Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2007-76

RK-23-2007-76.doc
Číslo materiálu76
Číslo jednacíRK-23-2007-76
NázevPodpora procesu hodnocení výsledků vzdělávání ve středních školách
Zpracoval K. Ubr, S. Kašpárková
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuJedním z nových úkolů stanovených školským zákonem je povinnost škol hodnotit (evaluovat) vzdělávací proces. Jedná se o cyklus, který zahrnuje analýzu stavu, formulaci žádoucích změn a odpovídajících cílů včetně kritérií pro posouzení jejich naplnění, vyhodnocení naplňování cílů. Smyslem hodnocení je směřovat k trvalému zlepšování kvality poskytovaných vzdělávacích služeb.
Výchozím bodem cyklu je provedení analýzy aktuálního stavu, jejíž podstatnou součástí je posouzení klimatu školy. Klima školy se projevuje ve formách komunikace, realizace jednotlivých personálních činností, způsobech rozhodování managementu a ve společném sdílení hodnot učitelů a dalších zaměstnanců školy. Klima školy rovněž zahrnuje vztahy mezi žáky a mezi učiteli a žáky, do klimatu školy se promítají vztahy rodičů a školy, zřizovatele a školy, prostorové a technické vybavení školy. Klima školy podmiňuje spokojenost žáků i pracovníků, čímž významně ovlivňuje efektivitu vzdělávání. Příklady možných produktů jsou uvedeny v materiálech RK-23-2007-76, př. 1 a RK-23-2007-76, př. 2.
Jedním z důležitých faktorů posuzování kvality je tzv. "přidaná hodnota", tedy přínos školy jako poskytovatele vzdělávací služby pro individuální rozvoj žáků. Takové hodnocení přináší škole nejen informaci o přínosu pro rozvoj žáků, ale umožňuje také porovnat její úspěšnost se stavem v jiných školách (např. porovnání s průměrem, pořadí aj.) a zejména pak vývoj působení školy v čase. Zjišťování přidané hodnoty má škole pomoci podívat se na své výsledky z jiné perspektivy, tedy zachytit proces vzdělávání a dosažené pokroky. Příklad jednoho z možných produktů je uveden v materiálu RK-23-2007-76, př. 3.
Návrh řešení OŠMS navrhuje radě kraje finančně podpořit proces hodnocení kvality vzdělávacích služeb poskytovaných středními školami, a to dvěma opatřeními:
a) Podpořit zapojení středních škol do standardizovaného externího hodnocení výsledků vzdělávání zaměřeného na přidanou hodnotu. OŠMS tedy navrhuje vybrat ve výběrovém řízení dodavatele a nabídnout školám zapojení do externího hodnocení. Externí hodnocení bude zaměřené na přidanou hodnotu mezi vstupem (1. ročník) a výstupem (3. nebo 4. ročník), přidaná hodnota bude posuzována spíše v oblasti obecných kompetencí žáků (např. studijní předpoklady, komunikační dovednosti, používání matematických aplikací apod.). Výsledky externího hodnocení mohou školy rovněž využít pro informování rodičovské veřejnosti a školské rady. OŠMS navrhuje uvolnit na realizaci veřejné zakázky malého rozsahu vyhlášené v roce 2007 z položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje 500 tis. Kč.
b) Formou grantového programu Fondu Vysočiny podpořit střední školy bez rozdílu zřizovatele ve využívání kvalitních nástrojů pro analýzu klimatu školy např. mapa školy. Grantový program umožní školám zvolit z nabídky nástrojů na trhu, současně však bude jednou z podmínek předávání zkušeností z aplikace nástroje dalším školám. Grantový program tak přispěje nejen ke zkvalitnění procesu hodnocení na jednotlivých školách, ale napomůže i šíření příkladů dobré praxe a jejich přenos na další školy. OŠMS ve spolupráci s PC Vysočina uspořádá specializovaný seminář, v jehož rámci umožní potencionálním dodavatelům prezentovat jednotlivé nástroje. OŠMS navrhuje, aby grantový program ve výši 500 tis. Kč byl financován z Fondu Vysočiny z prostředků ušetřených snížením alokace určené na podporu certifikace středních škol ze 2 mil. na 1 mil. Kč.
Obě podpůrná opatření přispívají k systematickému zvyšování kvality vzdělávání poskytovaného středními školami v kraji Vysočina.
StanoviskaEkonomický odbor nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření připomínky. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 16. 7. 2007 je 19 860 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení výdajů kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3299, Ostatní záležitosti vzdělávání o 500 tis. Kč za účelem realizace veřejné zakázky na dodávku standardizovaného externího hodnocení středních škol při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 500 tis. Kč;
souhlasí,
aby OŠMS v souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina zadal veřejnou zakázku na dodávku standardizovaného externího hodnocení středních škol v souladu s bodem a) materiálu RK-23-2007-76 v celkové výši 500 tis. Kč včetně DPH;
ukládá
OŠMS předložit radě kraje k posouzení návrh grantového programu na podporu analýzy klimatu středních škol v souladu s bodem b) materiálu RK-23-2007-76.
Odpovědnost OŠMS, EO
Termín do 30. září 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz