Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2007-09

RK-30-2007-09.doc  RK-30-2007-09pr1.tif  RK-30-2007-09pr2.doc
Číslo materiálu09
Číslo jednacíRK-30-2007-09
NázevProstorové podmínky Základní školy a Praktické školy Velké Meziříčí
Zpracoval M. Vašíčková
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuZákladní škola a Praktické škola Velké Meziříčí (dále jen ZŠ a PrŠ), zřizovaná krajem Vysočina, využívá formou pronájmu část budovy, která je majetkem Města Velké Meziříčí, na ulici Čechova 30, Velké Meziříčí. Hygienické podmínky v této budově jsou nevyhovující a prostorové podmínky školy jsou velmi omezené. Mimo jiné chybí odborné pracovny pro žáky, dílny pro chlapce, šicí dílna pro dívky a relaxační koutky ve třídách. Sociální zařízení pro žáky i personál je nevyhovující, chybí WC pro vozíčkáře, učitelé nemají sborovnu. Vzhledem k omezeným prostorovým možnostem nemůže ředitel školy přijímat další žáky se zdravotním postižením a zřizovatel ZŠ a PrŠ, kraj Vysočina, naplňovat podmínky § 181 školského zákona o povinnosti zajistit podmínky pro uskutečňování vzdělávání dětí, žáků a studentů se zdravotním postižením a zdravotním znevýhodněním.
Rada kraje Vysočina se danou problematikou již několikrát zabývala. Dne 10. 1. 2006,
(RK-01-2006-44) vydala usnesení - viz materiál RK-30-2007-09, př. 2. Dne 19. 6. 2007,
(RK-21-2007-20), vydala usnesení - viz materiál RK-30-2007-09, př. 2
Na zasedání dne 19. 2. 2007 rada kraje projednávala možné varianty řešení zajištění prostorových podmínek ZŠ a PrŠ Velké Meziříčí. Ve svém usnesení č. 0887/21/2007/RK rada kraje konstatovala, že návrh Rady města Velké Meziříčí na využití patra budovy na ulici Poštovní 1663/3 pro účely ZŠ a PrŠ Velké Meziříčí nepovažuje za výhodný a pověřila PaedDr. Martinu Matějkovou, odbor školství, mládeže a sportu a odbor majetkový k dalšímu jednání s městem Velké Meziříčí. Na jednáních ve Velkém Meziříčí a v Jihlavě byla projednávána možnost spolufinancování nutných oprav nabízených prostor a současná nabídka převzetí zřizovatelské funkce k ZŠ a PrŠ Velké Meziříčí městem Velké Meziříčí. Tato nabídka nebyla Radou města Velké Meziříčí akceptována. Nadále však trvá nabídka Města Velké Meziříčí kraji Vysočina Základní školu a Praktickou školu Velké Meziříčí přestěhovat do uvolněných prostor v budově ZŠ na ulici Poštovní 1663/3, (viz materiál
RK-30-2007-09, př. 1).
Odbor majetkový kraje Vysočina zpracoval předběžnou kalkulaci nutných nákladů souvisejících s přestěhováním a rekonstrukcí budovy ZŠ ul. Poštovní 1663/3. Celková výše předpokládaných nákladů v maximalistické variantě je 5,9 mil Kč. Varianta nutných nákladů souvisejících s hygienickými podmínkami se odhaduje do 4 mil. Kč.
Návrh řešení OŠMS vzhledem k situaci na ZŠ a PrŠ Velké Meziříčí navrhuje radě kraje využít nabídky Města Velké Meziříčí k přestěhování ZŠ a PrŠ do Základní školy na ul. Poštovní 1663/3.
Současně navrhuje provést nutnou rekonstrukci související s nastěhováním, neboť ani stávající podmínky v nové budově nevyhovují zcela bezpečnostním a hygienickým podmínkám. Vzhledem k tomu, že se jedná o investici do majetku města, OŠMS a OM navrhují, aby potřebnou rekonstrukci provedl majitel nemovitosti - tedy Město Velké Meziříčí a vynaložené finanční prostředky na úpravy by jednorázově uhradil kraj Vysočina na základě vzájemné dohody. Investice kraje, by následně byla kompenzována odpuštěním nájmu na určité období, respektive by se jednalo o předplacení nájmu. Předpokládaná investice na rekonstrukci by se podle návrhu majetkového odboru kraje pohybovala do výše 4 mil. Kč.
StanoviskaStanovisko odboru majetkového:
Odbor majetkový za situace, kdy město Velké Meziříčí odmítá převzít zřizovatelskou funkci ZŠ a PrŠ, považuje za potřebné dále jednat o využití objektu Základní školy na ul. Poštovní 1663/3. OM předběžně uvažuje o nutnosti stavebních úprav budovy základní školy a do návrhu rozpočtu kraje pro rok 2008 uplatnil 4,5 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že se jedná o technické zhodnocení majetku jiného vlastníka, je potřebné vymezit podmínky a smluvně je ošetřit. Jednou z možností je i účelová dotace vlastníku nemovitosti se současnou smluvní úpravou nájemního vztahu - tzv. odbydlení.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o usnesení města Velké Meziříčí ze dne 5. 9. 2007 dle materiálu RK-30-2007-09, př. 1;
pověřuje
Odbor školství, mládeže a sportu a Odbor majetkový projednáním podmínek přestěhování ZŠ a PrŠ Velké Meziříčí s Městem Velké Meziříčí.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, odbor majetkový
Termín leden 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz