Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2008-53

RK-03-2008-53.doc  RK-03-2008-53pr1.tif  RK-03-2008-53pr2.tif  RK-03-2008-53pr3.tif  RK-03-2008-53pr4.tif  RK-03-2008-53pr5.tif
Číslo materiálu53
Číslo jednacíRK-03-2008-53
NázevVyhodnocení kvality ovzduší průmyslové zóny města Jihlavy a z něho vyplývajících zdravotních rizik
Zpracoval R. Habán
Předkládá P. Hájek
Počet příloh
Popis problémuVzhledem k narůstajícímu počtu stížností spojených s oblastí průmyslové zóny města Jihlavy a vzhledem k narůstajícímu rozsahu výroby v ní přítomných firem vyvstala potřeba komplexního posouzení vlivu provozovaných technologií na zdraví exponované populace. V návaznosti na expanzi jihlavské průmyslové zóny je nezbytné pro daný prostor řešit regulativy týkajících se především ukazatelů kvality ovzduší.
Z uvedeného důvodu byla vytvořena neformální pracovní skupina ze zástupců Krajské hygienické stanice kraje Vysočina, Magistrátu města Jihlavy a Krajského úřadu kraje Vysočina, která v průběhu dubna až září 2007 řešila možné zadání komplexní studie. Návrh zadání byl průběžně oponován nezávislými institucemi. Do návrhu zadání byly zapracovány připomínky Státního zdravotního ústavu Praha, jehož stanovisko je přílohou č. 4 tohoto materiálu. Ministerstvo životního prostředí, odbor ochrany ovzduší, jehož stanovisko ze dne 26. 7. 2007 je přílohou č. 3 tohoto materiálu, doporučilo studii zpracovat formou místního programu ke zlepšení kvality ovzduší podle § 7 odst. 6 zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění. Na tento návrh Statutární město Jihlava nepřistoupilo a proto byl dokončen původní záměr zpracování návrhu zadání komplexní studie.
Návrh řešení Z důvodů uvedených v popisu problému se navrhuje zpracování komplexní studie "Vyhodnocení kvality ovzduší průmyslové zóny města Jihlavy a z něho vyplývajících zdravotních rizik" dle návrhu zadání uvedeného v příloze č. 2 tohoto materiálu. Na základě získaných podkladů mohou být realizována opatření, která povedou k udržení či zlepšení kvality ovzduší v oblasti ovlivňované průmyslovou zónou města Jihlavy.
Zpracování studie bude zajištěno formou veřejné zakázky dle aktuálních Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek.
Návrh Výzvy k podání nabídky k podlimitní veřejné zakázce na služby "Vyhodnocení kvality ovzduší průmyslové zóny města Jihlavy a z něho vyplývajících zdravotních rizik" je přílohou č. 1 tohoto materiálu.
Na základě výsledků vyhodnocení nabídek v průběhu zadávacího řízení bude zřejmá výše potřebných finančních prostředků. V době, kdy budou známy potřebné finanční prostředky, bude radě kraje předložen návrh rozpočtového opatření na zajištění finančního krytí výdajů spojených se zpracováním uvedené studie. Primátor Statutárního města Jihlavy dopisem ze dne 3. 12. 2007, který je v příloze č. 5 tohoto materiálu, konstatoval, že návrh zadání studie (resp. návrh Výzvy k podání nabídky a zadávací podmínky) plně splňuje požadavky statutárního města Jihlava, a sděluje, že statutární město Jihlava se na financování předmětné akce může podílet cca 25 % celkových nákladů.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s návrhem řešení. Ve schváleném rozpočtu roku 2008 nejsou na "Vyhodnocení kvality ovzduší průmyslové zóny města Jihlavy a z něho vyplývajících zdravotních rizik" žádné finanční prostředky schváleny.
V případě zpracování studie, bude radě kraje předložen návrh rozpočtového opatření na zajištění finančního krytí výdajů spojených s jejím zpracováním.

OSŘKŽÚ - oddělení právní, nemá k návrhu usnesení připomínky. Je třeba pouze upozornit na skutečnost, že "podíl Statutárního města Jihlavy", které není uváděno jako "spoluzadavatel zakázky" bude muset být řešen jednou ze standardních právních cest (např. poskytnutí daru, poskytnutí dotace, licenční smlouva), nikoliv poměrným placením ceny dodavateli studie.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr zpracovat studii "Vyhodnocení kvality ovzduší průmyslové zóny města Jihlavy a z něho vyplývajících zdravotních rizik" a
ukládá
odboru životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina zahájit zadávací řízení veřejné zakázky "Vyhodnocení kvality ovzduší průmyslové zóny města Jihlavy a z něho vyplývajících zdravotních rizik" dle materiálu RK-03-2008-53, př. 1 a následně předložit radě kraje k rozhodnutí o výběru nejvhodnější nabídky (čl. 3 odst. 8 pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina ze dne 27. 11. 2007) spolu s návrhem na příslušné rozpočtové opatření.
Odpovědnost OŽP
Termín 30. 4. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz