Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2008-41

RK-08-2008-41.doc  RK-08-2008-41pr1.doc  RK-08-2008-41pr2.doc
Číslo materiálu41
Číslo jednacíRK-08-2008-41
NázevSchválení podání žádosti o dotaci a o registraci akce v ISPROFIN a čestné prohlášení - akce "Domov pro seniory Velké Meziříčí - novostavba"
Zpracoval M. Brož
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNovostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí - rada kraje projednala dne 3. 10. 2006 materiál RK-29-2006-44 popisující nevyhovující stav stávající budovy domova pro seniory Velké Meziříčí. Domov pro seniory využívá ke své činnosti budovu postavenou v roce 1932 pro účely administrativy. Původní kapacita objektu je 180 klientů. Objekt domova z hlediska technického stavu stavebních konstrukcí (zejména havarijního stavu stropů), dispozičního řešení a provozních požadavků vyžaduje značné investice v podobě téměř generální rekonstrukce objektu. Vzhledem k dosažitelnému efektu (rekonstrukce stávající budovy, při níž nebude nikdy dosaženo odpovídajícího provozního uspořádání x výstavba nové budovy, umožňující optimální řešení), byl předložen k projednání do rady kraje koncepční záměr rekonstrukce nebo výstavby nového objektu Domova pro seniory Velké Meziříčí. Rada kraje svým usnesením č, 1386/29/2006/RK pověřila Bc. Jiřího Vondráčka, odbor sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina prověřením možnosti realizace výstavby nového objektu pro Domov pro seniory ve Velkém Meziříčí z hlediska možností jeho financování a s tím souvisejících majetkových převodů. Město Velké Meziříčí nabídlo pozemek ve svém vlastnictví pro výstavbu nové budovy domova a současně požádalo o převod stávající budovy Domova pro seniory do svého vlastnictví k využití pro potřeby městského úřadu a dalších úřadů veřejné správy.
Zastupitelstvo kraje rozhodlo svým usnesním č. 0109/02/2007/ZK uzavřít smlouvu o budoucí darovací smlouvě a zřízení věcného předkupního práva mezi krajem Vysočina a městem Velké Meziříčí na v tomto usnesení blíže specifikovanou budovu a pozemky.
Rada kraje Vysočina schválila svým usnesením č. 0386/11/2007/RK investiční záměr "Novostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí" a rozhodla podat žádost o registraci akce "Novostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí" v ISPROFIN.
Zastupitelstvo kraje Vysočina svým usnesením číslo 0045/01/2008/ZK vzalo na vědomí informaci o přípravě přestavby pavilonu A v Nemocnici Havlíčkův Brod na domov pro seniory, výstavbě nového domova pro seniory ve Velkém Meziříčí a rekonstrukci Domova důchodců Ždírec a schválilo závazek kraje Vysočina zabezpečit vlastní zdroje a finanční spoluúčast kraje Vysočina na akci "Novostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí" a na akci "Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce" ve výši 30 % nákladů jednotlivých akcí.
Na akci "Novostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí" jsou v současné době zpracovávány všechny potřebné podklady pro podání žádosti o dotaci ze státního rozpočtu a o registraci akce v ISPROFIN. Žádost o registraci akce v ISPROFIN bude podána na MPSV v Praze v termínu do 15. března 2008 s tím, že by vlastní výstavba a případné spolufinancování z prostředků MPSV a kraje Vysočina bylo zahájeno v roce 2009 s termínem dokončení 2011.
Plánovaná lůžková kapacita nového objektu Domova pro seniory Velké Meziříčí je 80 lůžek a dalších osm lůžek odlehčovací služby. Odhadovaná cena výstavby je necelých 1,5 mil Kč na lůžko. tedy celkem 134,9 mil. Kč. Z toho 32,8 mil. Kč činí předpokládaná vlastní účast kraje.
Domov pro seniory Velké Meziříčí již v současné době zajišťuje postupný průběžný útlum počtu ubytovaných klientů na 145 lůžek.
Investiční záměr na akci "Domov pro seniory Velké Meziříčí - novostavba" je uveden v materiálu RK-08-2008-41, př. 1. Vzhledem k rozsahu materiálů přikládaných k žádosti je v příloze uveden pouze investiční záměr. Na jednání rady bude k dispozici zpracovaná studie rekonstrukce objektu.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví v úzké spolupráci s Odborem majetkovým Krajského úřadu kraje Vysočina zpracovává v současné době podklady pro podání žádostí o registraci akcí v ISPROFIN a poskytnutí dotace ze státního rozpočtu na akci Domov pro seniory Velké Meziříčí - novostavba. Žádost bude podle programu obsahovat následující náležitosti:
1. Formulář žádosti o dotaci
2. Investiční záměr akce
3. Vstupní data dle přílohy č. 2 Vyhlášky č. 560/2006 Sb.
4. Doložení souladu akce se střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb kraje (Přiložen bude střednědobý plán rozvoje sociálních služeb s průvodním dopisem, který popíše koncepci větších investičních akcí a uvede odkaz na konkrétní opatření plánu.)
5. Prohlášení žadatele o dotaci ze státního rozpočtu
- čestné prohlášení, že předložené doklady komplexně postihují celou akci
- prohlášení žadatele o dotaci, že v pořizovaném nebo reprodukovaném majetku budou poskytovány sociální služby po dobu minimálně 20 let
- čestné prohlášení, že žadatel o dotaci při zadání veřejné zakázky uplatní, v případě hodnocení zakázky podle základního hodnotícího kriteria ekonomické výhodnosti, nabídkovou cenu jako dílčí kriterium ohodnocené nejvyšší váhou
6. Čestné prohlášení, že žadatel o dotaci není plátcem daně z přidané hodnoty
7. Čestné prohlášení, že žadatel o dotaci nemá v evidenci daní zachyceny daňové nedoplatky, nemá nedoplatky na pojistném a na penále na veřejném zdravotním pojištění, sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
8. Doklad o zabezpečení vlastních zdrojů na financování akce - výpis z usnesení Zastupitelstva kraje Vysočina
9. Kopie Rozhodnutí o registraci zařízení sociální péče Domov pro seniory Velké Meziříčí, příspěvková organizace, dokládající, že toto zařízení je oprávněno poskytovat sociální služby dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.
Součástí žádosti tedy musí být čestné prohlášení žadatele o dotaci z Ministerstva práce a sociálních věcí v rámci Programu 113 310 Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb, podprogram 113 313 Podpora reprodukce majetku služeb sociální péče, že žadatel o dotaci - kraj Vysočina - nemá v evidenci daní zachyceny daňové nedoplatky, nemá nedoplatky na pojistném a na penále na veřejném zdravotním pojištění, sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Předpokládaný průběh procesu po podání žádosti:
1. 3 - 6 měsíců termín pro posuzování před zaregistrováním projektu - (čas pro zvýšené aktivity, aby se akce dostaly do návrhu plánu roku 2009). Doba až půl roku znamená čekání na celkovou částku, která bude v návrhu státního rozpočtu na rok 2009 na uvedený program vyčleněna
2. na podzim 2008 by se mělo vědět, zda se s akcemi v návrhu počítá
3. leden - únor 2009 - při zařazení do návrhu rozpočtu 2009 - vystavení registračního listu
4. V přípravné fázi lze již nyní: zpracovat projekt na základě veřejné soutěže. Tento krok se musí oznámit MPSV. Náklady mohou být též zahrnuty jako uznatelné do projektu.
5. Do doby vydání registračního listu není zaručena návratnost vložených prostředků. Naděje je až po vydání registračního listu, který není ještě závazným příslibem financování.
6. Po vystavení registračního listu lze již provádět i výběr zhotovitele s tím, že MPSV musí být předloženy podmínky výběrového řízení, oznámení o uveřejnění na centrální adrese.
7. Projekt a provedení aktualizace rozpočtu v návaznosti na výsledky výběrového řízení se předloží MPSV a to do 30 dnů vydá rozhodnutí o poskytnutí dotace.
8. Vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele je vhodné připravit tak, aby na něj navázalo vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace a pak teprve byla uzavírána smlouva o dílo.
V souvislosti s časovou realizací záměru je třeba uvést, že může dojít k posunu způsobenému nedostatkem prostředků ve státním rozpočtu. Vzhledem k informaci, že počátek financování ze státních prostředků v roce 2009 je nepravděpodobný, předpokládáme v roce 2009 pouze zahájení akce s vynaložením části vlastní finanční účasti kraje (5,1 mil. Kč). Tento postup podle předběžných jednání zvyšuje průchodnost žádosti o dotaci.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina doporučuje Radě kraje Vysočina schválit fyzické podání žádosti o dotaci ze státního rozpočtu a registraci akce v ISPROFIN na akci "Domov pro seniory Velké Meziříčí - novostavba". Všechny potřebné a požadované dokumenty na tuto akci budou předloženy v termínu do 15. března 2008 na Ministerstvo práce a sociálních věcí do Prahy.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina sestavil čestné prohlášení k podání žádosti o registraci akce Domov pro seniory Velké Meziříčí - novostavba v ISPROFIN - viz přílohy RK-08-2008-41, př. 2.
Prověření bezdlužnosti kraje Vysočina jako žadatele o dotaci (prověření daňových nedoplaků v evidenci daní, nedoplatků na pojistném a na penále na veřejném zdravotním pojištění, sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti) provedl Ekonomický odbor Krajského úřadu kraje Vysočina.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina navrhuje Radě kraje Vysočina prohlásit skutečnosti dle materiálu RK-08-2008-41, př. 2.
StanoviskaEkonomický odbor k předloženému materiálu nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
podání fyzické žádosti o dotaci ze státního rozpočtu a registraci akce v Programu 113 310 Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb, podprogram 113 313 Podpora reprodukce majetku služeb sociální péče na akci "Domov pro seniory Velké Meziříčí - novostavba" dle záměru uvedeného v materiálu RK-08-2008-41, př. 1 s náležitostmi dle materiálu RK-08-2008-41 na Ministerstvo práce a sociálních věcí do Prahy v termínu do 15. března 2008;
prohlašuje
skutečnosti uvedené v materiálu RK-08-2008-41, př. 2.
Odpovědnost Odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 15. 3. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz