Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2008-25

RK-05-2008-25.doc  RK-05-2008-25pr1.doc  RK-05-2008-25pr2.doc
Číslo materiálu25
Číslo jednacíRK-05-2008-25
NázevNařízení kraje Vysočina o zřízení přírodní rezervace Křemešník
Zpracoval J. Joneš
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení (převyhlášení) stávající přírodní rezervace Křemešník.
Zvláště chráněné území Křemešník bylo zřízeno 12. prosince 1985 vyhláškou Okresního národního výboru Pelhřimov jako chráněný přírodní výtvor. V souvislosti s výraznými legislativními změnami bylo tato vyhláška nahrazena dne 27. 2. 1992 vyhláškou Okresního úřadu Pelhřimov o chráněných přírodních výtvorech. Účinností zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny (dále jen "zákon"), a vyhlášky Ministerstva životního prostředí č.395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona, byl Křemešník převeden do kategorie přírodní rezervace. Vymezení a bližší ochranné podmínky přírodní rezervace Křemešník byly následně upraveny (v návaznosti na zákon) nařízením Okresního úřadu Pelhřimov ze dne 12. prosince 1997, kterým se vyhlašují zvláště chráněná území.
Podle revize zřizovacích předpisů vymezení zvláště chráněných území vykazuje stávající zřizovací předpis nedostatky. Zejména: parcelní vymezení není shodné s aktuální situací v katastru nemovitostí, zřizovací předpis se odkazuje na část parcely, jejíž měřické oddělení ani vymezení nebylo v katastru provedeno, chybí zápis v katastru nemovitostí a ten nemůže poskytnout zákonem předepsané informace o pozemku.
Za další nedostatek stávajícího zřizovacího předpisu lze označit, že platné nařízení (řešící více zvláště chráněných území) má stejné bližší ochranné podmínky pro různé předměty ochrany (různé přírodní podmínky v různých územích) a z toho vyplývá potřeba zpřesnění bližších ochranných podmínek pro jednotlivá území.
Stávající prostorové vymezení přírodní rezervace Křemešník obsahuje v lokalitě okolo poutního kostela na Křemešníku pozemky, které v době vydání nyní platného nařízení byly součástí parcely 122/1 v k.ú. Sázava pod Křemešníkem a jako její součást byly prohlášeny přírodní rezervací. Od té doby došlo k ujasnění vlastnických vztahů a ke geodetickému oddělení pozemků z původně scelené parcely. Takto oddělené pozemky, na nichž nebyl a není předmět ochrany (je zde historické zázemí zástavby) je třeba z přírodní rezervace vyjmout. Prostor takto vyjímaný z přírodní rezervace je zřejmý z přílohy č. 2 k materiálu RK-05-2008-25.
Návrh na nové vymezení pro ochranu přírody cenné plochy přírodní rezervace Křemešník respektuje výše popsané oddělené parcely. Návrh dále vychází ze zaměření lesní obslužné komunikace, která tvoří nespornou hranici přírodní rezervace. Zbylé části hranic pak byly vymezeny a geodeticky stabilizovány přímo v terénu. Návrh hranice přírodní rezervace byl zpracován do záznamu podrobného měření změn, který umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní rezervace na geodeticky vymezených částí parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Obdobně bylo postupováno při návrhu vymezení ochranného pásma. Jeho prostorové vymezení se od stávajícího liší jen tím, že do něj přechází výše popsaný prostor vyjímaný z přírodní rezervace.
Předpokládaná celková výměra nového vymezení přírodní rezervace je 36,7800 ha (stávající výměra je 37,2100 ha).
Přírodní rezervace se rozkládá v okolí významného bodu Českomoravské vrchoviny (765 m n. m.). V obtížněji přístupných polohách podél hlavního hřbetu a na příkrých svazích se zachovala přirozená a přírodě blízká společenstva acidofilních a květnatých bučin a suťových lesů a štěrbinové vegetace skal a drolin představující charakteristické lesní porosty vrcholových partií Českomoravské vrchoviny. Ze zvláště chráněných druhů rostlin je možné zmínit dominantu bylinného patra: populaci měsíčnice vytrvalé (ohrožený druh). Pro území je charakteristická fauna podhorských smíšených lesů. V území probíhá intenzivní výzkum motýlů a dosud zde bylo zaznamenáno 311 druhů motýlů. Smíšené lesy jsou biotopem např. sýce rousného (silně ohrožený druh), ve skalách hnízdí výr velký (ohrožený druh). V území se dále vyskytují plšík lískový (silně ohrožený druh) a veverka obecná (ohrožený druh).
Návrh byl dle § 40 zákona projednán s vlastníky a nájemci dotčených pozemků (bez rozporů). Dále byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly připomínky.
Návrh řešení Z důvodu uvedených v kapitole Popis problému je navrhováno nové prostorové vymezení území přírodní rezervace Křemešník a jejího ochranného pásma, nové stanovení bližších ochranných podmínek. Na základě těchto podkladů se navrhuje vyhlásit Nařízení kraje Vysočina, o zřízení přírodní rezervace Křemešník dle přílohy č. 1 materiálu RK-05-2008-25.
Jelikož se jedná o stávající zvláště chráněné území, nebude mít tato změna žádný dopad do rozpočtu kraje.
StanoviskaOSŘKŽÚ, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení kraje Vysočina č. 1/2008, o zřízení přírodní rezervace Křemešník, dle materiálu
RK-05-2008-25, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 5. 2. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz