Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2006-88

RK-37-2006-88.doc  RK-37-2006-88pr1.doc  RK-37-2006-88pr2.doc  RK-37-2006-88pr3.xls
Číslo materiálu88
Číslo jednacíRK-37-2006-88
NázevÚprava závazného ukazatele "Limit prostředků na platy" u Domova důchodců Třebíč -Manž. Curieových, příspěvkové organizace a u Ústavu sociální péče Křižanov, příspěvkové organizace
Zpracoval M. Brož, J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuRada kraje na svém zasedání dne 30. 5. 2006 usnesením číslo 0806/17/2006/RK schválila finanční plány příspěvkových organizací na rok 2006 za odvětví sociální péče, dle materiálu RK-17-2006-30, př. 1. U Domova důchodců Třebíč - Manž. Curieových, příspěvkové organizace byly stanoveny prostředky na platy zaměstnanců ve výši 16 730 tis. Kč. Na základě provedené mzdové inventarizace k 31. 10. 2006, a zpracování předběžného výhledu do konce roku, neměla příspěvková organizace dostatečné množství peněžních prostředků na zaplacení svých zaměstnanců. Z tohoto titulu schválila rada kraje na svém zasedání č. 34, konaném dne 21. 11. 2006, zvýšení závazného ukazatele "Limit prostředků na platy" u Domova důchodců Třebíč - Manž. Curieových, příspěvkové organizace o 200 tis. Kč na částku 16 930 tis. Kč. Kromě toho rada kraje zvýšila příspěvek na provoz této organizace z důvodu nárůstu cen energií o 20 tis. Kč s tím, že část nárůstu cen energií bude pokryta prostředky z rezervního fondu.
Podle posledně provedené mzdové inventarizace v průběhu měsíce prosince 2006 a zpřesnění předběžného výhledu do konce roku 2006 nebude mít příspěvková organizace Domov důchodců Třebíč - Manž. Curieových opět dostatečný limit prostředků na platy. Mzdový limit je proto zapotřebí opětovně povýšit o 120 tis. Kč na částku 17 050 tis. Kč. Tato skutečnost je ovlivněna zejména nepředpokládaným proplácením čerpaných dovolených pracovníků, kteří ukončili neočekávaně dlouhodobou nemocnost, v závěru roku současně se mzdami zastupujících zaměstnanců.
Příspěvková organizace Domov důchodců Třebíč - Manž. Curieových je schopna toto navýšení pokrýt snížením vlastních nákladových položek a zavedením úsporných opatření. Celková výše provozní dotace by se nezvýšila a zůstala ve stanovené výši 21 837 tis. Kč. Žádost příspěvkové organizace o navýšení mzdového limitu je součástí přílohy č. 1 materiálu RK-37-2006-88.
Rada kraje na svém zasedání dne 30. 5. 2006 usnesením číslo 0806/17/2006/RK schválila finanční plány příspěvkových organizací na rok 2006 za odvětví sociální péče, dle materiálu RK-17-2006-30, př. 1. U Ústavu sociální péče Křižanov, příspěvkové organizace byly stanoveny prostředky na platy zaměstnanců ve výši 15 097 tis. Kč. Příspěvek na provoz byl rozhodnutím rady kraje u této organizace zvýšen o 220 tis. Kč se zapojením dalších 188 tis. Kč z rezervního fondu z důvodu nárůstu cen energií.
Na základě provedené mzdové inventarizace a zpracování předběžného výhledu do konce roku nemá příspěvková organizace dostatečné množství peněžních prostředků na zaplacení svých zaměstnanců. Požádala proto o navýšení mzdového limitu na rok 2006 o 150 tis. Kč na celkových 15 247 tis. Kč. Toto navýšení "Limitu prostředků na platy" u Ústavu sociální péče Křižanov, příspěvkové organizace bude řešeno ze strany ústavu na úkor jiných nákladových položek finančního plánu zařízení. Tato skutečnost byla vyvolána chybným předpokladem čerpání mzdového limitu při nenaplnění očekávané nemocnosti. Pracovní úřad ve Žďáru nad Sázavou uzavřel s ÚSP Křižanov dohody o poskytnutí příspěvku na vytvoření pracovních příležitostí a přispívá na každé toto zřízené místo maximální částkou ve výši 10 880,- Kč na 1,00 úvazku. Tento příspěvek však plně nepokrývá hrubou mzdu vyplácenou těmto zaměstnancům, která přesahuje 15 tis. Kč. Při uzavírání těchto dohod organizace předpokládala, že příspěvek na mzdu těchto zaměstnanců bude možné pokrýt v rámci schváleného mzdového limitu. Právě míra nemocnosti v posledních měsících roku 2006 byla nižší v porovnání s minulými roky. Žádost příspěvkové organizace o navýšení mzdového limitu je součástí přílohy č. 2 materiálu RK-37-2006-88.
Pro doplnění informace jsme připojili ještě kompletní přehled navýšení mzdových limitů a příspěvků na provoz na úhradu zvýšených nákladů na energie v příloze č. 3 tohoto materiálu. Přehled obsahuje i údaje o objemu prostředků v rezervním fondu použitelné na úhradu nákladů na energie a o odvodech z investičního fondu na krytí nákladů. V příloze uvádíme také přehled průměrných mezd v organizacích za třetí čtvrtletí roku 2006.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že žádost o navýšení mzdového limitu po zvýšení příspěvku na provoz z důvodu růstu cen energií považujeme z hlediska zřizovatele za nestandardní, svolali jsme ještě před předložením materiálu schůzku s ředitelkami obou zařízení za účasti odvětvového radního. Celá situace byla projednána s tím, že v obou případech byl mzdový limit čerpán s riskantním předpokladem úspory prostředků vlivem nemocnosti bez jakékoliv rezervy. Předmětem jednání se stala i možnost, že odložené výdaje budou při projednávání finančního plánu pro rok 2007 řešeny na úkor mzdových prostředků a že vydávané mzdové prostředky budou lépe řízeny.
V případě těchto organizací odbor sociálních věcí a zdravotnictví zjišťoval údaje o vývoji mzdových nákladů. V Ústavu sociální péče Křižanov byl v prvních čtvrtletích tohoto roku celkový plat mírně nadprůměrný a ve třetím čtvrtletí klesl pod průměr při srovnání ústavů sociální péče. Výše osobního příplatku je mírně podprůměrná (824 tis. Kč na zaměstnance ve třetím čtvrtletí, v předchozích čtvrtletích byla mírně vyšší). Odměny byly vypláceny pouze ve druhém čtvrtletí v objemu, který odpovídá výši v ostatních zařízeních. V Domově důchodců Třebíč byl celkový plat v prvním čtvrtletí nadprůměrný, ale ve druhém a třetím čtvrtletí zůstal pod průměrem domovů důchodců. Osobní příplatek byl nadprůměrný po všechna tři čtvrtletí (ve třetím čtvrtletí 1 154 Kč - o 160 Kč vyšší než průměr v domovech důchodců). Odměny byly vypláceny sporadicky ve výrazně podprůměrném objemu.
Limit prostředků na platy je závazný ukazatel, jehož změny podléhají schválení rady kraje. Navrhujeme radě kraje schválit změnu závazného ukazatele "Limit prostředků na platy" u Domova důchodců Třebíč - Manž. Curieových, příspěvkové organizace na rok 2006 a u Ústavu sociální péče Křižanov, příspěvkové organizace na rok 2006. Příspěvkové organizace tak budou mít vytvořenou možnost výplaty mzdových prostředků v souladu se závaznými ukazateli schválenými radou kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* změnu závazného ukazatele "Limit prostředků na platy" u Domova důchodců Třebíč -Manž. Curieových, příspěvkové organizace na částku 17 050 tis. Kč;
* změnu závazného ukazatele "Limit prostředků na platy" u Ústavu sociální péče Křižanov, příspěvkové organizace na částku 15 247 tis. Kč pro rok 2006.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, ředitelka Domova důchodců Třebíč - Manž. Curieových, příspěvkové organizace, ředitelka Ústavu sociální péče Křižanov, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz