Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2008-05

RK-01-2008-05.doc
Číslo materiálu05
Číslo jednacíRK-01-2008-05
NázevDarování pozemků v k. ú. a obci Habry
Zpracoval F. Vak
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší darování pozemků do vlastnictví města Habry.
Na odbor majetkový se obrátilo město Habry a požádalo o bezúplatný převod pozemků st. par. č. 304 zastavěná plocha a nádvoří, zbořeniště o výměře 119 m2 a par. č. 362 zahrada o výměře 91 m2 v k. ú. a obci Habry. Na pozemku st. par. č. 304 kdysi stával dům čp. 19, který byl před cca 30 lety zbourán, druhý pozemek patřil k tomuto domu a byl využíván jako zahrada. Pozemky nemají zpevněný povrh a protože nejsou součástí silničního pozemku, tak je jejich majetkový správce, KSÚSV nevyužívá ke své činnosti. Pro majetkového správce jsou nepotřebné a zbytné. V současné době tvoří tyto pozemky veřejné prostranství, které je neudržované a občany města příležitostně využíváno jako parkoviště při vyřizování svých záležitostí na České poště.
Pozemky st. par. č. 304 a par. č. 362 v k. ú. a obci Habry jsou ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí ministra dopravy a spojů ze dne 10. září 2001 čj. 3796/01-9-KM. Zřizovací listinou byl svěřen do správy PO kraje Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace. U Katastrálního úřadu pro Vysočinu, Katastrálního pracoviště Havlíčkův Brod je pozemek zapsán v katastru nemovitostí pro shora uvedené k. ú. a obec na listu vlastnictví 257.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje žádosti města Habry vyhovět a pozemky st. par. č. 304 a par. č. 362 v k. ú. a obci Habry městu darovat. Jak je výše uváděno, pozemky majetkový správce nevyužívá a nepotřebuje ke své činnosti, jsou pro něj zbytné. Naopak město by chtělo pozemky upravit. V případě, že by se stalo jejich vlastníkem, mohlo by vyřešit rozšíření připojení místní komunikace v křižovatce na silnici III/3452 a na zbytku pozemků vybudovat parkoviště. Tím by se zvýšila bezpečnost silničního provozu v tomto úseku. Zároveň by došlo ke zvelebení a začlenění tohoto prostoru do veřejných prostranství, o které se město stará a náležitě je udržuje. Navržený bezúplatný převod je v souladu s příslušnými ustanoveními přijatých Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina, neboť převedené pozemky budou využity nekomerčně pro veřejně prospěšné účely - rozšíření připojení místní komunikace a vybudování nového parkoviště. Záměr kraje darovat shora uvedené pozemky městu Habry je třeba v souladu se zákonem č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů zveřejnit po stanovenou dobu na úřední desce krajského úřadu.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnutí zveřejnit záměr darovat městu Habry pozemky st. par. č. 304 zastavěná plocha a nádvoří, zbořeniště o výměře 119 m2 a par. č. 362 zahrada o výměře 91 m2 v k. ú. a obci Habry a doporučení zastupitelstvu kraje rozhodnout darovat tyto pozemky městu Habry.
StanoviskaS převodem pozemků st. par. č. 304 a par. č. 362 v k. ú. a obci Habry souhlasí KSÚS Vysočiny, provoz Havlíčkův Brod i odvětvový odbor.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zveřejnit záměr kraje darovat městu Habry pozemky st. par. č. 304 zastavěná plocha a nádvoří, zbořeniště o výměře 119 m2 a par. č. 362 zahrada o výměře 91 m2 v k. ú. a obci Habry;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout převést darem pozemky st. par. č. 304 zastavěná plocha a nádvoří, zbořeniště o výměře 119 m2 a par. č. 362 zahrada o výměře 91 m2 v k. ú. a obci Habry z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví města Habry.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 12. února 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz