Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2008-44

RK-08-2008-44.doc  RK-08-2008-44pr1.doc  RK-08-2008-44pr2.doc
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-08-2008-44
NázevVětrný park Blatnice - stanovisko kraje k posudku dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí
Zpracoval J. Joneš
Předkládá P. Hájek
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina obdržel dne 6. 2. 2008 posudek záměru "Větrný park Blatnice", ke kterému může zaslat písemné vyjádření dle § 9 odst. 8 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o EIA"). Na vyjádření k posudku je lhůta do 21. 3. 2008. Posudek a obdržená vyjádření k němu spolu s doplněnou dokumentací budou předmětem veřejného projednání, které se uskuteční 18. 3. 2008 na Obecním úřadě v Blatnici.
Posudek shrnuje dosavadní průběh procesu dle zákona o EIA, vypořádává doposud obdržená stanoviska a navrhuje znění stanoviska pro Krajský úřad kraje Vysočina, které bude vydáno v přenesené působnosti. Zpracovatel posudku (Ing. Petr Gotthans, Kosmonautů 1028/7, 772 00 Olomouc) navrhuje k záměru Větrný park Blatnice vydání podmíněně souhlasného stanoviska (viz materiál RK-08-2008-44, př. 1).
Posudek je zpracován pro 8 větrných elektráren typu Vestas V 90 o celkovém výkonu 16 MW. Celková výška všech větrných elektráren činí 150 m (105 m stožár, 90 m průměr rotoru). Pro realizaci stavby je navrhována k využití komunikace II/152 v úsecích mezi Moravskými Budějovicemi a Jaroměřicemi nad Rokytnou, místní komunikace procházející obcí Blatnice a stávající polní cesty s navrhovanou úpravou na šířku 3,5 m. Energetické připojení do transformovny v Moravských Budějovicích se navrhuje podzemním kabelovým vedením 110 kV. Realizace záměru bude vyžadovat 1194 m nových komunikací, 4811 m upravených komunikací, 6176 m kabelového vedení, 31595 m2 záboru zemědělského půdního fondu. Nejbližší obytná zástavba (zemědělská usedlost Dvorek je vzdálena 1,27 km), zástavba obce Blatnice je vzdálena 1,3 km. Oznamovatelem záměru je VENTUREAL s. r.o., Vídeňská 121, 619 00 Brno, IČ 26268868.
Plný text posudku je k dispozici v elektronické formě (spolu se souvisejícími dokumenty) v informačním systému http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?view=eia_cr&id=VYS200 a v tištěné formě na odboru životního prostředí.
Nejvýznamnějším vlivem záměru Větrný park Blatnice bude snížení estetické hodnoty krajinného rázu, problematické může být vzhledem k charakteru záměru i ovlivnění fauny, zejména ptáků a netopýrů. Zpracovatel posudku uvádí, že záměr byl zpracován variantně. Z hlediska zákona o EIA bylo oznámení nejdříve zpracováno na 8 větrných elektráren o celkovém výkonu 24 MW, dokumentace pak na 8 větrných elektráren o celkovém výkonu 22 MW a doplněná dokumentace na 8 větrných elektráren o celkovém výkonu 16 MW). Varianty však neřeší ani jinou lokalizaci, počet či výškové parametry staveb. Všechny v procesu EIA zmiňované typy větrných elektráren (3 MW, 2,75 MW, 2 MW) zachovávají celkovou výšku 150 m a z hlediska ochrany krajinného rázu (estetická charakteristika, vztahy a měřítko staveb v krajině) je tedy za alternativy nelze považovat.
Usnesením Rady kraje Vysočina 1029/23/2007/RK bylo odboru životního prostředí krajského úřadu uloženo plnit úkoly kraje jako dotčeného územního samosprávného celku podle zákona o EIA a informovat radu kraje v případě posuzování regionálně významného záměru nebo rozporných stanovisek (viz. materiál RK-08-2008-44, př. 2). S ohledem na usnesení Zastupitelstva kraje Vysočina 0302/05/2007/ZK, kterým bylo Radě kraje Vysočina uloženo zvážit možnosti realizace dalších kroků a opatření, které by zastavily nebo alespoň regulovaly živelný a nesystémový nárůst počtu větrných elektráren na území kraje Vysočina (viz. materiál RK-08-2008-44, př. 2, dole), považuje nyní předkladatel vysoké větrné elektrárny za regionálně významné záměry s nutností informování Rady kraje Vysočina. V případě předmětného záměru Větrný park Blatnice byl proces EIA zahájen a předchozí kroky proběhly před citovaným usnesením zastupitelstva k problematice větrných elektráren.
Krajskému úřadu kraje Vysočina, který zajišťuje proces EIA byla doručena řada připomínek a nesouhlasných stanovisek, a to nejen ze strany veřejnosti a správních úřadů, ale též dotčených obcí. K doplněné dokumentaci (ve fázi která předchází posudku) uplatnily souhlas dotčené obce Blatnice, Zvěrkovice a nesouhlas dotčené město Moravské Budějovice. Ostatní dotčené obce Lukov, Bohušice a město Jaroměřice nad Rokytnou k doplněné dokumentaci vyjádření nezaslaly.
Návrh řešení Z důvodů výše uvedených v popisu problému se navrhuje Radě kraje Vysočina v souladu s ustanovením § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, ve vyjádření k posudku uvedeného záměru vyjádřit nesouhlas se záměrem Větrný park Blatnice, který představuje 8 větrných elektráren typu Vestas V 90 - 2,0 MW o celkové výšce 150 m.
Důvodem je, že záměr představuje významný zásah do krajinného rázu (narušení měřítka a harmonických vztahů v krajině), což kromě ovlivnění poměrů v dotčeném území představuje i určité riziko v souvislosti s potenciálem rozvoje turistiky, agroturistiky a cykloturistiky, pro které je zajímavá současná krajina venkovského typu. Krajinný ráz území Vysočiny patří k cenným hodnotám kraje a významnou měrou se podílí na vytváření jeho identity i na udržování a prohlubování vzájemné sounáležitosti zdejších obyvatel. V dosavadním průběhu EIA nebylo jednoznačně prokázáno významné převážení celospolečenského zájmu na realizaci větrného parku nad veřejným zájmem ochrany přírody a krajiny - konkrétně zájmem ochrany krajinného rázu ani nedošlo ke shodě u dotčených obcí, jejichž území může být záměrem ovlivněno. Rizikem je rovněž ztráta atraktivity prostředí v souvislosti s možnými zbytky staveb a technologií větrných elektráren po uplynutí jejich životnosti.
Z hlediska podkladu pro aktualizaci části Územní energetické koncepce kraje Vysočina, který vzalo Zastupitelstvo kraje Vysočina na vědomí 6. 11. 2007 (Usnesení 0428/06/2007/ZK: "Zastupitelstvo kraje bere na vědomí podklad pro aktualizaci části Územní energetické koncepce kraje Vysočina dle materiálu ZK-06-2007-43, př. 1") je nutno větrné elektrárny hodnotit jako značně nevhodný zdroj výroby elektřiny, zejména pro jeho závislost na vnějších vlivech (dostatečná síla větru) a nutnost zabezpečit dodávky elektrické energie v momentě výpadku větrných elektráren záložním zdrojem.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje konstatuje, že záměr "Větrný park Blatnice" je v rozporu s platným zněním Územní energetické koncepce kraje Vysočina, která předpokládá maximálně 3 větrné elektrárny na území okresu Třebíč.

Odbor kultury a památkové péče se ztotožňuje s názorem, že realizací záměru Větrný park Blatnice dojde ke snížení estetické hodnoty krajinného rázu předmětného území a upozorňuje na možný vznik negativní konkurence stávající dominantě okolí Jaroměřic nad Rokytnou - areálu zámku Jaroměřice nad Rokytnou, vč. kostela sv. Markéty (národní kulturní památce).
Návrh usneseníRada kraje
dává
v souladu s § 7 odst. 2 písm. c) zákona o EIA jako orgán kraje příslušný dle § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení) ve znění pozdějších předpisů toto vyjádření: "Vysočina kraj se sídlem v Jihlavě, jako dotčený územní samosprávný celek z důvodů:
a) vědomí potřeby chránit krajinný ráz území Vysočiny, neboť ten patří k nejcennějším hodnotám kraje a významnou měrou se podílí na vytváření jeho identity i na udržování a prohlubování vzájemné sounáležitosti zdejších obyvatel;
b) zdůraznění skutečnosti, že elektrická energie vyrobená s využitím energie větru je "čistou" energií z tzv. obnovitelných zdrojů, ale zároveň patří k energii zatížené relativně vysokými výrobními náklady;
c) energie větru je nestabilní zdroj, větrné elektrárny vyžadují miliardové investice pro přenosovou soustavu a vyrovnávání odchylek v síti, které jsou kvůli nestabilitě větru značné;
d) vnímání rizika dlouhodobého poškození krajinného rázu a tedy i atraktivity prostředí zbytky staveb a technologií větrných elektráren po uplynutí jejich technické či morální životnosti;
e) značně nevhodného zdroje výroby elektřiny z hlediska revize Územní energetické koncepce kraje Vysočina;
f) jednoznačně neprokázaného významného převážení celospolečenského zájmu na realizaci větrného parku nad veřejným zájmem ochrany přírody a krajiny - konkrétně zájmem ochrany krajinného rázu;
g) nedosaženého konsensu u dotčených orgánů samosprávy jejichž území může být provedením záměru závažně ovlivněno;
nesouhlasí
se záměrem "Větrný park Blatnice", který představuje stavbu 8 větrných elektráren typu V 90 - 2,0 MW o celkové výšce 150 m a požaduje vypořádání tohoto vyjádření a v jeho smyslu úpravu návrhu stanoviska (§ 9 odst. 10 zákona o EIA)".
Odpovědnost OŽP
Termín 14. 3. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz