Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2008-19

RK-08-2008-19.doc  RK-08-2008-19pr1.xls  RK-08-2008-19pr1upr1.xls
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-08-2008-19
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - kapitola Nemovitý majetek
Zpracoval E. Jozífek
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na rozpočtové opatření k vyčlenění finančních prostředků na provedení stavebně technického průzkumu dřevěných konstrukcí v objektech ve vlastnictví kraje.
Havárie dřevěné stropní konstrukce v objektu užívaném Ústavem sociální péče Jinošov upozornila na nebezpečí, že i když nejsou žádné známky statických poruch, může být z různých skrytých příčin stavebně technický stav konstrukcí budov nevyhovující až havarijní. Jedná se zejména o nosné konstrukce z materiálů podléhajících působení vlhkosti, vody, klimatických vlivů, hnilobě, činnosti hmyzu nebo hub. Nejvíce ohrožené jsou dřevěné konstrukce nebo konstrukce na bázi dřeva.
OM zajistil prověření budov ve vlastnictví kraje s ohledem na výskyt vodorovných dřevěných nosných konstrukcí. Seznam je obsahem materiálu RK-08-2008-19, př. 1.
Návrh řešení OM navrhuje neprodleně zahájit provádění částečných stavebně technických průzkumů budov dle materiálu RK-08-2008-19, př. 1 se zaměřením na prověření stavu a případných poruch dřevěných konstrukcí. V případech zjištění závažných statických poruch v jednotlivých objektech bude pokračováno v podrobnějším průzkumu a podle výsledků a potřeb navržen další postup a předložen návrh na realizaci opatření. Není možné v současné době stanovit přesný finanční rámec k zajištění návrhu, proto OM navrhuje rozpočtové opatření ve výši 1 mil. Kč, které by mělo dle názoru OM dostatečně potřeby částečných průzkumů krýt. Je potřebné uvést, že průzkumy budou z hlediska provozu jednotlivých příspěvkových organizací komplikací a mohou způsobit zásah do jejich běžného fungování a činností.
K zajištění návrhu je potřené vyčlenit rozpočtovým opatřením finanční prostředky.
StanoviskaEO nemá připomínky k provedení rozpočtového opatření dle návrhu usnesení. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 28. 2. 2008 činí 26 182 tis. Kč. Prostředky určené na stavebně technický průzkum staveb se zaměřením na poruchy dřevěných konstrukcí budou rozpočtovány s UZ 82. Tímto UZ je nutné označovat příslušné výdaje.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení rozpočtu kapitoly Nemovitý majetek, položky Výdaje spojené s majetkem kraje, § 3639 Komunální služby a územní rozvoj j.n., o částku 1 000 tis. Kč určenou na stavebně technický průzkum staveb se zaměřením na poruchy dřevěných konstrukcí a snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín 31. 3. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz