Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2008-39

RK-08-2008-39.doc  RK-08-2008-39pr1.doc
Číslo materiálu39
Číslo jednacíRK-08-2008-39
NázevMísta výkonu činnosti DDM a ZUŠ
Zpracoval D. Hřebenová, K. Ubr
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuMateriál se týká zařazování nových míst výkonu činnosti DDM a ZUŠ zřizovaných krajem do rejstříku škol a školských zařízení.

Podle zákona 561/2004, o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) nemusí domy dětí a mládeže - střediska volného času (dále jen "DDM") předkládat jako součást žádosti o zařazení do rejstříku škol a školských zařízení souhlas obce, na jejímž území chtějí zřídit svoji pobočku (místo, kde se uskutečňuje vzdělávání nebo školské služby). Takovou povinnost podle školského zákona naopak má základní škola nebo základní umělecká škola (dále jen "ZUŠ").
Obec, kde uskutečňuje vzdělávání nebo školské služby ZUŠ nebo DDM zřizované krajem, však nemá nárok na dotaci podle záměru 15 Záměrů kraje Vysočina na podporu převodu zřizovatelských kompetencí, ve znění Dodatku č. 2 schváleného zastupitelstvem kraje dne 15. 5. 2007, usnesení č. 0193/03/2007/ZK.
Návrh řešení OŠMS navrhuje, aby součástí žádosti o nové zařazení místa výkonu činnosti do rejstříku škol a školských zařízení u DDM a ZUŠ zřizovaných krajem bylo vyjádření obce, na jejímž území má pracoviště vzniknout. Obec je zároveň upozorněna, že nebude mít nárok na dotaci podle záměru 15, proto tento formulář budou používat i ZUŠ zřizované krajem. Formulář je přiložen v materiálu RK-08-2008-39, př. 1. Tímto je dán prostor obcím, aby se mohly vyjádřit ke zřízení pobočky DDM a ZUŠ zřizovaného krajem na svém území a není tím bráněno rozšiřování těchto institucí.
Mohou nastat situace, kdy se obec nevyjádří, což pravděpodobně znamená, že obec buď nechce nebo nemá zájem o zřízení služby. Lze očekávat, že v takovém případě DDM nebo ZUŠ vůbec žádost nepodá. Pokud se v takovém případě přesto odhodlá žádost předložit, nedodání souhlasu obce zdůvodní, což lze popsat v popisu příslušné změny v podání do rady kraje (speciální tabulka). Je pravděpodobné, že takové případy OŠMS nebude doporučovat k souhlasu. Na rozhodnutí rady kraje pak zůstane, jak tyto skutečnosti zohlední ve svém rozhodnutí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
příspěvkovým organizacím zřizovaným krajem Vysočina, které vykonávají činnost domu dětí a mládeže nebo základní umělecké školy, aby k projednání souhlasu zřizovatele se zařazením nového místa výkonu činnosti do rejstříku škol a školských zařízení doložily vyjádření obce, na jejímž území má pracoviště vzniknout, dle materiálu RK-08-2008-39, př. 1.
Odpovědnost OŠMS
Termín průběžně od dubna 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz