Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2008-16

RK-04-2008-16.doc  RK-04-2008-16pr1.doc  RK-04-2008-16pr1upr1.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-04-2008-16
NázevZásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu společenských a kulturních aktivit obcí kraje Vysočina souvisejících zejména s oslavami či připomenutím významných výročí obcí
Zpracoval I. Doležalová, I. Schallnerová, J. Panáčková
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuOdbor kultury a památkové péče zpracoval v souladu s programovou částí Programu rozvoje kraje Vysočina definující jako jeden z důležitých rozvojových cílů oblast kultury, zachování kulturního dědictví a kulturních tradic coby významného prvku rozvoje duchovního života společnosti návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu společenských a kulturních aktivit obcí kraje Vysočina souvisejících zejména s oslavami či připomenutím významných výročí obcí.
Uvedené zásady koncepčně upravují systémový postup při poskytování dotací obcím na podporu a rozvoj kulturních tradic upevňujících nejen historické povědomí a sounáležitost obyvatel s místem jejich bydliště, ale zvyšujících rovněž turistickou atraktivitu regionu.
Finanční prostředky na poskytování dotací dle těchto zásad byly zahrnuty do návrhu rozpočtu kapitoly Kultura na rok 2008 jako další možné požadavky odboru kultury a památkové péče.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu společenských a kulturních aktivit obcí kraje Vysočina souvisejících zejména s oslavami či připomenutím významných výročí obcí, a dále schválit zvýšení kapitoly Kultura, ORJ 4000, § 3319 Ostatní záležitosti kultury o částku 2 mil. Kč snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku.
StanoviskaEkonomický odbor: V rozpočtu kraje Vysočina na rok 2008 na kapitole Kultura v dalších možných požadavcích OKPP v roce 2008 je na "Připomenutí výročí obcí a měst" navrhována částka 2 000 tis. Kč. Ekonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření. Aktuální stav položky Nespecifikovaná rezerva ke dni 23. 1. 2008 je
100 000 tis. Kč.
Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina ve svém usnesení č. 01/01/2008/Kkpp ze dne 24. 1. 2008 doporučuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu společenských a kulturních aktivit obcí kraje Vysočina souvisejících zejména s oslavami či připomenutím významných výročí obcí.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit:
* Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu společenských a kulturních aktivit obcí kraje Vysočina souvisejících zejména s oslavami či připomenutím významných výročí obcí dle materiálu RK-04-2008-16, př. 1;
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Kultura, § 3319 Ostatní záležitosti kultury o částku 2 000 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 2 000 tis. Kč určenou na poskytování dotací dle Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu společenských a kulturních aktivit obcí kraje Vysočina souvisejících zejména s oslavami či připomenutím významných výročí obcí.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, ekonomický odbor
Termín 29. 2. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz