Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2007-18

RK-24-2007-18.doc  RK-24-2007-18pr1.tif  RK-24-2007-18pr2.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-24-2007-18
NázevPrověření náhradních zdrojů elektrické energie ve zdravotnických zařízeních kraje a u Zdravotnické záchranné služby kraje- informace
Zpracoval J. Murárik
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuZdravotnická zařízení v kraji Vysočina (nemocnice v kraji) a pracoviště Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina jsou vybaveny náhradními zdroji elektrické energie pro nouzové zásobování a zabezpečení chodu vlastního zařízení při výpadku hlavního zdroje elektrické energie. Zachování zásobování elektrickou energií těchto zařízení je zásadní podmínkou pro zajištění zdraví a životů pacientů.
Dle zkušeností z Karlovarského kraje, kdy dne 16. května došlo ve zdravotnickém zařízení k selhání náhradního zdroje elektrické energie při výpadku hlavního zdroje elektrické energie, zadal hejtman kraje OSH zabezpečit prověření náhradních zdrojů elektrické energie ve zdravotnických zařízeních v kraji a na Zdravotnické záchranné službě kraje Vysočina.
Návrh řešení Jelikož při absenci zásobování zdravotnických zařízení elektrickou energií může dojít k ohrožení zdraví a životů pacientů, je nutno mít vždy v provozuschopném stavu náhradní zdroj elektrické energie pro nouzové zásobování a zabezpečení chodu vlastního zařízení. OSH zaslal dopis všem ředitelům zdravotnických zařízení v kraji a řediteli Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina s žádostí o provedení prověrky funkčnosti vlastního náhradního zdroje elektrické energie praktickým vyzkoušením chodu agregátů. Rovněž bylo v dopise doporučeno prověřit i stav dokumentace se záznamy o revizích zařízení a provozu náhradního zdroje, stav připravených zásob provozních náplní, personálně-technického zabezpečení a dalších nutných předpokladů pro zajištění nezbytné dodávky elektrické energie (příloha č. 1). Zároveň byli ředitelé požádáni o zaslání výsledné zprávy z této prověrky tajemníkovi bezpečnostní rady kraje J. Murárikovi. Všech sedm oslovených subjektů ve svých zprávách uvádí stav a funkčnost náhradních zdrojů elektrické energie a dokladuje jejich připravenost k použití v případě potřeby. Výsledek zpráv je sumarizován v tabulce (příloha 2).
Rovněž byli ředitelé zdravotnických zařízení (nemocnic v kraji) a ředitel Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina požádáni o zapracování stati, která bude pojednávat o zabezpečení provozu zařízení prostřednictvím náhradního zdroje elektrické energie, do plánů krizové připravenosti ve smyslu § 29 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), v platném znění.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o prověření náhradních zdrojů elektrické energie ve zdravotnických zařízeních - nemocnicích v kraji Vysočina a u Zdravotnické záchranné služby kraje.
Odpovědnost OSH
Termín07-18
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz