Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2008-19

RK-01-2008-19.doc
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-01-2008-19
NázevII/602 hr. kraje - Pelhřimov, 1. stavba - Rekonstrukce ul. Novosady ve Velkém Meziříčí - vícepráce
Zpracoval T. Pípal
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuVysočina je investorem stavby II/602 hr. kraje - Pelhřimov, 1. stavba. Součástí této akce je rovněž rekonstrukce sil. II/602 a křižovatky II/360 a II/602 ve Velkém Meziříčí. Na uvedenou stavbu byla zrealizována veřejná zakázka na stavební práce a uzavřena smlouva o dílo. V souladu s termíny obsaženými ve výzvě k podání nabídky a ve smlouvě o dílo uzavřené s vybraným uchazečem byly od 27. 9. 2007 do 5. 11. 2007 realizovány stavební práce na díle resp. ucelené části označené "II/602 hr. kraje - Pelhřimov, 1. stavba - Rekonstrukce ul. Novosady ve Velkém Meziříčí - stavební objekty SO 101.1 a 102.1".
Tyto práce byly zadány ve veřejné zakázce a následně realizovány na podkladě projektové dokumentace vypracované projekční firmou Silniční projekt spol. s r.o., Šumavská 31,
602 00 Brno. Projektová dokumentace byla zadána objednatelem městem Velké Meziříčí
a následně předána kraji Vysočina.
Při realizaci uvedené stavby vznikla potřeba provedení víceprací. Již před vlastním zahájením prací ze strany investora Vysočina bylo svoláno jednání z důvodu zjevného nesouladu úseku stavby s projektovou dokumentací a s pracemi již realizovanými (jednalo se zejména o realizaci chodníků vč. obrub, zastávkových pruhů a autobusových zálivů) ze strany investora Města Velké Meziříčí. Na tomto jednání uskutečněném dne 19. 9. 2007 byla konstatována skutečnost výškového nesouladu nivelety zachované původní vozovky a nově položených obrub. Niveleta původní zachované vozovky byla až o 15 cm vyšší než obruby. Z výše uvedených skutečností vystala potřeba provedení víceprací. Z uvedených důvodů bylo v úseku 0,420 - 0,508 navrženo následující řešení:
1) odstranění konstrukčních vrstev vozovky na úroveň - 12 cm pod niveletu nové obrusné vrstvy tj. 24cm pod vrchní hranu obruby v daném úseku
2) provedení recyklace za studena v tloušťce 20 cm
3) provedení spojovacího postřiku
4) pokládka ložné vrstvy 7 cm
5) pokládka obrusné vrstvy 5 cm
Toto řešení bylo navrženo a odsouhlaseno po předchozím posouzení a návrhu ze strany projektanta, v souladu se Zprávou o navržené technologii opravy, zpracovanou zkušební laboratoří a na základě provedených zkoušek odebraných vzorků.
Práce v bodech 1 - 4 představují vícepráce oproti projektové dokumentaci. Práce v bodě 5 jsou v souladu s PD, kde již byla navržena pokládka obrusné vrstvy 5 cm v celém úseku stavby.
Při jednání bylo odsouhlaseno, že práce uvedené v bodě 1 budou hrazeny ze strany města Velké Meziříčí. Financování víceprací uvedených v bodech 2 - 4 zůstalo nedořešené.
Zároveň kraj Vysočina vyzval město Velké Meziříčí jako objednatele projektové dokumentace k písemnému vysvětlení výškového rozdílu zachované vozovky a nově položených obrub.
Předání staveniště ze strany objednatele tj. Vysočiny zhotoviteli tj. Sdružení II/602 proběhlo dne 27. 9. 2007.
Další jednání se uskutečnilo dne 26. 10. 2007. Na tomto jednání bylo městem Velké Meziříčí předloženo vyjádření zpracovatele projektové dokumentace k výškovému rozdílu. Z uvedeného vyjádření zpracovatele projektové dokumentace vyplývá, že výškový nesoulad je způsoben chybou projektové dokumentace, případně nedostatečným prověřením výškových bodů ze strany zhotovitele předchozích stavebních prací při realizaci chodníků vč. obrub, zastávkových pruhů a autobusových zálivů) ze strany investora města Velké Meziříčí.
Výškový nesoulad nemohl být způsoben chybou na straně investora kraje Vysočiny, který v době, kdy bylo na skutečnost upozorněno dosud nepředal staveniště zhotoviteli a v dotčeném úseku neprováděl žádné stavební práce.
Zpřesňující popis akce, jejího členění na stavební objekty a příčin provedení víceprací je uveden v materiálu RK-1-2008-19, př. 1
Návrh řešení 1. Varianta) Pokračovat v jednání mezi Vysočinou a městem Velké Meziříčí o podílu o uhrazení, případně o podílu uhrazení provedených víceprací.
2. Varianta) Uplatnit požadavek úhrady víceprací městem Velké Meziříčí, jako objednatelem zpracované projektové dokumentace a investorem stavebních prací předcházejících stavebním pracím kraje Vysočiny.
3. Varianta) Uhradit vícepráce krajem Vysočina, jako kompenzaci za provedenou kanalizaci - stavební objekt SO 303 Odvodnění vozovky, která byla provedena investorem městem Velké Meziříčí. Dle projektové dokumentace je tato kanalizace navržena pro odvedení povrchových vod z komunikace. Kraj Vysočina zařadil akci II/602 hr. kraje - Pelhřimov,
1. stavba do Regionálního operačního programu Jihovýchod (ROP JV). Při předložení projektové žádosti do Regionálního operačního programu je rozpočet projektu pevně stanoven, a proto jakékoli další náklady nad rámec rozpočtu projektu jsou z hlediska programu považovány za neuznatelné. Dalším důvodem pro neuznatelnost těchto nákladů je fakt, že potřeba provedení víceprací vznikla zřejmě chybou projektanta nebo předchozího zhotovitele.
Odbor dopravy se přiklání k variantě 2) neboť skutečnost, která způsobila nutnost provedení víceprací stavby vznikla a byla konstatována v době, kdy investor kraj Vysočina nepředal staveniště zhotoviteli a v dotčeném úseku neprováděl žádné stavební práce.
StanoviskaStanovisko města Velké Meziříčí je obsaženo v materiálu RK-01-2008-19, př. 2.
Návrh usnesení1. Varianta
Rada kraje
schvaluje
pokračovat v jednání mezi Vysočinou a městem Velké Meziříčí o uhrazení, případně o podílu uhrazení provedených víceprací.
2. Varianta
rozhoduje
uplatnit požadavek úhrady víceprací městem Velké Meziříčí.
3. Varianta
rozhoduje
uhradit vícepráce krajem Vysočina, jako kompenzaci za provedenou kanalizaci - stavební objekt SO 303 Odvodnění vozovky, která byla provedena investorem městem Velké Meziříčí.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství
Termín 31. března 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz