Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2008-11

RK-05-2008-11.doc  RK-05-2008-11pr3.doc
Číslo materiálu11
Číslo jednacíRK-05-2008-11
NázevNávrh na umístění sochy plukovníka Josefa Jiřího Švece
Zpracoval I. Schallnerová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRada kraje na svém zasedání dne 27. 11. 2007 schválila usnesením č. 1606/34/2007/RK záměr vytvoření sochy plukovníka Josefa Jiřího Švece, významného představitele československých legií, který je místem svého narození i působením spjat s krajem Vysočina. Odbor kultury a památkové péče byl současně na základě výše uvedeného usnesení pověřen, aby radě kraje předložil doporučující stanovisko odborné pracovní skupiny k výběru vhodné lokality pro umístění sochy.
Pracovní skupina, složená ze zástupců okresních archivů v Jihlavě a Třebíči, zástupců Československé obce legionářské, Sokolské župy plk. Švece a Sdružení válečných veteránů a dalších odborných pracovníků, posoudila po věcné stránce argumenty vztahující se zejména ke dvěma preferovaným lokalitám, jimiž jsou města Třešť a Třebíč, a na jednání dne 10. 1. 2008 po zvážení a ve shodě doporučila umístění sochy plk. J. J. Švece v Třebíči (viz materiál RK-05-2008-11, př. 1). PaedDr. Martina Matějková, radní kraje Vysočina, seznámila starosty obou měst se závěry jednání pracovní skupiny (viz materiál RK-05-2008-11, př. 2). Ing. Ivo Uher, starosta města Třebíč, i Ing. Vladislav Nechvátal, starosta města Třešť, shodně deklarovali zájem města o umístění sochy a o spoluúčast na doprovodném programu při jejím slavnostním odhalení.
V rámci jednání pracovní skupiny byl dále vznesen návrh na instalování kovové desky na podstavec sochy s citátem: "Svobody zaslouží a bude svoboden ne ten, kdo jí dobyl, nýbrž kdo si dovede ji uhájit."
Návrh řešení Program slavnostního odhalení, včetně koordinace dalších doprovodných aktivit bude zajišťovat organizační výbor v úzké spolupráci se Sokolskou župou plk. Švece. Schéma složení organizačního výboru je uvedeno v materiálu RK-05-2008-11, př. 3.
Odbor kultury a památkové péče v souladu s doporučujícím stanoviskem odborné pracovní skupiny navrhuje radě kraje schválit záměr umístění sochy plukovníka Josefa Jiřího Švece, vytvořené dle autorského návrhu akademického sochaře Otakara Marcina, ve městě Třebíč, dále pověřit člena Rady kraje Vysočina dalším jednáním s představiteli města Třebíč ve věci umístění sochy a vzít na vědomí schéma složení organizačního výboru k zajištění slavnostního odhalení sochy a koordinaci dalších doprovodných aktivit.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr umístění sochy plukovníka Josefa Jiřího Švece, vytvořené dle autorského návrhu akademického sochaře Otakara Marcina, ve městě Třebíč;
pověřuje
.............................................., člena Rady kraje Vysočina, dalším jednáním s představiteli města Třebíč ve věci umístění sochy a
bere na vědomí
schéma složení organizačního výboru k zajištění slavnostního odhalení sochy a koordinaci dalších doprovodných aktivit dle materiálu RK-05-2008-11, př. 3.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče
Termín 5. 2. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz