Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2007-12

RK-18-2007-12.doc
Číslo materiálu12
Číslo jednacíRK-18-2007-12
NázevŽádost o převod části pozemku v k. ú. a obec Měřín
ZpracovalJ. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuPředkládaný materiál řeší žádost o prodej pozemku v k. ú. a obci Měřín do vlastnictví fyzických osob.
Podáním ze dne 7. 3. 2007 se na OM obrátili manželé Edita a Stanislav Pařízkovi, bytem Měřín, Brněnská 226 se žádostí o převod části pozemku par. č. 1370 v k.ú a obci Měřín, který je zastavěn silnicí II/602. Požadovaná část pozemku se nachází před domem č.p. 33 ve vlastnictví žadatelů, je na ní neudržovaná vegetace a zčásti rozježděná zemina. Žadatelé mají v úmyslu vybudovat na části požadovaného pozemku chodník a na části firemní parkoviště pro společnosti provozující činnost v průmyslovém areálu též ve vlastnictví žadatelů. Vybudováním chodníku chtějí žadatelé zabránit znečišťování fasády domu č.p. 33.
Pozemek, jehož část žadatelé navrhují k převodu, je ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí MDS ČR čj. 3796/01-9-KM ze dne 10. 9. 2001 a zřizovací listinou byl dán do správy příspěvkové organizace kraje s názvem Správa a údržba silnic Žďár nad Sázavou, resp. podle Rozhodnutí o sloučení příspěvkových organizací vydaného krajem Vysočina a schváleného Zastupitelstvem kraje Vysočina usnesením č. 0523/08/2006/ZK byl tento pozemek svěřen do správy organizace s názvem Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace.
Katastrální úřad pro Vysočinu, katastrální pracoviště Žďár nad Sázavou vede pozemek na LV 1060 pro k.ú. a obec Měřín.
Návrh řešení OM navrhuje žádosti nevyhovět a nezveřejnit záměr prodeje části výše uvedeného pozemku na úřední desce jako zákonnou podmínku pro budoucí převod. OM se po obdržení žádosti obrátil na Krajskou správu a údržbu silnic Vysočiny se žádostí o stanovisko k převodu. Dle jejich vyjádření by nebylo rozumné převádět na soukromé osoby pozemek v těsné blízkosti silnice s tím, že pozemek je ideální pro vybudování chodníku. OM se dále obrátila i na městys Měřín se žádostí o jejich stanovisko. Rada městyse Měřín žádost projednala a nedoporučila převod požadované části pozemku. Důvodem je skutečnost, že v pozemku se nachází kanalizační sběrač, telefonní a kabelové sítě a dále i plynové potrubí. Podle údajů OM byly na uvedený pozemek uzavřeny smlouvy o budoucích smlouvách o zřízení věcného břemene týkající se jednak kanalizace a dále veřejného osvětlení.
OM v současné době připravuje rekonstrukci silnice II/602, mimo jiné i v k. ú. Měřín. Městys ve svém stanovisku uvedl, že při rekonstrukci silnice II/602 bude výhledově zbudován na uvedeném pozemku chodník. Všechny tyto skutečnosti vedou OM k závěru, že není vhodné v současné době převádět část výše uvedeného pozemku a zveřejňovat na úřední desce záměr prodeje požadované části pozemku.
Usnesení předpokládá rozhodnout nezveřejnit na úřední desce záměr prodeje části pozemku par. č. 1370 v k. ú. a obci Měřín.
StanoviskaKrajská správa a údržba silnic Vysočiny uvádí, že není rozumné převádět pozemek v těsné blízkosti silnice, neboť pozemek by byl ideální pro vybudování chodníku.
ODSH nedoporučuje převést požadovanou část pozemku, neboť silnice II//602 v úseku Měřín bude rekonstruována a až poté by mohlo dojít k převodu těch pozemků, které nebudou zastavěny silničním tělesem.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
nezveřejnit na úřední desce Krajského úřadu kraje Vysočina záměr prodeje části pozemku par. č. 1370 v k. ú. a obci Měřín;
ukládá
odboru majetkovému o usnesení rady kraje informovat žadatele.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín-- červen 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz