty vzniknout, v případě externího provozovatele, kdy má být vybrán.
Odpovědi na otázky věcného zaměření a organizačního uspořádání VTP Jihlava jsou velmi důležité pro vypracování vlastní stavebně technického dokumentace budovy urologie, jejího přístrojového vybavení a následně využití dalších rozvojových ploch. ORR odhaduje náklady na zpracování studií ohledně věcného zaměření a organizačního uspořádání ve výši max. 1,5 mil. Kč.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky k provedení rozpočtového opatření dle návrhu usnesení. Aktuální stav položky Strategické a koncepční materiály ke dni 27. 2. 2008 činí 9 565 tis. Kč.
Odbor majetkový nemá námitek k předloženému materiálu.
Vysoká škola polytechnická Jihlava
Vzhledem k tomu, že VŠPJ v současné době připravuje projektovou žádost "Rozšíření studijní, výzkumné a doprovodné infrastruktury Vysoké školy polytechnické Jihlava" (dále jen Rozšíření kapacit VŠPJ) v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) v souladu s Prioritní osou 4 - Infrastruktura pro výzkum a vývoj na vysokých školách spojený s výukou a s přímým dopadem na nárůst lidských zdrojů pro výzkumné a vývojové aktivity, bylo by pro VŠPJ velice přínosné mít možnost využít v nejbližší době zpracovanou analýzu makroekonomických trendů v oblasti výzkumu, vývoje, inovací a porovnání těchto trendů se sektorovým složením ekonomiky v kraji.
Výstavba VTP Jihlava, jehož administrativně technické zázemí se bude nacházet v blízkosti areálu VŠPJ, bude významným podpůrným faktorem při hodnocení našeho projektu "Rozšíření kapacit VŠPJ" Řídícím orgánem na MŠMT. Výše uvedená analýza přispěje i k přesnějšímu zaměření při přípravě nových studijních oborů technicky zaměřených na VŠPJ. Plánovaná nová výstavba VŠPJ v areálu staré nemocnice bude moci rovněž odrážet skutečné potřeby vyplývající z analýzy makroekonomických trendů na Vysočině, neboť podle zaměření Prioritní osy 4 OP VaVpI je možné podpořit pouze investice do materiálního zabezpečení vysokých škol za účelem propojování výuky, výzkumu a inovací, zejména do knihoven, informačních služeb a sítí, do odborných učeben a laboratoří.
Vybudováním VTP Jihlava, který bude dobře koncipován s využitím analýzy makroekonomických trendů v regionu na jedné straně a na straně druhé "Rozšířením kapacit VŠPJ", bude dosaženo významného synergického efektu při zajišťování konkurenceschopnosti a celkového rozvoje kraje Vysočina.

O stanovisko byly dále požádáni:
Odbor informatiky
Výbor regionálního rozvoje
Jejich vyjádření bude předloženo na jednání RK
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Regionální rozvoj, § 3699 - Ostatní záležitosti bydlení, komunálních služeb a územního rozvoje, pol. 6119 - Ostatní nákupy dlouhodobého nehmotného majetku o částku 1 500 tis. Kč určenou na zpracování studií týkajících se věcného zaměření a organizačního uspořádání Vědeckotechnologického parku Jihlava za současného snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Strategické a koncepční materiály o stejnou částku;
bere na vědomí
informace o postupu prací na přípravě projektu Vědeckotechnologický park Jihlava.
Odpovědnost ORR, OE
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz