Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2008-18

RK-09-2008-18.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-09-2008-18
NázevPostup při revizi Územní energetické koncepce kraje Vysočina
Zpracoval V. Novák
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuMateriál popisuje dosavadní postup při revizi Územní energetické koncepce kraje Vysočina (dále jen "ÚEK"). Návrhová část materiálu klade důraz na to, aby se projednávání revize ÚEK účastnili členové Zastupitelstva kraje Vysočina (dále jen "ZK"). Materiál je směrován do ZK na vědomí.

Územní energetickou koncepci zpracovává krajský úřad v přenesené působnosti na základě zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií. ÚEK byla zpracována v průběhu roku 2004. Od té doby se natolik změnily okolnosti, které ovlivňují sektor energetiky na území České republiky i kraje Vysočina, aby bylo přistoupeno k přehodnocení obsahu ÚEK.

Rada kraje Vysočina (dále jen "RK") přijala na svém zasedání č. 30/2007 usnesení, kterým uložila Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen"ORR") vypracovat kompletní aktualizaci Územní energetické koncepce kraje Vysočina v průběhu roku 2008 (Usnesení č. 1469/30/2007/RK: "Rada kraje...ukládá Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina vypracovat kompletní aktualizaci Územní energetické koncepce kraje Vysočina v průběhu roku 2008...").

Z další diskuze členů RK a ORR vyplynula shoda, aby se celý dokument aktualizoval revizí vstupních dat, ze které by vyplynula případná úprava návrhové části ÚEK.
Návrh řešení V prosinci 2007 konzultoval ORR revizi ÚEK s odborníky jihlavské společnosti Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. (dále jen "EAV"). V zájmu urychlení procesu výběru zpracovatele aktualizace ÚEK předložil ORR zástupcům EAV návrh, aby jako regionální energetická agentura zpracovala EAV revizi ÚEK. Jde především o revizi vstupních dat a z ní vycházející úpravu návrhové části ÚEK, přičemž cena této veřejné zakázky včetně DPH nepřesáhla 100 000,- Kč. EAV návrh přijala a uzavřela s krajem Vysočina smlouvu o dílo (dále jen "smlouva") na "Revizi Územní energetické koncepce kraje Vysočina". Časový harmonogram plnění smlouvy byl rozložen do tří etap, přičemž termíny předložení výstupů v rámci jednotlivých etap byly stanoveny takto:

I. etapa do 30. 4. 2008;
II. etapa do 31. 5. 2008;
III. etapa do 30. 6. 2008.

Na zasedání ZK č. 05/2007 byla jmenována pracovní skupina, která ve spolupráci s Krajským úřadem kraje Vysočina zabezpečovala objektivní informování občanů kraje Vysočina o využití větrné energie. (Usnesení č. 0302/05/2007/ZK: "Zastupitelstvo kraje...ustavuje pracovní skupinu ve složení: Jaroslav Hulák, Marie Černá, Pavel Šlechtický, Jaromír Brychta, Zdeněk Ryšavý, která zabezpečí ve spolupráci s Krajským úřadem kraje Vysočina objektivní informování občanů kraje Vysočina o využití větrné energie..."). ORR předpokládá, že by tato skupina dále pokračovala ve své činnosti při projednávání výstupů v rámci jednotlivých etap revize ÚEK.

ORR dále předpokládá, že v průběhu srpna 2008 bude uspořádán seminář, na kterém bude představena revize ÚEK odborné veřejnosti, kterou se rozumí především zástupci společností působících v odvětví energetiky.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
postup při aktualizaci Územní energetické koncepce kraje Vysočina dle materiálu
RK-09-2008-18;
doporučuje
zastupitelstvu kraje vzít na vědomí postup při aktualizaci Územní energetické koncepce kraje Vysočina dle materiálu RK-09-2008-18.
Odpovědnost ORR
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz