Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2007-14

RK-28-2007-14.doc  RK-28-2007-14pr1.doc
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-28-2007-14
NázevInformace o záměru přípravy a realizace výstavy malíře F. B. Zvěřiny v roce 2008
Zpracoval O. Čermáková, M. Janíčková
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuZačátkem letošního roku se starosta města Hrotovice obrátil na odbor kultury a památkové péče se žádostí o odbornou a finanční podporu při přípravě a realizaci výstavy malíře F. B. Zvěřiny, který je rodákem města Hrotovice a od jehož úmrtí uplyne v prosinci 2008 sto let. Město Hrotovice záměr uspořádání výstavy při příležitosti výročí úmrtí malíře F. B. Zvěřiny předložilo k projednání Programové radě Národní galerie v Praze. Na základě tohoto jednání se pro výstavu podařily získat jedinečné, jak pro město Hrotovice, tak pro prezentaci umělců kraje Vysočina, výstavní prostory Jiřského kláštera na Pražském hradě a odbornou garanci pracovníků Národní galerie nad její přípravou a realizací. Výstava by se měla konat v listopadu a prosinci 2008. Po jejím ukončení by měla být výstava prezentována rovněž v kraji Vysočina, a to v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě a následně v Muzeu Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizaci.
Celkový rozpočet výstavy představuje částku ve výši 500 tis. Kč. Podíl města Hrotovice na celkovém rozpočtu je 100 tis. Kč, částka 200 tis. Kč bude městu poskytnuta sponzory. O finanční podporu 200 tis. Kč požádalo město Hrotovice kraj Vysočina, a to nejen z důvodu podpory výstavy významného malíře 2. pol 19. století, rodáka města Hrotovic, ale především z důvodu podpory propagace umělce kraje Vysočina v prostorách nadregionálního významu - ve výstavních prostorách Pražského hradu.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče předkládá radě kraje informace o přípravě a realizaci výstavy malíře F. B. Zvěřiny v listopadu a prosinci 2008 (materiál RK-28-2007-14, př. 1) a navrhuje, vzhledem k nadregionálnímu významu a výstavními prostory ojedinělému záměru, finančně podpořit výstavu malíře F. B. Zvěřiny pořádanou v prostorách Jiřského kláštera na Pražském hradě v Praze v požadované výši. Po jejím ukončení bude výstava prezentována též v kraji Vysočina, v prostorách příspěvkových organizací kraje Vysočina.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace o přípravě výstavy malíře F. B. Zvěřiny v listopadu a prosinci 2008;
ukládá
odboru kultury a památkové péče zahrnout do návrhu rozpočtu kapitoly Kultura na rok 2008 dotaci městu Hrotovice ve výši 200 tis. Kč s určením na přípravu a realizaci výstavy malíře F. B. Zvěřiny.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče
Termín 15. 10. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz