Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2008-30

RK-05-2008-30.doc  RK-05-2008-30pr1.doc
Číslo materiálu30
Číslo jednacíRK-05-2008-30
NázevInvestiční akce "Nákup sanitního vozidla zdravotnické záchranné služby" - podklady pro registraci akce v informačním systému ISPROFIN
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNa základě výzvy Ministerstva zdravotnictví ze dne 15. 1. 2008 předložila ZZS KV, p. o. žádost o zařazení do programu financovaného ze státního rozpočtu 235 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálních služeb, podprogram 235 213 Podpora rozvoje a obnovy mat. techn. základny záchranných služeb - vozidlo zdravotnické záchranné služby. Výzva MZ je uvedena v příloze RK-05-2008-30, př. 1.
Financování ze státního rozpočtu proběhne za předpokladu, že budou dodrženy následující podmínky:
- celkové náklady akce přesáhnou 2 mil. Kč,
- spoluúčast ZZS KV bude minimálně 20%.
Maximální financování ze státního rozpočtu bude do výše 2 mil. Kč.
Žádná z nemocnic v kraji Vysočina nemá v současné době k dispozici JIP infekčního oddělení. Z tohoto důvodu je nutné transportovat infekční pacienty na vyšší pracoviště vybavené infekční JIP (převážně do Prahy).
Vybavení ZZS KV ochrannými pomůckami není prozatím úplné - k dispozici jsou brýle, roušky s filtrem, ochranné kombinézy, chybí biovac určený pro transport vysoce infekčních pacientů.
Návrh řešení V roce 2008 má ZZS KV naplánováno nakoupit z vlastních zdrojů z investičního fondu:
* 4 sanitní vozidla,
* 8 ks defibrilátorů Lifepak 12 s přenosem 12-ti svodového EKG na PCI pracoviště pro léčbu infarktu myokardu,
* 8 ks transportních přenosných ventilátorů, zajišťujících umělou plicní ventilaci pacientů v závažném stavu.
Cena vozidla včetně zástavby a vybavení nutného pro transport infekčních pacientů a dodávky biovacu může (dle předběžné poptávky) dosahovat až 3 - 3,2 mil. Kč. Spoluúčast ZZS KV, v případě zařazení do programu ISPROFIN, by byla 1 - 1,2 mil. Kč (jde o odhadované částky, konečná výše bude známa až z výsledků případného výběrového řízení). Vzhledem k takto vysoké spoluúčasti by ZZS KV musela omezit buď plánovanou obnovu vozového parku nebo nákup zdravotnických přístrojů. Proto požádala zřizovatele o dotaci na pokrytí nákladů na spoluúčast za podmínky, že bude do programu ISPROFIN zařazena.
Žádost o investiční akci a podklady k registraci je nutné zaslat na MZ nejpozději do 20. 2. 2008. Součástí musí být souhlas s čerpáním dotace ze státního rozpočtu včetně garance finančního zajištění akce buď formou investiční dotace z rozpočtu kraje, nebo z fondu reprodukce majetku.
Nákupem sanitního vozidla kompletně vybaveného pro převoz infekčního pacienta zcela jistě dojde ke zvýšení kvality péče poskytované obyvatelům kraje a bude také zajištěna zvýšená ochrana zdraví zaměstnanců záchranné služby.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s účastí Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina v Investičním programu 235 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálních služeb, v podprogramu 235 213 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny záchranných služeb - vozidlo zdravotnické záchranné služby (infekční sanitní vozidlo);
schvaluje
závazek zajistit prostředky spolufinancování investiční akce "vozidlo zdravotnické záchranné služby" pro Zdravotnickou záchrannou službu kraje Vysočina, p. o.
Odpovědnost OSVZ, ředitel ZZS KV, p. o.
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz