Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2008-34

RK-08-2008-34.doc  RK-08-2008-34pr1.doc  RK-08-2008-34pr2.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-08-2008-34
NázevTestování žáků 2. ročníků středních odborných škol a středních odborných učilišť
Zpracoval M. Pech
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuPředkládaný materiál informuje o nabídce společnosti Scio provést zdarma na středních školách v kraji testování žáků 2. ročníků SOŠ a SOU a ověřit úroveň jejich vědomostí v souvislosti se zavedením nové maturity v roce 2010. Testování nebudou žáci gymnázií. Zároveň je kraji nabízena možnost objednat si vyhotovení souhrnné analytické zprávy v cenové relaci 30 - 60 tis Kč podle obsahu zprávy, který bude specifikován dle požadavků OŠMS.

Tento projekt je zaměřen na otestování žáků uvedených ročníků v obecných studijních dovednostech, českém jazyce a v angličtině nebo němčině. Výsledky těchto testů budou pro přihlášené školy ukazatelem úrovně znalostí jejich žáků a stanou se důležitou pomůckou pro přípravu žáků SOŠ a SOU na podmínky jednotné maturitní zkoušky v roce 2010. Testování proběhne na školách počátkem března 2008.
Společnost Scio nabídla provést testování pro školy v kraji zdarma. Přihlášené školy by zaplatily pouze poštovné. Tuto nabídku může využít 36 krajských a 11 soukromých či církevních středních škol. OŠMS předpokládá, že významné procento středních škol v kraji se přihlásí k testování a nashromáždí tím zajímavé informace o stavu úrovně znalostí
a dovedností jejich žáků v maturitních předmětech. Jednotlivé školy obdrží informace
o výsledcích zdarma.
Kromě této služby nabízí Scio kraji zpracování souhrnné zprávy za všechny zúčastněné školy v kraji. Tato zpráva bude vytvořena na základě objednávky. Cena nabízená společností Scio se podle rozsahu a složitosti zprávy pohybuje v rozpětí 30 - 60 tis Kč. Konečná cena a rozsah souhrnné zprávy budou ošetřeny smluvně na základě počtu přihlášených škol. Návrh smlouvy o dílo tvoří přílohu 1 materiálu RK-08-2008-34. V příloze 2 materiálu RK-08-2008-34 je návrh osnovy analytické zprávy, která při požadavku zachování anonymity škol bude obsahovat údaje dle požadavku OŠMS.
Pro rok 2008 jsou v rozpočtu kraje zařazeny v Dalších možných potřebách kapitoly školství prostředky na hodnocení výsledků vzdělávání ve středních školách ve výši 800 tis. Kč. Tyto prostředky byly navrženy za účelem plošné podpory středních škol zaměřené na zjišťování přidané hodnoty. Návrh komplexní podpory procesu zvyšování kvality vzdělávání ve středních školách a hodnocení výsledků vzdělávání zřizovatelem bude radě kraje předložen k projednání v samostatném materiálu (včetně možnosti využití prostředků EU).
Návrh řešení OŠMS informoval střední školy v kraji o bezplatné možnosti testování a doporučil ji jako jeden z nástrojů pro přípravu škol na změnu pojetí maturitních zkoušek. Navrhujeme využít nabídky společnosti Scio, na vytvoření souhrnné analytické zprávy z testování dle požadavků specifikovaných OŠMS a předložit radě kraje k projednání návrh smlouvy na zpracování této zprávy podle našich požadavků a za podmínek uvedených výše.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o nabídce bezplatného testování vědomostí a dovedností žáků 2. ročníků středních odborných škol a středních odborných učilišť v kraji Vysočina dle materiálu RK-08-2008-34;
doporučuje
středním školám zřizovaným krajem Vysočina využít testování jako jednoho z nástrojů pro přípravu škol na změnu pojetí maturitních zkoušek;
ukládá
OŠMS předložit radě kraje k projednání návrh smlouvy na zpracování souhrnné analytické zprávy z testování dle materiálu RK-08-2008-34.
Odpovědnost OŠMS
Termín 31. 3. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz