Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2007-15

RK-27-2007-15.doc  RK-27-2007-15pr1.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-27-2007-15
NázevUdělení plné moci pro Krajskou správu a údržbu silnic Vysočiny, příspěvkovou organizaci
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina jako vlastník nemovitého majetku je účastníkem správních řízení vedených podle zvláštních zákonů. Odbor majetkový ve smyslu Organizačního řádu vydává stanoviska vlastníka a ve správních řízeních kraj zastupuje. Nejčastěji se vyskytují případy, kdy má kraj Vysočina postavení účastníka správního řízení z titulu vlastníka silnic II. a III. třídy a pozemků pod těmito silnicemi. V praxi je nepružné a neefektivní, aby tato činnost byla vykonávána z pozice OM. Proto byla na základě usnesení rady kraje 0349/18/2006/RK udělena plná moc pro správce silničního majetku (pět příspěvkových organizací správy a údržby silnic) pro zastupování kraje Vysočina jako vlastníka tohoto majetku ve správních řízeních vedených podle vyjmenovaných zákonů.
Dne 13. 2. 2007 Zastupitelstvo kraje Vysočina přijalo usnesení č. 0054/01/2007/ZK, ve kterém schválilo Dodatek č. 77 Zřizovací listiny Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvková organizace, Kosovská 16, Jihlava. Dodatkem zřizovací listiny byl mimo jiné rozšířen předmět činnosti v oblasti povinností vlastníka silnic vyplývajících ze zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, ve vztahu k pozemním komunikacím (ochrana před hlukem a vibracemi z provozu na silnicích II.a III. třídy).
Dne 18. 9. 2007 Zastupitelstvo kraje Vysočina přijalo usnesení 0327/05/2007/ZK, kterým schválilo Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvková organizace zřizované krajem Vysočina dle materiálu ZK-05-2007-33, př. 1. Jedná se o změnu zásad, která provazuje činnosti KSÚSV dle zřizovací listiny.
Návrh řešení OM navrhuje v návaznosti na platnou Zřizovací listinu a Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvková organizace zřizované krajem Vysočina zmocnit Krajskou správu a údržbu silnic Vysočiny v rozsahu původních plných mocí vystavených pro bývalé příspěvkové organizace správy a údržby silnic rozšířenou o zastupování kraje Vysočina ve správních řízeních vedených podle zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.Toto rozšíření reflektuje působnost KSÚSV stanovenou dodatkem zřizovací listiny, kterou byla této příspěvkové organizaci kraje rozšířena působnost i v oblastech ochrany před hlukem a vibracemi dle tohoto zákona.
StanoviskaObsah návrhu plné moci vychází ze stávajících plných mocí organizací správy a údržby silnic, který byl konzultován a odsouhlasen s OSŘKŽÚ, ODSH, OLHVZ, OÚPSŘ a OŽP.
Návrh usneseníRada kraje
ruší
plné moci pro organizace správy a údržby silnic, jejichž udělení bylo schváleno usnesením Rady kraje Vysočina 0349/08/2006/RK;
rozhoduje
udělit plnou moc pro Krajskou správu a údržbu silnic Vysočiny, příspěvkovou organizaci v rozsahu materiálu RK-27-2007-15 př. 1.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín září 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz