Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2008-16

RK-01-2008-16.doc  RK-01-2008-16pr1.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-01-2008-16
NázevŽádost o souhlas s dlouhodobou výpůjčkou majetku
Zpracoval I. Schallnerová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuNa odbor kultury a památkové péče KrÚ se obrátila Mgr. Veronika Peslerová, ředitelka Krajské knihovny Vysočiny, s žádostí o souhlas s dlouhodobou výpůjčkou vybraného knižního fondu vysokým školám působícím v kraji Vysočina.
V roce 2003 navázala Krajská knihovny Vysočiny (dále jen KKV) spolupráci v oblasti nákupu odborné literatury nejprve se dvěma vysokými školami - Vysokou školou polytechnickou v Jihlavě a Západomoravskou vysokou školou v Třebíči, o.p.s - a v roce 2006 s Masarykovou univerzitou v Brně provozující Univerzitní centrum Telč.
Na základě jednání se KKV ve spolupráci s vedením vysokých škol a v souladu se svým akvizičním profilem rozhodla nakoupit do svého fondu odbornou literaturu se zaměřením odpovídajícím potřebám vysokoškolských oborů na území kraje Vysočina. Jedná se zejména o literaturu z oblasti informatiky a výpočetní techniky, ekonomiky a řízení, cestovního ruchu a architektury a vybraná periodika z oblasti architektury.
Po zakoupení výše zmíněné literatury se ukázalo jako nepraktické její poštovní rozesílání na místo určení a zpět formou meziknihovní výpůjční služby, a proto byl fond po vzájemné domluvě a po schválení radou kraje usnesením č. 1077/22/2006/RK ze dne 18. 7. 2006 do knihoven těchto vysokých škol dlouhodobě zapůjčen.
Zvolené řešení se ukázalo jako vyhovující a funkční a všechny uvedené vysoké školy projevily zájem o pokračování dosavadní praxe i v budoucích letech. Součástí materiálu je analýza dosavadního využití zapůjčeného knižního fondu (viz RK-01-2008-16, př. 1).
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče podporuje rozvoj spolupráce mezi KKV a vysokými školami působícími v kraji Vysočina a navrhuje radě kraje udělit souhlas s dlouhodobou výpůjčkou knih Vysoké škole polytechnické v Jihlavě, Západomoravské vysoké škole v Třebíči, o.p.s. a Masarykově univerzitě v Brně - Univerzitním centru Telč:
* 403 svazků knih Vysoké škole polytechnické v Jihlavě (náklady ve výši 129.715 Kč);
* 198 svazků knih Západomoravské vysoké škole v Třebíči, o.p.s. (náklady ve výši
59.645 Kč);
* 164 svazků knih Masarykově univerzitě v Brně - Univerzitnímu centru Telč (náklady ve výši 67.922 Kč);
V souvislosti s akvizicí této odborné literatury nebyly v předchozích letech ze strany KKV uplatňovány nároky na krajský rozpočet; předpokládá se však, že s rostoucími požadavky vysokých škol na pravidelné doplňování literatury bude třeba počítat v budoucnu s navýšením příspěvku na provoz KKV.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s dlouhodobou výpůjčkou knižního fondu Krajské knihovny Vysočiny vysokým školám působícím v kraji Vysočina na dobu neurčitou, a to:
* 403 svazků knih Vysoké škole polytechnické v Jihlavě;
* 198 svazků knih Západomoravské vysoké škole v Třebíči, o. p. s.;
* 164 svazků knih Masarykově univerzitě v Brně - Univerzitnímu centru Telč, a
bere na vědomí
záměr další spolupráce s vysokými školami v kraji Vysočina v oblasti nákupu odborné literatury odpovídajícímu potřebám vysokoškolských oborů v kraji a jeho deponovaní ve vysokoškolských knihovnách.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče
Termín 31. 1. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz