Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2008-15

RK-09-2008-15.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-09-2008-15
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Nemovitý majetek
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh rozpočtového opatření k finančnímu dokrytí akce zařazené v rozpočtu kraje.
Usnesením 0577/13/2006/RK rada kraje schválila stavební záměr "Obchodní akademie a Integrovaná střední škola Havlíčkův Brod, Bratříků 851 - Vestavba podkroví a změny vnitřní dispozice". Cílem záměru je soustředění teoretické výuky do budovy na ulici Bratříků, praktického vyučování do areálu Kyjovská a opuštění budovy U trojice, která je ve vlastnictví města Havlíčkův Brod. Následně při přípravě podkladů pro projektové řešení a jednáních s projektovou organizací, orgány státní správy, uživatelem a investorem byl učiněn závěr, že stávající záměr využití podkroví pro vestavbu je technologicky velmi náročný na provádění a ekonomicky ne příliš výhodný. Po provedení navržených úprav by nebylo možné v podkroví umístit všechny požadované prostory. Vzhledem k využitelnosti prostoru se výhodnějším řešením jevilo provést nástavbu celého 4. nadzemního podlaží. Toto řešení umožní využít celý půdorys objektu v rozsahu 660 m2. Rada kraje následně usnesením 0776/19/2007/RK schválila změnu stavebního záměru "Obchodní akademie a Integrovaná střední škola Havlíčkův Brod, Bratříků 851 - Vestavba podkroví a změny vnitřní dispozice" na "Obchodní akademie a Integrovaná střední škola Havlíčkův Brod, Bratříků 851 - Nástavba 4. nadzemního podlaží a změny vnitřní dispozice". Odhadované náklady stavby se zvýšily na 14 mil. Kč, přičemž při stanovení jejich výše se vycházelo ze známých skutečností (rozpracovány byly pouze základní dispozice) a objemového propočtu nákladů. Stavba je zařazena v rozpočtu kraje pro rok 2008 v objemu 15 mil. Kč pod názvem "Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod - Vestavba podkroví a úpravy 1. NP" OM zajistil zpracování projektové dokumentace. Z důvodů požadavků na požární zabezpečení a požární odvětrání prostor celého objektu, zajištění přístupu osob s omezenou pohyblivostí, konkrétního statického řešení budovy spočívajícího v příčném a obvodovém ztužení budovy ocelovými rámy a dalšími souvisejícími pracemi došlo k nepředpokládanému zvýšení rozpočtových nákladů stavby (cena rozpočtu z projektové dokumentace je ve výši 23,7 mil. Kč). Na základě dokončené projektové zadávací dokumentace bylo zahájeno výběrové řízení na veřejnou zakázku na stavební práce. Po otevření obálek s nabídkami je možné předpokládat realizační cenu na úrovni 17,8 mil. Kč.
Návrh řešení OM navrhuje rozpočtovým opatřením dokrýt předpokládané náklady stavby. Po zvýšení finančního krytí akce bude možné rozhodnout o nejvhodnější nabídce a zajistit realizaci akce. Realizací budou naplněny cíle stavebního záměru, vytvoření podmínek pro soustředění teoretické výuky do budovy na ulici Bratříků a vytvoření podmínek potřebných pro její kvalitní zajištění.
OM navrhuje změnit název zařazené akce z "Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod - Vestavba podkroví a úpravy 1. NP" na "Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod - stavební úpravy II. etapa". Důvodem této změny je vazba na v loňském roce realizovanou akci "Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod - stavební úpravy I. etapa". Obě akce na sebe navazují a jsou vedeny v rozpočtu kraje pod stejným ORG.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnutí o změně názvu akce a doporučení zastupitelstvu kraje schválit rozpočtové opatření ve výši 3 mil. Kč
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky k návrhu usnesení. Aktuální stav položky Nespecifikovaná rezerva ke dni 6. 3. 2008 činí 98 000 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
Rozhoduje
změnit název akce zařazené v rozpočtu kraje na kapitole Nemovitý majetek, položka Investice ve školství z "Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod - Vestavba podkroví a úpravy 1. NP" na "Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod - stavební úpravy II. etapa";
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, položky Investice ve školství, § 3123 Střední odborná učiliště a učiliště, rozpočtu akce "Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod - stavební úpravy II. etapa" o částku 3 000 tis. Kč a snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku.
Odpovědnost odbor ekonomický, odbor majetkový
Termín 25. 3. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz