Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2007-40

RK-26-2007-40.doc  RK-26-2007-40pr1.doc
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-26-2007-40
NázevProjekt "Realizace úspor energií na budovách v majetku kraje Vysočina" připravovaný do Operačního programu životní prostředí, prioritní osa 3 - Udržitelné využívání zdrojů energie, oblast podpory 3.2.
Zpracoval O. Wiesnerová, M. Kršňáková
Předkládá J. Joneš, T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o schválení převodu finančních prostředků nezbytných pro realizaci projektu "Realizace úspor energií na budovách v majetku kraje Vysočina", kdy kraj bude žadatelem o dotaci, a schválení závazku kraje na financování a zajištění vlastních zdrojů nutných pro realizaci projektu.

Zastupitelstvo kraje na svém 1. zasedání dne 13. 2. 2007 uložilo Odboru životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "OŽP"), Majetkovému odboru Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "OM") a Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "ORR") připravit projekt "Realizace úspor energií na budovách v majetku kraje Vysočina" (dále jen "projekt"). Projekt bude řešit zateplování budov, nové výplně otvorů a instalace systémů měření a regulace tepla. Současně Zastupitelstvo kraje schválilo převod finančních prostředků, z Fondu strategických rezerv, pro zajištění vypracování stavebně technické dokumentace, která je jednou z povinných příloh nutných k předložení žádosti o poskytnutí podpory z Operačního programu Životní prostředí (dále jen "OPŽP").
(Usnesení 0052/01/2007/ZK, Zastupitelstvo kraje schvaluje převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv ve výši max. 6 mil. Kč na zvláštní účet kraje Realizace úspor energie s tím, že převod prostředků bude probíhat postupně v letech 2007 - 2008; ukládá Odboru životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina, Odboru majetkovému Krajského úřadu kraje Vysočina a Oboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina připravit projekt uvedený v materiálu ZK-01-2007-52, př. 1 k předložení do Operačního programu Životní prostředí).
Dne 29. 6. 2007 byla vyhlášena Ministerstvem životního prostředí ČR 1. výzva k podávání žádostí o poskytnutí podpory (dále jen "Výzva") v rámci OPŽP.
Žádosti, v rámci první výzvy OPŽP, je možné podávat od 3. září do 26. října 2007.
Proto zahájil OŽP, Odbor ekonomický Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "OE"), OM a ORR intenzivní přípravy k podání Žádosti. Pro zpracování a kompletaci projektové Žádosti byla výběrovým řízením vybrána Energetická agentura Vysočiny, která kompletně připraví Žádost k předložení v požadovaném termínu.
Před podáním bude tato Žádost předložena Radě kraje ke schválení v příslušném termínu. V rámci povinných příloh nutných k předložení žádosti, je jednou z příloh doložení čestného prohlášení žadatele o zajištění vlastních zdrojů financování.
V případě přidělení dotace z OPŽP je reálná šance, že při etapové realizaci projektu bude možné nárokovat průběžné, periodické vyplácení dotace, a to v rámci ukončených
a profinancovaných etap realizovaného projektu.
Původní kvalifikovaně odhadované náklady na Projekt se pohybovaly v rozmezí 175 mil. Kč. Indikovaný soupis objektů a rozsah prací je, pro orientaci, uveden v materiálu
RK-26-2007-40, př. 1. V důsledku vysokého nárůstu objemu stavebních zakázek v oblasti zateplování, dochází v poslední době k velmi výraznému nárůstu cen v oblasti stavebnictví, z tohoto důvodu, po konzultaci s OM a OE, je původní, kvalifikovaně odhadovaná výše nákladů přepočtena koeficientem 1,4 předpokládaného zdražování použitých materiálů (a to z důvodu, že stavebně technická dokumentace není doposud dokončena) a náklady jsou navýšeny na hranici maximálně 245 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že další jednání zastupitelstva se bude konat až 6. 11. 2007 a Žádost, kterou je kraj povinen předložit nejpozději do 26. 10. 2007, je ke schválení překládán návrh na převod finančních prostředků pro projekt a závazek kraje na financování projektu již nyní.
Žádost o projekt bude radě kraje předložena ke schválení okamžitě po jejím dopracování a odevzdání zpracovatelem, a to před termínem předložení žádosti Řídícímu orgánu OPŽP.
Návrh řešení V současné době probíhají práce na zpracování vlastní žádosti a všech souvisejících dokumentech, které jsou nezbytně nutné pro předložení žádosti. Aby žádost mohla být, v souladu s vyhlášenou výzvou, předložena, ORR, společně s OŽP a MO, předkládá návrh na převod finančních prostředků, z Fondu strategických rezerv, na zvláštní účet projektu "Realizace úspor energií na budovách v majetku kraje Vysočina", pro zajištění přípravy a začátku realizace projektu, a to ve výši maximálně 245 mil. Kč
Tyto finanční prostředky se nebudou nyní fyzicky převádět na zvláštní účet
projektu "Realizace úspor energií na budovách v majetku kraje Vysočina", který je již pro tento projekt zřízen, ale bude probíhat kontinuální, průběžné čerpání a to na základě uplatnění dodavatelských faktur v rámci smluvního plnění zakázek nutných k fyzické přípravě a realizaci jednotlivých akcí projektu.

Rozdělení kompetencí v rámci přípravné fáze projektu:
ORR - zmapování zdrojů z dostupných operačních programů, konzultace s řídícími orgány operačních programů, pomoc OŽP ve formulaci zadání veřejné zakázky na zpracovatele žádosti do OPŽP, metodická pomoc při vlastním vypracování žádosti předkládané do OPŽP a konzultace v otázkách studií proveditelnosti.
OŽP - zpracování technických podkladů pro projekty zateplení budov, komunikace se zpracovatelem žádosti do OPŽP, oponentura žádosti kontrola její věcné a technické správnosti, komunikace se zpracovatelem studie proveditelnosti, koordinace a zajištění podkladů pro stavební řízení, koordinace a řízení činností souvisejících s povinnostmi vůči řídícím orgánům operačního programu (od 1.9.2007 bude přecházet technická příprava projektů a realizace úspor energií do kompetencí OŽP)
OM - zpracování podkladů v záležitostech majetkoprávních, veřejných zakázek, řízení fyzické realizace zakázek, zajištění inženýrského dohledu nad plněním zakázek (od 1.9.2007 technická příprava projektů a realizace úspor energií přejde pod OŽP)
OE - koordinace převodu finančních prostředků z Fondu strategických rezerv na zvláštní účet na základě požadavků OŽP a spolupráce při závěrečném finančním vyhodnocení projektů.
StanoviskaOE: souhlasí s návrhem usnesení
OŽP: souhlasí s navrhovaným řešení.
OM: souhlasí s návrhem usnesení
ORR: podporuje navrhované řešení a nemá připomínek k návrhu usnesení
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
přípravu krajského projektu kraje Vysočina "Realizace úspor energií na budovách v majetku kraje Vysočina" dle materiálu RK-26-2007-40, př. 1;
ukládá
Odboru životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina, Odboru majetkovému Krajského úřadu kraje Vysočina a Oboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina připravit projekt "Realizace úspor energií na budovách v majetku kraje Vysočina" uvedený v materiálu RK-26-2007-40, př. 1 k předložení do Operačního programu životní prostředí;
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vzít na vědomí přípravu krajského projektu "Realizace úspor energií na budovách v majetku kraje Vysočina" dle materiálu RK-26-2007-40, př. 1;
* schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv na přípravu a realizaci projektu "Realizace úspor energií na budovách v majetku kraje Vysočina" v celkové výši max. 245 mil. Kč na zvláštní účet projektu. Finance budou uvolňovány v průběhu let 2007-2010 postupně dle aktuální potřeby projektu;*
• • • * schválit závazek kraje Vysočina na předfinancování projektu "Realizace úspor energií na budovách v majetku kraje Vysočina" v letech 2007 až 2010 částkou max. 245 mil. Kč a závazek na zajištění vlastních zdrojů financování projektu "Realizace úspor energií na budovách v majetku kraje Vysočina" ve výši stanovené v žádosti o poskytnutí podpory v rámci 1. výzvy Operačního programu životní prostředí.
Odpovědnost odbor životního prostředí, odbor regionálního rozvoje, odbor ekonomický, odbor majetkový
Termín 26. 10. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz